stretching

Stretchen: waarom en hoe?

Hiermee is iedereen het eens: stretchen is goed voor je lichaam en je moreel! Je ontspant en je draagt zorg voor jezelf en je mobiliteit. Maar wat is het beste moment om te stretchen en hoe begin je eraan?

Stretching ... Over dit onderwerp wordt in de sportwereld vaak gediscussieerd, met name over het effect van stretching op blessures door fysieke activiteit of over de vraag wanneer je het best stretcht. Met de hulp van sportfysiotherapeut Matthieu Almoyner werpen we hier licht op alle vragen die je kunt hebben over dit onderwerp.

Stretchen: waarom? wat zijn de voordelen van stretching?

Waarvoor dient stretching? Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat er 2 verschillende soorten stretching zijn die niet echt hetzelfde doel dienen:

- statische stretching: waarbij je de stretchpositie aanhoudt zonder te bewegen. Deze oefeningen kunnen passief - zonder de betreffende spier op te spannen - of actief zijn - met samentrekking van de spier.

- dynamische stretching: oefeningen die je uitvoert terwijl je beweegt.

Deze 2 soorten stretching hebben niet precies hetzelfde doel: statische stretchoefeningen dienen vooral om ruimer te bewegen (dus om leniger te zijn), terwijl dynamische stretchoefeningen hoofdzakelijk dienen om je lichaam op te warmen.

Wat gebeurt wanneer je een spier stretcht? "Een lichaam is met de botten verbonden door pezen (proximale, distale) die zijn aanhechtingspunten vormen, en door afstand te scheppen voor deze aanhechtingspunten, wordt de spier gestretcht." verklaart M. Almoyner. 

Het komt er dus op neer dat stretchen de spieren elastischer maakt en zo de mobiliteit van het lichaam onderhoudt. Een mobiel lichaam verkeert in betere gezondheid en dat helpt om blessures te voorkomen. "Als we niet regelmatig stretchen, worden onze spieren minder soepel naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een aantal klachten die van persoon tot persoon verschillen (zoals pijn in de onderrug, artrose, nekpijn ...)", aldus M. Almoyner. Daardoor voelen we ons soms wat "vastgeroest", dus is het belangrijk om onze lenigheid in stand te houden.

stretchen

Is stretchen noodzakelijk?

Soms hoor je zeggen dat stretchen de sportieve "prestaties" zou aantasten. Enerzijds zijn er mensen die stretchen verdedigen en beweren dat het spierpijn en de kans op blessures vermindert door de spieren soepeler te maken, en anderzijds beweren de antistretchers dat het de spierkracht zou verminderen en blessures in de hand zou werken (door de spieren kwetsbaarder te maken). Dus wat is er al dan niet waar?

Stretching heeft hoofdzakelijk 3 effecten op het lichaam:

- de receptoren die pijn beheren in de spieren "doen indommelen". Het is dus alsof de spierpijn "verdoezeld" wordt.

- de bloedcirculatie in de spieren verminderen, waardoor onder meer minder zuurstof wordt aangevoerd. De spier heeft echter zuurstof nodig om te werken, zeker tijdens inspanningen.

- de spierelasticiteit verbeteren.

Rekening houdend met deze functies moet je inderdaad stretchen, maar niet op om het even welke manier en vooral niet om het even wanneer. Want als het tijdens het sporten niet goed of op het verkeerde moment gedaan wordt, kan stretchen spierblessures in stand houden of zelfs veroorzaken. Door spierstijfheid te verminderen met bepaalde goed en op het juiste moment uitgevoerde stretchoefeningen, kun je je bewegingen verruimen en je goed voelen in je lichaam. Maak je geen zorgen, hierna leggen we alles uit!

stretchen na het sporten

Stretchen: wanneer? voor of na het sporten?

