sphere media background sample

5 dingen die je (misschien) nog niet wist over atletiek

Men zegt wel eens dat atletiek aan de basis ligt van alle sporten. Maar wist je dit al over de koning der sporten en zijn disciplines? Hier lees je alvast 5 leuke wist-je-datjes waarmee je zeker zal scoren bij je vrienden of thuis aan tafel!

5 choses que vous ne saviez (peut-être) pas sur l'athlétisme

Waarom is een atletiekpiste precies 400 meter lang?

Het lijkt vanzelfsprekend voor atleten en iedereen die de sport volgt, maar waarom zijn alle (officieel goedgekeurde) atletiekpistes precies 400 meter lang? Zoals zo vaak het geval is, moeten we terug naar de Oudheid voor het antwoord. In die tijd was het 'stadion' een race in rechte lijn over de lengte van een stadion. Deze lengte kon per stadion verschillen. In Olympia was deze rechte lijn 192 meter lang. De diaulos stond ook op het programma van de oude Olympische Spelen. De afstand was die van een dubbel 'stadion'. Heen en terug, twee keer de lengte dus. In Olympia kwam dit neer op 384 meter. Niet ver verwijderd van de 400, toch?

In 393 na Christus werden de oude Olympische Spelen verboden door keizer Theodosius en raakte de atletiek zoals die toen bekend stond geleidelijk aan in de vergetelheid.

Pas in de 19de eeuw kwamen atletiek en de eerste wedstrijden, weer op de voorgrond in Groot-Brittannië. Met behulp van Angelsaksische meeteenheden kwam de totale afstand van de banen op 440 yards (402,33 meter), ofwel 1/4 van een mijl. Toen het metrieke stelsel geleidelijk aan het imperiale stelsel overnam, werd uiteindelijk de afstand van 400 meter aangenomen, en die wordt vandaag nog steeds gebruikt.

5 choses que vous ne saviez (peut-être) pas sur l'athlétisme

Waarom is de afstand van een marathon exact 42,195 km?

Je denkt dat je het antwoord kent, niet waar? Nou, als je hetzelfde denkt als wij (voordat we onze research deden), dan heb je het fout!

Ja, Phidippides (of eigenlijk zijn legende) heeft een hand in dit verhaal. Maar neen, het was niet dankzij zijn fantastische rit van Marathon naar Athene om de overwinning van de Atheners op de Perzen aan te kondigen (tijdens de Eerste Middeleeuwse Oorlog in 490 voor Christus) dat de marathon precies 42,195 kilometer meet.

Voor de eerste Olympische Spelen van de moderne tijd (in Athene in 1896) kwam de Fransman Michel Bréal met het idee van een "revival" race, een eerbetoon aan de Oudheid. Het idee sloeg aan en de race zou Marathon met de Pnyx (Athene) verbinden. De afstand van net geen 40 kilometer werd gewonnen door de Griek Spyrídon Loúis in 2u58'50".

Maar dan zitten we dus nog altijd niet aan 42,195 km ... Pas tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1908 bereikte de marathon deze legendarische afstand, die hij nooit meer zou kwijtraken.

Het "koninklijke" parcours liep tussen Windsor Castle en het White City Stadium. Na een ronde om het stadion, lag de finish  vlak voor de koninklijke loge. En dit parcours meet precies 26 mijl 386 yards (42,195 km)! De "Engelse afstand" werd in 1921 officieel gestandaardiseerd door de Internationale Atletiekfederatie.

Dat is de reden dat een marathon vandaag nog steeds precies 42,195 km bedraagt. Misschien denk je er binnenkort nog wel eens aan tijdens je volgende marathon, zo ergens rond kilometer 40 ...

Waarom werden de speren aangepast in 1986?

Op 20 juli 194 verbrijzelde de Oost-Duitser Uwe Hohn in Berlijn het wereldrecord speerwerpen met iets meer dan 5 meter. Hij verhoogde het record naar 104,80 meter en werd de eerste (en enige) persoon die de barrière van 100 meter doorbrak.

Dit indrukwekkende record bleef niet zonder gevolgen. Door de kaap van 100 meter te overschrijden, zette Uwe Hohn de International Association of Athletics Federations (IAAF) ertoe aan om de veiligheidsregels voor atletiekmeetings te verscherpen. Uwe's speer vloog over bijna het hele veld in Berlijn en landde niet ver van de hoogspringers ...

Vanaf 1 april 1986 werden de speren aangepast. Ze wogen nog steeds 800 gram, maar hun zwaartepunt werd 4 centimeter naar voren verplaatst om ze minder "zwevend" te maken. Met deze nieuwe speren is het wereldrecord sinds 1996 in handen van de Tsjech Jan Železný, met een worp van 98,48 meter.

5 choses que vous ne saviez (peut-être) pas sur l'athlétisme

Kogelstoten: waarom wegen de kogels 7,260 kg?

Voor mannen staat de gewichtslimiet op 7,260 kg (4 kg voor vrouwen). Maar waarom die paar gram boven de 7 kg?

De oorsprong van dit gewicht lijkt terug te gaan tot in de 17de eeuw. In die tijd gooiden soldaten in hun vrije tijd kanonskogels. Die werden al snel verkozen boven stenen en andere voorwerpen in de verschillende krachtproeven die in Europa werden georganiseerd. In 1860 werd het gewicht van de metalen ballen die in deze wedstrijd werden gebruikt vastgesteld op 16 pond (7,26 kg), als verwijzing naar het gewicht van bepaalde kanonskogels.

Dit gewicht werd overgenomen door de Internationale Atletiek Federatie en is sindsdien niet meer gewijzigd.

5 choses que vous ne saviez (peut-être) pas sur l'athlétisme

Waarom is er een waterbak bij de 3000m steeple?

Vooraleer we het over de waterbak hebben, loont het ook de moeite om te weten waarom we spreken van "steeple". In het Engels betekend steeple eigenlijk "kerktoren". In de 18de eeuw verwees de steeplechase in Groot-Brittannië naar paardenraces die van dorp tot dorp werden gehouden, dus van kerktoren naar kerktoren.

In de tweede helft van de volgende eeuw (rond 1850) ontstonden soortgelijke races waarbij alleen mannen betrokken waren, hoogstwaarschijnlijk op initiatief van studenten uit Oxford. Deze wedstrijden hadden een afstand van ongeveer 2000 meter en waren verre van vlak. Natuurlijke obstakels zoals muurtjes, greppels of beekjes moesten overwonnen worden. Al in 1879 werd steeplechase opgenomen in het programma van de Britse atletiekkampioenschappen. De discipline werd geformaliseerd en in 1900, tijdens de Olympische Spelen in Parijs, werden de 2500m steeplechase en de 4000m steeplechase georganiseerd.

In 1920, tijdens de Spelen in Antwerpen, kreeg de 3000m steeplechase zijn huidige vorm. En het springen over een beekje of riviertje (de waterbak) blijft onderdeel van de race. Tijdens de 3000m steeplechase moeten atleten in totaal 35 obstakels overwinnen (28 hindernissen en 7 waterbakken). De hoogte van de hindernissen is vastgesteld op 91 cm voor mannen en 76 cm voor vrouwen.

Atletiek is een boeiende sport, niet waar? We hopen dat je toch iets hebt bijgeleerd bij het lezen van dit artikel. 

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Top 5 van historische atletiekrecords

Ontdek de atletiekrecords die tot op de dag van vandaag standhouden. Welke vind jij het meest indrukwekkend?

Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Mission 2:08:08: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.