Règles et tactiques, découvrez comment jouer au le cornhole !

Wat is cornhole en hoe speel je het spel?

De regels van het Fins kegelen? Onder de knie! Het Kubb spel? Geen geheimen meer! Dus ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging om buiten plezier te hebben. Maak kennis met Cornhole, een spel met Amerikaanse origines dat je zeker zal bekoren. Cornhole is perfect om mensen samen te brengen en kan gespeeld worden tijdens een BBQ, in de jeugdbeweging, op school, in de tuin, in het park, op het strand en zelfs binnen.

Cornhole is een populair buitenspel waarbij spelers zakjes met maïskorrels naar een bord werpen en punten verdienen door ze in een gat te laten vallen. Het spel kent zijn origines in Amerika, waar de sport immens populair is en zelfs in competitie wordt gespeeld. Een speelset bestaat uit een verhoogd bord met zakjes die je naar een opening in dat bord moet gooien. Hoe je punten scoort is echter niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Lees verder en ontdek alles over cornhole, van de spelregels tot de prijs!

Cornhole: doel van het spel

Wat is Cornhole en wat is het doel van het spel?

Cornhole, in het Engels ook bekend als "bean bag game", is afkomstig uit Noord-Amerika. Het spel bestaat uit één of twee schuin geplaatste planken met een cirkelvormig gat in het midden bovenaan de plank. Het wordt gespeeld met zakjes gevuld met maïskorrels, droge bonen of plastic korrels, vandaar de naam "corn" (maïs) "hole" (gat). Het doel is om de zakken of "corn bags" in het gat van de schuin geplaatste plank(en) te werpen om punten te scoren. Het team of speler dat als eerste minstens 21 punten scoort met twee punten verschil van de tegenstander, wint het spel.

Waaruit bestaat een Cornhole-set?

Als je een cornhole set koopt, bedraagt de inhoud 1 houten cornhole board, 4 rode zakjes en 4 blauwe zakjes.

Spelregels en info over Cornhole

Afmetingen

De afmetingen van het "board" met de poten dichtgeklapt bedragen 118 x 60 x 10 cm in onze grootste versie, en 50 cm x 90 cm x 5,5 cm voor het goedkopere product. De afmetingen van de bags zijn 13,5 x 13,5 cm of 13 x 13 cm. Het gewicht van de bags bedraag 430 gram of 350 gram.

Gebruikte materialen

  • Metalen structuur
  • 100% hout voor het board
  • 100% katoen voor de zakjes

Cornhole: spelregels en alles wat je moet weten om te beginnen

Traditioneel speel je cornhole met 2 borden, ook wel "boards" genoemd. Maar de versie met één bord is tegenwoordig het meest populair. Het is compacter en eenvoudiger, ideaal voor beginners of om onder vrienden te spelen. Afhankelijk van je keuze, stel je het speelveld op deze manier op:

  • 1 board: in deze versie met slechts één plank, positioneren jij en de andere spelers zich op ongeveer 8 meter afstand van de plank, recht tegenover het bord. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest, kan je de afstand verkleinen tot 4 meter. Als je met beginners of kinderen speelt, is een afstand van 5 à 6 meter zeker ok. Elk team kiest een kleur van zakje (blauw of rood) en gooit om de beurt één van zijn of haar zakjes op de plank.
  • 2 boards: als je twee speelplanken hebt, plaats je ze tegenover elkaar op een afstand van 8,2 meter. Elk team of speler neemt plaats naast een van de twee planken en probeert hun zakjes in de plank tegenover hen te gooien. Let op, net als bij petanque, kegelen of Kubb, mag je niet over je lijn gaan! Deze grens wordt bepaald door de laagste rand van de plank waar je naast staat.

Hoeveel plaats heb je nodig?