Zoals we eerder hebben gezien, vermindert stretchen de aanvoer van zuurstof in de spier, en daardoor kan deze minder goed in staat zijn om te voldoen aan de gevraagde inspanningen tijdens het sporten. En als stretchen bovendien pijn "verdoezelt" - met het risico deze te verergeren tijdens het sporten - is het vanzelfsprekend niet aan te raden om voorafgaand aan een inspanning te stretchen. We hebben het dan wel over passief stretchen zonder beweging. Lichte dynamische stretching daarentegen kan vóór de inspanning gebeuren om goed op te warmen (bijvoorbeeld door ballistische stretching met krachtig verende bewegingen).

Wat na het sporten? Ook dan is de nodige voorzichtigheid geboden. "Door na een intensieve inspanning te stretchen, kun je ruimer gaan dan met niet-opgewarmde spieren. Dit kan spierletsels in stand houden of zelfs erger maken", waarschuwt onze kinesitherapeut. Zoals we hiervoor hebben gezien, beperkt stretchen de bloedcirculatie en het is met name het bloed dat de spieren doet genezen en recupereren ... Stretchen na een intensieve inspanning is dus niet aangeraden.

Wat moet ik dan doen? "Om je algemene mobiliteit te onderhouden, kun je het best niet onmiddellijk voor of na een inspanning stretchen," besluit M. Almoyner. Je kunt ook wel stretchen direct na een sportactiviteit als deze niet te intensief was. Na een sportsessie moet stretching kort en weinig intensief zijn om de oorspronkelijke lengte van de spieren te herstellen nadat ze door de inspanning zijn opgespannen.

Waarom moet je stretchen 's morgens? de voordelen van stretchen bij het ontwaken

Stretchen bij het ontwaken heeft dezelfde voordelen als op om het even welk ander moment van de dag, op voorwaarde dat het niet direct voor of na een intensieve inspanning gebeurt. Het interessante bij het ontwaken, is dat het lichaam de hele nacht onbeweeglijk is geweest, dus het kan prettig zijn om het in beweging te brengen met een stretchroutine. Het is een uitstekende manier om de dag in vorm te beginnen met een meer ontspannen lichaam.

Stretchen: hoe?

We gaan het eerst hebben over passief stretchen zonder beweging. "Deze stretchoefeningen kunnen twee doelen hebben: de initiële lengte van de spier herstellen of leniger worden. Als je ruimere bewegingen wil maken, moet je de poses langer aanhouden," verduidelijkt M. Almoyner.

Ga geleidelijk aan te werk, tot je het stretchen voelt en dit aanhoudt volgens je doel: 10 tot 15 seconden om de initiële lengte van de spier te herstellen, en 60, 90 of zelfs 120 seconden om ruimere bewegingen te kunnen maken. We spreken in dat geval over houdingen. Het is met name belangrijk om nooit je spier te stretchen tot je pijn voelt. Kom na het stretchen langzaam uit je houding en let erop dat de gestretchte spier niet opspant.

Enkele algemene tips om op de juiste manier te stretchen:

- Als je korte stretchoefeningen doet, kun je 3 keer elke gewenste spiergroep 10 tot 15 seconden stretchen. Om leniger te worden, train je elke groep 1 tot 2 min..

- Verruim geleidelijk aan elke stretchbeweging zonder te forceren.

- Voer de bewegingen rustig en zo langzaam mogelijk uit, terwijl je blaast.

- Voer geen stretchoefeningen uit in een (on)evenwichtige houding, zoals vaak gebeurt: als je bijvoorbeeld rechtstaat, stretch dan je dij terwijl je je vasthoudt. Zo verlies je je evenwicht niet en vermijd je dat je de spier opspant in plaats van stretcht.

- Neem na elke stretchoefening enkele seconden de tijd om je ledematen los te maken.

- Vergeet niet om de stretchoefeningen aan te passen aan de sport die je beoefent.

Voor dynamische stretching in beweging, moet je een spier opspannen. Hierbij hoef je de houding niet aan te houden. We geven twee voorbeelden:

- neerwaartse hondhouding waarbij je afwisselend het ene en dan het andere been strekt om de achterste spierenreeks actief te stretchen 

- rechtop met gespreide benen maak je een slingerbeweging met je been naar binnen en naar buiten, en stretch je afwisselend de abductoren en adductoren.

stretchoefeningen rug

Focus: hoe stretch je je onderrug?

