ramassage de déchets sur les plages

Draag zorg voor je speelterrein

We houden van sporten in de vrije natuur, en dat willen we nog zo lang mogelijk kunnen doen. Met onze missie om onze producten en transport zo ecologisch mogelijk te maken, duwen we Decathlon in de juiste richting. Maar ook jij kan als sporter het verschil maken. Zo beschermen we samen ons grootste sportterein: de aarde!

Belgische surfers keren het tij

Antoine richtte 6 jaar geleden samen met zijn surfvrienden de Belgische tak van Surfrider Foundation Europe op. Sven van Surfclub Windekind in Koksijde trekt voor de tiende keer de ‘Eneco Clean Beach Cup’ op gang. Antoine: “Surfers zijn over het algemeen heel gevoelig aan de milieu- en plastic problematiek. Onder  atersporters bestaat er zoiets als ‘The rule of three’ die je verplicht telkens als je aan land komt op zijn minst drie stuks afval mee te nemen. Ook mijn vrienden en ik waren erg  egaan met de hoeveelheid afval die we aantroffen tijdens onze surfsessies. Toen ik in het Baskenland na de olieramp met de Prestige in 2002 uit het water stapte en mijn voeten vol zwarte teervlekken zaten, was voor mij de maat vol. Daarop hebben we de Belgische tak van Surfrider Foundation opgericht om lokaal verandering door te duwen. We werven fondsen, organiseren opruimacties, nemen deel aan gesprekken met lokale en federale overheden en sensibiliseren via social media. We zien gelukkig een stijgende bewustwording, maar als het de mensen aan discipline ontbreekt, moeten we nog meer actie ondernemen. Dit jaar maken we werk van Plastic Free Restaurants, waar we horeca aan het strand bewust maken van hun verantwoordelijkheid. Door hun kleine organisatiestructuur zijn ze vaak genoodzaakt om voor gemakkelijke wegwerpoplossingen te gaan, terwijl er herbruikbare alternatieven bestaan. Surfrider wil hen positief ondersteunen in dat transformatieproces.

Sven: “Naast de locale acties helpen we ook elk jaar mee met een grote actie. Voor de tiende keer al organiseren we deze lente opnieuw de ‘Eneco Clean Beach Cup’ . Op 16 locaties aan de Belgische kust wordt dan zwerfvuil geruimd. Vorig jaar kwamen zo’n 4.000 vrijwilligers op de been om zo’n 5,5 ton afval te apen. Onze opruimactie is een overkoepelend concept waar elke surfclubvan België aan deelneemt. De Blankenbergse surfclub O’Neill Beachclub raapte vorige editie bijna 1300 kg afval bij elkaar, een onverhoopt succes! Een keer jaarlijks afval ruimen is uiteraard niet de oplossing van het probleem, maar alle beetjes helpen. ‘Refuse, Reduce, Re-use & Recycle’ is in elk geval ons motto!”

www.enecocleanbeachcup.be

"LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS"

kayak-magazine-conseilsport

Kajakkers tegen drijfvuil

Kajakker Tuur stimuleerde zijn Kajakclub Sobeka uit Zwevegem om doelbewust zwerfvuil te rapen om en rond hun clubhuis aan de vaart Bossuit-Kortrijk.

Tuur: “Noem het gerust beroepsmisvorming, maar door mijn werk in een intercommunale die zwerfvuil en sluikstort bestrijdt, heb ik mijn missie ook wat doorgetrokken naar mijn kajakclub. De kwaliteit van ons rivierwater mag dan toenemen, we merken toch tijdens het kajakken regelmatig afval op in de bermen. Vaak blijft het slingeren langs trage wegen waar veel fietsers en andere toeristen passeren. Het is onmogelijk als gemeente om dat op elk moment te gaan opruimen, dan helpen wij als kajakclub graag een handje. Bij de start van het seizoen hebben we een actieplan opgesteld: via een beurtrolsysteem prikken we wekelijks 10 minuutjes voor aanvang~van elke training afval op om en rond ons clubgebouw. Tijdens trainingen en wedstrijden gebruiken we zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal. Zo nemen we enkel drank in herbruikbare flessen mee in onze boot en als we drijvend afval tegenkomen op het water, nemen we dat ook altijd mee. Dat is voor ons een kleine moeite. Onlangs kregen we nog een bemoedigend berichtje op Facebook van de organisatoren van de Eneco Clean Beach Cup. Want, hoe actiever we afval in onze waterwegen voorkomen, hoe minder er uiteindelijk doorstroomt naar de zee.”

https://sites.google.com/site/sobekakanoclub/home

ploging decathlon

Decathlon missies

Al een aantal jaar bedenkt, test en gebruikt DECATHLON tal van manieren om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Onze acties gaan van het inzamelen van afgeschreven producten om ze te recycleren, het gebruik van spaarlampen, het terugschroeven van productverpakkingen, het ecodesignen van producten, het optimaliseren van het transport, het verbeteren van de energieprestaties van onze gebouwen enzovoort. Vandaag streven we ernaar om al onze medewerkers te sensibiliseren zodat ze in hun dagtaak de impact op het milieu nooit uit het oog verliezen.

