1. Planning en voorbereiding
Je tocht goed voorbereiden lijkt misschien vanzelfsprekend, toch slaan heel wat wandelaars deze stap over.
Volg deze 7 gouden regels, en dan ben jij ook een verantwoorde en milieuvriendelijke trekker.
Ongetwijfeld volg je de 'Leave no trace'-filosofie ('Laat geen sporen na') al zonder het te weten Het is een methode gericht op respect voor de natuur en voor de andere hikers en trekkers, om het vele moois dat onze aarde te bieden heeft niet te bezoedelen. De filosofie is al wijdverbreid in de VS en Canada, en nu wint ze ook in Europa terrein.
Je tocht goed voorbereiden lijkt misschien vanzelfsprekend, toch slaan heel wat wandelaars deze stap over.
Het is altijd aanlokkelijk om plekjes te ontdekken waar nog niemand geweest is. Zo verstoor je echter vaak de schoonheid van die ongerepte pareltjes.
Blijf zo veel mogelijk op de bestaande paden, wandel over rotsen, droog gras en sneeuw als het seizoen dat toelaat. Let wel op voor kloven! Als je in drukkere gebieden trektochten in stervorm maakt, sla je basiskamp dan op op meer dan 70 meter van een meer of rivier, om de oevers te beschermen. Laat de omgeving onaangeroerd. Is je slaapplek toch niet zo uitnodigend, laat ze dan ongemoeid en wandel een stukje verder. Beperk de plaatsinname van je kamp.
En wandel eerder in kleine groepjes van 4 tot 6 personen, en achter elkaar, om niet als een heuse bulldozer je pad te verwoesten. Let er in de wildernis op dat je niet met z'n allen op één plek slaapt. Zo creëer je nieuwe kampeerplaatsen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Mijd ook plekken die onlangs schade hebben opgelopen, om ze niet nog meer te vernielen.
Laat niets achter: alles wat je meebrengt, neem je ook weer mee. Dat geldt ook voor biologisch afbreekbaar afval. Je kent het ecosysteem dat je omringt immers meestal niet, je vermijdt dan ook liever dat er binnenkort een appelboom staat die is gegroeid uit het klokhuis dat je hebt weggesmeten. Neem je toiletpapier en andere hygiënespullen altijd weer mee. Water is een kostbaar goed, vervuil de rivieren niet.
Giet je water, zonder chemische producten, weg op minstens 70 meter van een waterloop. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Die vind je in compacte formaten en is vaak multifunctioneel: je kan er de vaat mee doen én je wassen. En tijdens een dagtocht raden we aan om voor je kleine of grote boodschap een kuiltje te graven van ongeveer 20 centimeter diep en op minstens 70 meter van je basiskamp. Vergeet ook niet om dat kuiltje weer op te vullen en te bedekken nadat je je ding hebt gedaan.
Hoe mooi de bloemen ook zijn die je op je pad aantreft, hier geldt de regel: kijken mag, aankomen niet.
Hetzelfde geldt voor menselijke constructies: houd ons erfgoed in stand, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen van hetzelfde landschap kunnen genieten.
Maak zelf zo min mogelijk constructies. Fans van land art bijvoorbeeld gebruiken de omgeving die ze bezoeken om hun creativiteit de vrije loop te laten. Maar weet dat een creatie op het moment zelf mooi kan zijn, maar op lange termijn aanzienlijke schade kan berokkenen!
Na een zware dag stappen verdien je uiteraard een geroosterde marshmallow. Check zeker ook onze lekkere receptjes voor jonge hikers. Pas wel op met vuur, overdrijf er zeker niet mee. Vuur laat onuitwisbare sporen na!
- Geef de voorkeur aan een klein kookstelletje.
- Controleer altijd eerst of je wel vuur mag maken en gebruik de vuurplaatsen die ook andere trekkers al hebben gebruikt.
- Houd je vuur klein en verspreid altijd de koude assen nadat je het hebt gedoofd. Lees er even alle basisveiligheidsregels op na en leer hoe je een vuur maakt met een vuurstick, met onze handleiding:
Laat wilde dieren met rust, blijf op afstand. Vergeet niet dat je op hun territorium bent. En kom je een reekalf tegen dat verlaten lijkt, benader het dan zeker niet. De moeders gebruiken vooral geur om hun kleintje te herkennen, je wil die band echt niet verstoren door het jong te gaan strelen.
En voeder ze niet, zo gaan ze zich anders gedragen, tast je hun overlevingsinstinct aan en zijn ze kwetsbaarder voor andere roofdieren. En wat die roofdieren betreft: houd je hond bij je als je hem meeneemt op je tocht. Tot slot raden we je ook aan al je eten goed weg te stoppen om 's nachts geen dieren te lokken. Zo breng je hun dieet in de war én loop je het risico dat je zelf zonder eten komt te zitten: in zo'n scenario zijn er dus enkel maar verliezers. Wees nog oplettender tijdens de bronsttijd of in de winter.
Nog dit: de kans bestaat je andere trekkers tegenkomt op je pad. Respecteer ze en maak hun tocht nog wat aangenamer door ze te begroeten met een glimlach. Geef voorrang aan wandelaars die aan het zwoegen zijn. En kruis je trekkers te paard, zet je dan even opzij en laat ze eerst voorbij.
Zelfs een paard dat perfect is afgericht, kan soms angstig reageren. En dat kan gevaarlijk zijn voor zijn ruiter én voor jezelf, als het in jouw richting stormt. En vergeet niet om te genieten van de geluiden van de natuur, praat dus niet te luid.
En jij, volg jij de 'leave no trace'-filosofie al?