Stretchoefeningen kunnen helpen om rugpijn te verminderen en worden vaak in een behandeling gebruikt. Matthieu Almoyner legt het voor je uit: "Mensen met rugproblemen laten we niet zozeer hun rugspieren stretchen maar eerder alle spieren die errond liggen. We focussen ons op het bekken maar vooral op de heupen. De gewrichten van de heup zijn immers veel beweeglijker dan die van de rug. Je kunt je wel inbeelden dat stijve heupen veel meer inspanningen van het bekken en de lumbale wervelkolom vragen om het gebrek aan beweeglijkheid te compenseren."

Heb je last van rugproblemen? Dan moeten verschillende spiergroepen goed worden gestretcht omdat ze rechtstreeks verbonden zijn met de rug: de hamstrings (spieren aan de achterzijde van het bovenbeen), de adductoren (aan de binnenkant), de bilspieren (aan de buitenkant) en de quadriceps (aan de voorzijde van het bovenbeen). Het is belangrijk om naast deze spieren ook aandacht te besteden aan de vierzijdige lendespier (in je zij), de heup-lendenspier (in het verlengde van de quadriceps), de kuiten … ze staan allemaal in verband met onze rug en met de spanning die hij ondergaat.

Vergeet niet dat de wervelkolom ook een belangrijke rol speelt in de ondersteuning van je lichaam. Je kunt je lichaam daarbij helpen door gerichte plankoefeningen te doen. Laat je bij die oefeningen zeker bijstaan, bij voorkeur door een fysiotherapeut. Je neemt immers heel gemakkelijk een foute houding aan, waardoor ze het probleem net in stand zullen houden of zelfs verergeren.

stretchen

Stretchen met decathlon coach

Ontdek een typische sessie die je twee of drie keer per week kunt herhalen om rugpijn te verlichten/voorkomen. Op de gesproken instructies van een gratis coach voer je stretch- en mobiliteitsoefeningen uit voor een algeheel evenwicht.  Een riem of handdoek kan daarbij nuttig zijn.

stretchen en stramme spieren

Verminderen stretchoefeningen stramme spieren?

Spierstijfheid is een goedaardig spierletsel, een ontstekingsreactie die optreedt na een intensieve inspanning of oefeningen die je op een andere manier dan gebruikelijk uitvoert. Meestal heb je tussen 48 en 72 uur na het sporten last van stramme spieren en de hevigste pijn treedt 48 uur na het sporten op. Ze zijn een bewijs dat je spieren sterker worden: sporters die vooruitgang willen boeken, moeten stramme spieren er sowieso bijnemen! En zo erg is dat eigenlijk niet!

Zoals je weet, verminderen stretchoefeningen de bloedtoevoer naar de spieren. Ze helpen niet om stramme spieren te verminderen. Om die ontstekingsreacties tegen te gaan, moet je de spieren drainen, iets wat door de bloeddoorstroming bevordert wordt. En zo helpen we alweer een fabeltje de wereld uit.

Stretching geeft je het gevoel een nieuw lichaam te hebben en je vlotter te kunnen bewegen. Het helpt ook om bepaalde klachten te voorkomen en andere te verlichten. Neem dagelijks enkele minuten de tijd en je zal merken dat je lichaam geleidelijk aan loskomt. Deel je ervaringen met ons onderaan deze pagina!

portrait_emilie_conseil_sport_redactrice

Emilie, redactrice

Mijn passie? Mensen met een passie! Ik probeer alle sporten, maar hou van bergsport, verslaafd aan weidse ruimten en raclette.

Ontdek ook onze andere sporttips

Leniger worden

Leniger worden: een goed trainingsschema

Je voelt je stijf of gewoonweg compleet verroest? Heb je al aan stretching gedacht? Het is geen geheim hoe je lenig kunt worden en blijven: je moet stretchen!

Sportprogramma voor thuis met gemakkelijke oefeningen

Sportprogramma voor thuis: een week met gemakkelijke oefeningen

Zin om (weer) rustig te beginnen sporten, maar weet je niet waar te beginnen? Hoe? Hoe lang? Volg onze gids!