MEER WETEN OVER ONZE MISSIE EN ACTIES ?~http://sustainability.decathlon.com

Ploggen in mechelen

Zwerfvuil oprapen, dat kan ook op tempo, vond ook Michel, Filip en Nele. Drie Mechelaars met een passie voor lopen en het milieu. Met zijn drieën zetten ze afgelopen zomer ‘Plogging’ op de kaart van hun stad: een samentrekking van jogging en het zweedse woord ‘plocka’ (verzamelen). Filip: “Tijdens het joggen werden~we al te vaak geconfronteerd met de toenemende wegwerpcultuur. We besloten een heel simpele Plogging Community op te starten op Facebook, want in groep gaan ploggen is gewoon leuker dan alleen.

Het concept sloeg direct aan, intussen hebben we een honderdtal volgers. Allemaal hartelijke Mechelaars die hun steentje willen bijdragen op een leuke manier. Afgelopen zomer zijn we op wekelijkse basis elke zondag gaan ploggen met als doel de vuilste stukjes van Mechelen aan te pakken. Uiteraard zet de stad zelf al heel goed in op de reiniging van het centrum, maar net daarbuiten richting ring word je met je neus op de feiten gedrukt. Joggen met een zak afval is niet zo lastig als het lijkt. Op het einde van ons parcours hebben we zeker elk een goede vuilniszak van 60 liter gevuld. Al wat je nodig hebt is een paar handschoenen en een vuilniszak, ie kan je gewoon gratis lenen of verkrijgen bij de schoonmaakdienst van de stad. Die zien ons trouwens graag komen, net als de buren in de wijken waar we joggen. De positieve aanmoedigingen zijn uiteraard ook heel mooi meegenomen!”

www.facebook.com/ploggingmechelen

Waste free trekking

Breng je voetafdruk op het klimaat terug in evenwicht Reizen heeft een enorme impact op het klimaat. Bij globetrotten hoort een verantwoordelijkheid die je als trekker of backpacker liefst consequent toepast in al je beslissingen, vanaf je reisvoorbereiding tot op de bestemming. Maar laat het je vooral niet tegenhouden om op ontdekking te gaan. Het is tenslotte door onze geest te verruimen dat we de klik kunnen maken naar een bestaan als verantwoord globetrotter. Wie liever trekt of backpackt in groep, kiest best bewust voor een organisatie die haar reizen op een maatschappelijk verantwoorde manier organiseert. Belgische reisorganisaties als ‘Joker’, ‘Anders Reizen’ en ‘Kriskras vzw’ zijn voortrekkers van zo’n fors duurzaamheidsbeleid dat wordt doorgedreven bij de selectie van hun reisbestemmingen, de opleiding van hun reisbegeleiders en bij de keuze van verantwoord transport naar de bestemming én ter plaatse.

Tegenwoordig rekenen veel reisorganisaties al een compensatie door, in lijn met de ecologische voetafdruk van je reis. Dat gaat van een donatie aan boscompensatiefondsen tot steun aan lokale maatschappelijke projecten. Maar ook onafhankelijke reizigers kunnen hetzelfde doen door de CO2-uitstoot van hun reis te berekenen en die te compenseren via een donatie aan een goed doel. Greentripper.org is zo’n Belgisch platform waar je via een slimme CO2-calculator een vrijwillige bijdrage kan leveren aan tal van nationale en  internationale klimaatprojecten.

En wie dacht dat bewust reizen onbegonnen werk was?

Tips voor een bewust gepakte rugzak

Nu je toch bewust bezig bent, kan je net zo goed een kijkje nemen in je bagage. Of je nu trekker of backpacker bent: minimalistisch inpakken is sowieso een must.~Maak die oefening ook eens voor je toiletzak: van ‘shampoo bar’, zelfgemaakte deo tot menstruatiecup, je hoeft het vandaag niet zo ver te zoeken om afvalloze en ecologische alternatieven te vinden. Hoe minder afval je meesjouwt, hoe lichter je rugzak, hoe minder je per ongeluk kan achterlaten. Simpel, niet?