Twee marathons in één loopseizoen, doen of niet?

2 Marathons in 1 jaar, doen of niet?

.

Een marathon voorbereiden, een leuk doel op zich! Steeds meer lopers willen zich tegenwoordig aan deze mythische afstand wagen. Voor sommigen is één marathon zelfs niet voldoende. Zij vragen zich af of het mogelijk is om twee keer deze afstand te lopen in hetzelfde loopseizoen. Hieronder vind je het antwoord.

Hoe bereid je je voor op een marathon?

Je zal altijd lopers vinden die je vertellen dat ze hun voorbereiding pas in de laatste 6 weken voor de grote dag begonnen zijn, zonder echt trainingsschema. Weet dan wel dat we het hebben over iemand die wellicht al duizenden kilometers op de teller heeft staan, die zichzelf perfect kent en weet dat hij/zij de afstand aankan. Ofwel een beginner die de afstand niet helemaal kan inschatten en niet weet hoeveel een marathon eist van je lichaam ...

Zoals je zelf al wel kon denken, valt zulke voorbereiding niet bepaald aan te raden. Een marathon lopen is een echte uitdaging voor je lichaam, en dat vraagt om een goede voorbereiding. Als je gemiddeld maar 1 vaste loopdag hebt in de week, zal het je toch een goed jaar kosten om volledig klaar te zijn voor je eerste marathon. Een algemene voorbereiding, gevolgd door een voorbereiding voor 10 kilometer te lopen en eentje voor de halve marathon. Deze drie zijn nodig vooraleer je je kan toespitsen op de echte lange afstand van een marathon. Elke voorbereidingscyclus duurt ongeveer 10 à 12 weken. Neem daarbij een weekje 'break' tussen elke cyclus en je komt toch al snel aan een voorbereiding van 50 weken vooraleer je echt klaar bent!

Wat doe je na je marathon?

De marathon is je ultieme doel van dit volledige jaar aan voorbereiding. Indien 'jouw dag' zonder problemen verloopt, zal het voelen alsof je in een mum van tijd weer gerecupereerd bent. Maar opgepast: de vermoeidheid die een volledig jaar van training plus een wedstrijd van meerdere uren teweegbrengt, kan erg diep doordringen en mag dus zeker niet onderschat worden. Recuperatieperiodes zijn essentiel om in topvorm te blijven en blessures te vermijden.

Dus ... 2 marathons achter mekaar of niet?

Technisch gezien is het antwoord makkelijk: Ja, het is mogelijk en doenbaar. Marathons worden veelal georganiseerd in 2 periodes van het jaar: de lente en de herfst. Zo worden extreem hoge en extreem lage temperaturen vermeden. Tussen de lente en de herfst zitten echter maar 6 maanden, de helft dus van een 'normale voorbereiding' op een (eerste) marathon. Maar ditmaal begin je natuurlijk niet meer van 0. Je kan je dus veroorloven om maar 2 van de 4 voorbereidingscycli te volgen. Onvermijdelijk blijven natuurlijk de 10 à 12 weken waar je je specifiek toelegt op de marathon. Voordien moet je wel een snellere cyclus inlassen (10 kilometer of halve marathon), want de eerste marathoncyclus die je al hebt afgewerkt voor je eerste marathon, had als functie om je wat trager te maken, waardoor het 'diesel-effect' optrad. Die snelheid moet je nu tussentijds weer wat terugwinnen.

Laten we het nog eens uitrekenen. 2 à 3 weken rust na je eerste marathon. Daarna een 'snellere' cyclus (10 km of halve marathon) van 10 à 12 weken, gevold door weer een weekje rust. Tot slot een marathoncyclus van 10 à 12 weken, en je bent klaar voor je tweede marathon in 24 à 28 weken. En dat komt dus goed uit tussen lente en herfst!

Twee marathons in één loopseizoen, doen of niet?

Vergeet in geen geval de luisteren naar je lichaam en negeer nooit de signalen van vermoeidheid. Als ze zich voordoen, moet je echt even op de rem gaan staan. En mocht je toch verslaafd raken aan de lange afstanden, kan je je altijd richten tot de Spartathlon, een wedstrijd van ... 246 kilometer tussen Athene en Sparta! Zet je loopschoenen al maar klaar ...