Of je nu één plank hebt of twee, je hebt een afstand van ongeveer 8 meter nodig om volgens de offficiële regels te spelen. Maar als je tuin of beschikbare ruimte korter is, is dat geen probleem! Ook als je het iets gemakkelijker wilt maken om punten te scoren, kan je de afstand verkleinen, voor kinderen bijvoorbeeld. Bij slecht weer, kun je zelfs binnen aan de slag. In een lege garage is dat net iets gemakkelijker dan in de woonkamer van oma, die porseleinen kopjes verzamelt... Maar het is duidelijk dat het spel veel mogelijkheden biedt voor aanpassing en personalisatie.

De spelregels van Cornhole

Spelregels en puntentelling van Cornhole

Zoals eerder verteld moet je bij cornhole maïszakjes naar een bord gooien op 8 meter afstand. Het doel van cornhole is om het eerste team te zijn dat 21 punten scoort met een verschil van 2 punten, in zo veel spellen als nodig zijn, simpel toch? Maar let op, de puntentelling maakt cornhole ietwat complexer, maar ook leuker! Als je kinderen bij je hebt die leren tellen, is dit de perfecte oefening: je doet wat optellen en aftrekken.

Spelers gaan tot op maximaal acht meter van het board staan, afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad. De teams werpen om beurt een zak of "bag" naar het bord. Wanneer de 8 bags (4 per team) geworpen zijn, eindigt de ronde en worden de punten geteld. Als een zak op het bord landt, levert dat 1 punt op, als hij in het gat komt, levert dat 3 punten op. Elk team telt de behaalde punten tijdens het spel. Vervolgens trekt het team met de laagste score zijn totaal af van het totaal van het team met de hoogste score. We geven je een voorbeeld ter verduidelijking:

Het team met de rode zakken heeft 10 punten gescoord, terwijl het team met de blauwe zakken er slechts 6 heeft gescoord. Dit betekent dat de rode zakken 4 punten hebben verdiend (10 min 6). De blauwe zakken hebben in deze ronde geen punten gescoord. Het is duidelijk dat het een lange weg is om tot 21 punten te komen. Maar omdat iedereen zo'n plezier heeft, vliegt de tijd voorbij.

PS: Aarzel niet om de wiskundeknobbel uit je vriendenkring te vragen om de punten bij te houden. Hij zal zich vermaken als een kind!

Extra spelregels

  • Het team dat voor staat, gooit eerst. Als beide teams gelijk staan, begint het team dat als tweede gooide in de vorige ronde. Je mag de bags niet terughalen voordat de punten zijn geteld.
  • Let op: als je de zak van de tegenstander in het gat laat vallen, geef je hen 3 punten cadeau! Maar als je de zak van de tegenstander van de plank stoot, verliezen ze het punt dat ze zouden verdienen. Dit geldt uiteraard ook omgekeerd!
  • Om het spel vlot te laten verlopen, moet je binnen 20 seconden gooien. 
  • Je moet altijd met dezelfde hand gooien.
  • Als je over de gooilijn stapt, ben je uitgeschakeld voor die ronde.
  • Als jouw zakje een obstakel in het speelgebied raakt, zoals takken van bomen of het plafond binnen, ben je uitgeschakeld voor die ronde.

De spelregels van Cornhole

Mag je de spelregels aanpassen?

Afhankelijk van je niveau of de gezochte uitdaging, kun je enkele van bovenstaande regels eruit halen of aanpassen. Je kunt de afstand om te gooien verkleinen, je kunt wisselen van hand of meer (of minder) tijd nemen om te gooien. 

Je kan het spelletje zelfs nog wat uitdagender maken met deze twee ideeën:

  • Roteren: of je nu één of twee planken hebt, je kunt een soort roterende opstelling creëren, vergelijkbaar met het systeem bij tafeltennis. Elke speler komt één voor één naar voren om een zakje op het bord te gooien. Spelers die het bord raken, blijven doorspelen, maar het startpunt voor het gooien wordt telkens verder naar achteren verplaatst, waardoor de uitdaging en spanning toeneemt.
  • 21 op de kop af: het doel is om als eerste speler of team precies 21 punten te behalen, niet meer, niet minder. Je kan het vergelijken met een spelletje darts. Je zult dus de scores nauwlettend in de gaten moeten houden en ervoor moeten zorgen dat je geen drie punten scoort wanneer je op 19 staat! Strategie en coördinatie zijn nodig om de partij te winnen. En natuurlijk, om het spel op te peppen, kun je beslissen dat als een van de teams of spelers meer dan 21 punten behaalt, hij 5 punten verliest of zelfs helemaal opnieuw begint, afhankelijk van het niveau van iedereen.

