Wanneer sta je buitenspel? De regels uitgelegd.

De buitenspelregel in het voetbal uitgelegd

In dit artikel leggen we de regel van buitenspel in het voetbal uit om eindelijk te begrijpen waarom het spel stopt en zodat je er over kunt meepraten.

Begin je met voetballen of ken je niet zo veel van voetbal maar wil je wel uitpakken en kunnen uitleggen wat buitenspel is? We helpen je meediscussiëren met je partner, familie en vrienden over de meest besproken regel in het voetbal: buitenspel! We gaan je in grote lijnen de buitenspelregel in het voetbal uitleggen.

Wat is buitenspel?

Buitenspel is een regel in het voetbal die voorkomt dat aanvallers te dicht bij het doel "kamperen" zonder dat er verdedigers in de buurt zijn, wat het spel minder spannend en uitdagend zou maken. Grensrechters hebben de taak om buitenspel te signaleren door hun vlag omhoog te steken. 

Omdat de buitenspelregel vaak lastig met het blote oog te beoordelen is en regelmatig tot discussie leidt, wordt er gebruikgemaakt van technologieën zoals de Video-assistent-scheidsrechter (VAR) en semi-automatisch buitenspel, waarbij een chip in de bal helpt om nauwkeurig te bepalen of een speler buitenspel stond.

Sinds wanneer bestaat de buitenspelregel in het voetbal?

De buitenspelregel werd meer dan een eeuw geleden, in 1883, geïntroduceerd toen de voetbalbond van Engeland voor het eerst de voetbalregels formaliseerde. De buitenspelregel is in het leven geroepen om aanvallers ervan te weerhouden constant in de buurt van het doel van de tegenstander te gaan staan ​​om te wachten op scoringskansen.

Vóór deze regel konden spelers de bal rechtstreeks naar hun teamgenoten in de tegenoverliggende doelzone trappen. Het werd veel te gemakkelijk. Zo werd de buitenspelregel in het voetbal uitgevonden, zodat er strategieën ontstaan en voetbal interessant en uitdagend blijft.

Wanneer sta je buitenspel in het voetbal: uitleg en regels

Wanneer sta je buitenspel bij voetbal?

De meeste voetbalregels zijn eenvoudig, maar dat is niet het geval met de buitenspelregel. In het profvoetbal gaat een scheidsrechter vaak de video-assistent of 'VAR' raadplegen om te controleren of er sprake is van buitenspelpositie, omdat hij en de grensrechters het niet altijd goed kunnen zien.

Laten we het concrete voorbeeld nemen van een aanvaller die wil scoren. Stel je voor dat hij op de helft van de tegenstander staat. Daar geeft een medespeler hem een ​​beslissende pass zodat hij naar doel kan om te scoren.

Precies op het moment dat de pass naar de aanvaller vertrekt, moeten er minstens twee spelers van de tegenstander (meestal de doelman + een verdediger) tussen de aanvaller en het doel staan. Anders staat de aanvaller buitenspel en wordt zijn doelpunt afgekeurd als hij scoort.

Hoe werkt de buitenspelpositie concreet?

Voor meer duidelijkheid geven we een concreet voorbeeld waarbij we de spelers met letters aanduiden (in de afbeelding hieronder). Laten we aannemen dat het team DECATHLON speelt tegen het team KIPSTA.

Speler A: de assistgever of passende speler van het aanvallende Team DECATHLON.
Speler B: de speler van het aanvallende Team DECATHLON die de bal ontvangt.
Speler C: de speler van het verdedigende Team KIPSTA (bijna altijd de keeper) die het dichtst bij het doel van Team KIPSTA staat.
Speler D: de speler van Team KIPSTA die het tweede dichtst bij het doel van team KIPSTA staat (meestal een verdediger).

Op het exacte moment dat de bal de voeten of het hoofd van speler A verlaat tijdens de pass, mogen alle delen van het lichaam van speler B, inclusief armen en benen, zich niet voorbij speler D bevinden (de denkbeeldige gele lijn op ons schemaatje hieronder). Met andere woorden, speler B moet zowel speler C als speler D tussen zich en het doel van team KIPSTA hebben. Als speler B niet aan deze voorwaarde voldoet, staat hij buitenspel.