Is cornhole geschikt voor kinderen?

Natuurlijk, het is een spel waarmee ze zich helemaal kunnen uitleven. De kans is groot dat de duracellkids veel rustiger zijn na een goed uur spelen. Je kan de spelregels ook aanpassen op maat van de kinderen: een afstand van 5 meter en een te behalen score van 11 punten bijvoorbeeld. Cornhole is een leuk spel op verjaardagsfeestjes, familiefeesten, schoolfeestjes en voor jeugdbewegingen.
Van 4 tot 99 jaar, iedereen kan genieten van een spelletje cornhole. Je kunt de teams indelen met een mix van kinderen en ouderen. Dit zorgt voor een balans en creëert een mooi moment van plezier tussen generaties, wat leuker is dan opa nog eens uitleggen hoe hij Japanse beestjes op zijn mobiele telefoon moet vangen.

De spelregels van Cornhole

De prijs van een Cornhole spel

Een cornhole speelset is geen goedkope aankoop. Dit komt doordat hoogwaardige materialen zoals stevig hout voor de planken en duurzame stof voor de bags worden gebruikt, wat de prijs omhoog drijft. Deze investering is nodig omdat de producten langdurig moeten meegaan, terwijl je herhaaldelijk met de zakjes naar het bord gooit. De dikte en kwaliteit van het hout zijn cruciaal om te voorkomen dat de bags van het bord glijden of stuiteren. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het hout is, hoe beter de kwaliteit van het bord zal zijn. Op dit moment kun je bij Decathlon twee cornhole sets kopen: een beginnersset voor 75 euro (met een plankdikte van 5 cm en lichtere zakjes) of een set voor 95 euro (groter bord met een plankdikte van 10 cm en zwaardere zakjes). Dankzij het slimme compromis tussen prijs en kwaliteit bezorgen we je eindeloos speelplezier met één van onze sets. Ontdek onze cornhole-producten, bestel je favoriete board en laat de cornhole set gratis bij je thuis leveren.

Cornhole: spelregels en alles wat je moet weten om te beginnen

De spelregels in een notendop

  • Cornhole is een spel waarbij je maïszakjes naar een bord gooit. Het doel is om het zakje op het bord of in het gat te gooien.
  • Het eerste team dat minstens 21 punten (met twee punten verschil) behaalt, wint het spel.
  • Je kan één of twee cornhole boards (recht tegenover elkaar opgesteld) gebruiken.
  • Je staat op een afstand van 8 meter van het bord, of dichterbij voor beginners of kinderen.
  • Elk team heeft 4 zakjes (rood of blauw)
  • Teams wisselen beurten af waarbij elk lid een zakje naar het board gooit. Het team dat voor staat, werpt eerst.
  • Als een zak op het board landt, is dat 1 punt waard. Een zak die in het gat gaat, is 3 punten waard.
  • Wanneer iedereen gegooid heeft, en de ronde dus is afgelopen, telt elk team de behaalde punten. Het team met de laagste score trekt zijn totaal af van het totaal van het team met de hoogste score. Het team dat tijdens de gespeelde ronde de meeste punten heeft behaald, krijgt het verschil van de puntentelling toegewezen. Het team met het minste aantal punten krijgt nul punten die ronde.
  • Je mag geen zakjes terughalen of van het bord verwijderen voordat de punten zijn geteld.
  • Als je erin slaagt om een zak van de tegenstander van het bord te stoten, verliest je rivaal het punt dat hij of zij zou verdienen.
  • Er moet binnen 20 seconden gegooid worden, telkens met dezelfde hand en de gooilijn mag niet worden overschreden, anders verlies je je beurt.
  • Als je zakje een obstakel raakt dat niet het bord is, verlies je je beurt.
  • Afhankelijk van het niveau of de gewenste moeilijkheidsgraad, kunnen aanpassingen gemaakt worden zoals de afstand verminderen, van hand wisselen, de tijdslimiet aanpassen...

Cornhole in Amerika

Cornhole wordt gezien als een typisch Amerikaanse activiteit omdat het daar ontstaan is. In de VS is het zeer populair en worden cornhole-wedstrijden georganiseerd als onderdeel van lokale evenementen, festivals of sporttoernooien. Er bestaan zelfs professionele cornhole-competities (American Cornhole League) en toernooien met prijzengeld.

Cornhole in België

In België wint cornhole langzaam maar zeker aan populariteit als recreatieve activiteit, vooral onder vriendengroepen. Hoewel het nog niet zo beoefend wordt als in de VS, zijn er steeds meer mensen die het spel ontdekken, voornamelijk tijdens zomerse bijeenkomsten, tuinfeesten, barbecues en zelfs lunchpauzes op het werk. We kunnen nog niet van een professionele competitie spreken, maar er worden hier en daar wel reeds informele wedstrijden en toernooien georganiseerd. Met de toenemende bekendheid van het spel, is het goed mogelijk dat cornhole blijft winnen aan populariteit in België. Ook onze medewerker Lorenzo testte het spel uit:

Ik organiseerde onlangs een BBQ met vrienden en introduceerde het nieuwe Cornhole-spel, wat direct voor veel enthousiasme zorgde. De eenvoudige regels en de mix van spanning en plezier maakten het spel een voltreffer. We hielden niet meer op met spelen tot het donker werd.

Cornhole is ontzettend leuk. Het spel is een geweldige activiteit voor elke bijeenkomst, met minimale voorbereiding en gegarandeerd vermaak. Perfect om te ontspannen na een lange werkdag, om leuke tuinfeestjes te beleven, als activiteit in de jeugdbeweging of om iets anders te proberen dan een spelletje Fins kegelen of Kubb.

Wat zijn de spelregels van het Fins kegelspel?

Wat zijn de spelregels van het Fins kegelspel?

Ontdek de spelregels voor Fins kegelspel. Een leuk precisiespel dat je kan spelen met het gezin of met vrienden.

Wat zijn de spelregels van Kubb?

Wat zijn de spelregels van Kubb?

KUBB is een strategische sport die bovendien de nodige precisie vereist. 2 teams spelen tegen elkaar, en trachten de blokken (kubbs) van het andere team omver te gooien. Werp je daarna ook de koning omver, heb je gewonnen!

Scoutskamp

Welk spel spelen we vandaag? Spel-inspiratie voor op kamp!

Ben je leider of monitor van een kamp binnenkort? Nog op zoek naar een leuk avondspel? Laat je inspireren door de 2 favoriete buitenspelen van onze ambassadeurs uit Decathlon Turnhout !

Darts: de regels

Ontdek de spelregels van darts

Het populaire spel darts vereist vaardigheid, concentratie en strategie. Dit artikel overloopt de basisregels voor beginners en ervaren spelers, essentieel voor een eerlijke en plezierige wedstrijd.

precisie sport

Ontdek de voordelen van precisiesporten

Concentratie, geduld, behendigheid, lenigheid, analyse...precisiesporten hebben heel wat voordelen! Klein of groot, vind met behulp van onze raad de sport die perfect bij je past.

petanque : de spelregels

Petanque: de spelregels

Het terrein, het aantal spelers, het aantal ballen per speler … allemaal zaken die je bij het begin van elk spel moet vastleggen. Dit jaar geen onenigheden meer, want jij bent de scheidsrechter !

Tir à l'arc sécurité

Veilig boogschieten

Boogschieten kan al vanaf een heel jonge leeftijd. Houd hierbij zeker rekening met de volgende tips, om optimaal en volledig veilig van deze momenten te kunnen genieten.