In buitenspelpositie staan, wordt niet als een overtreding beschouwd. Maar als speler B de bal aanraakt of het spel beïnvloedt (bijvoorbeeld in het zicht van de keeper lopen) vanuit zijn buitenspelpositie, dan fluit de scheidsrechter op aangeven van een vlaggende grensrechter en krijgt de tegenstander een vrije trap.

Voor je gemak: kijk niet te veel naar de doelman, hij staat meestal in zijn goal en kijk naar het verschil in positie tussen de aanvaller die de bal moet krijgen en de laatste verdediger. Als de aanvaller voorbij de verdediger staat op het moment dat de bal vertrekt dan staat hij buitenspel. Het schemaatje hieronder zal het duidelijk en visueel voor je maken.

La règle du hors-jeu au foot expliquée une bonne fois pour toutes !

Buitenspel telt niet als...

Er bestaan twee uitzonderingen op de buitenspelpositie:

- Je kan nooit buitenspel staan op je eigen speelhelft. Ook al sta je tussen de keeper en laatste verdediger van de tegenstander, het spel gaat gewoon verder. Ideaal voor een counter of tegenaanval.
- Je kan ook niet buitenspel staan tijdens een inworp, hoekschop of doelschop. De buitenspelregel is wel van toepassing bij vrije trappen.

Wanneer sta je buitenspel in het voetbal: uitleg en regels

Een goed paar voetbalschoenen

Ontsnap aan de buitenspelregel (of zet je tegenstander buitenspel) door een goede positionering op het veld. Zorg dat je de gepaste voetbalschoenen aan hebt die je de nodige grip bieden zodat je je 100% kan focussen op je spel.

Zo, nu kan jij ook buitenspel roepen op of rond het veld, in het stadion of voor de buis! Let wel dat het voor de scheidsrechter niet altijd makkelijk is om buitenspel te zien, en zeker niet op een lager niveau of in de jeugdreeksen, waar geen VAR of video-assistent ter beschikking is. Probeer dus altijd de keuze van de scheidsrechter te respecteren, ook al is dat niet altijd makkelijk.

Over de scheidsrechter gesproken, zin om het zelf eens te proberen? Ontdek ons aanbod scheidsrechterkaarten, vlaggen en fluitjes!

La règle du hors-jeu au foot expliquée une bonne fois pour toutes !

Het sportadviesteam van DECATHLON

Sport, gezondheid en welzijn: we delen graag onze tips en adviezen met jou.

Dit kan je ook interesseren

football_enfant_débute

Wil je kind beginnen voetballen?

Hoe pak je het aan als je kind wilt beginnen voetballen? Voetbalschoenen, sporttassen en ballen, wij geven je enkele tips.

le football à la maison

Voetbal, bij je thuis!

"Thuis voetballen!" Deze zin kan nogal beangstigend klinken, je stelt je onmiddellijk voor dat je kinderen vanalles kapot maken. Maar met de juiste uitrusting kan thuis voetballen een geweldige manier zijn om een leuke tijd met het gezin te hebben en "de kleine" bezig te houden.

leren voetballen voetbal kipsta decathlon

De basisbeginselen om te leren voetballen

Zet jij je eerste stapjes in de wereld van het voetbal? Wij helpen je de koning te worden van de kopbal, de pass en de dribbel.

voetbal Kipsta Decathlon

Voetbal: voor welke positie ben jij gemaakt?

Veel spelers beginnen te voetballen op een bepaalde positie, en evolueren mettertijd naar een hogere of lagere plek op het veld. Weet jij wat je beste positie is?

Doelman

Doelman (-vrouw): een vak apart

Doelmannen zijn een ras apart. Ze hebben een cruciale positie in het elftal maar staan vaak alleen op het terrein. Doelmannen zijn uniek, in elke betekenis van het woord. Maar hoe herken je een goede doelman?

football sport fille

Voetbal, alleen voor mannen? Absoluut niet!

Want voor ons is het heel duidelijk: voetbal is niet slechts een herensport. We hebben hier minstens 5 goede redenen voor. We lijsten ze voor je op, zodat je voor eens en voor altijd alle ongelovigen in je omgeving kunt overtuigen.