Wat zijn de spelregels van tennis?

Wat zijn de spelregels van tennis?

Ontdek de basis van tennis inclusief puntentelling en spelregels voor enkel- en dubbelspel. Ideaal voor beginners en gevorderden.

Tennis is een sport waarin "Love" nul betekent, en het puntensysteem anders is voor games, sets en matches. Maar ondanks deze verwarrende regels is tennis wereldwijd een van de populairste sporten. Als je net begint of voor het eerst een wedstrijd bekijkt, heb je wat begeleiding nodig en info over de basisregels. Daarom hebben we een artikel samengesteld met de belangrijkste regels, puntentelling en wat je absoluut niet mag doen. Lees met ons mee.

Wat zijn de spelregels van tennis?

De basisregels van tennis

Zoals je waarschijnlijk wel al weet, is tennis een sport waarbij twee of vier spelers een tennisbal over een net slaan met behulp van een tennisracket. Het doel is om de bal in het speelveld van de tegenstander te slaan zonder dat deze de bal correct kan terugspelen. Het spel begint met een service en gaat door met een rally, waarbij de bal heen en weer wordt geslagen.

Om een punt te scoren in tennis, moet je de bal over het net slaan. Zodra de bal over het net is, mag je tegenstander de bal één keer laten stuiteren voordat hij deze terug slaat. Als je tegenstander de bal niet terug slaat of deze twee keer laat stuiteren, heb jij het punt gewonnen.

De puntentelling verloopt in de volgorde van 0, 15, 30, 40, en game. Een set wordt gewonnen door de eerste speler die zes games wint met een verschil van minstens twee games. Een match bestaat uit meerdere sets.

Hoe verloopt de puntentelling bij tennis?

In de spelregels van tennis, vraagt het gedeelte puntentelling om een extra woordje uitleg. Er zijn drie onderdelen te onderscheiden: game, set en match. Eerst moet je punten scoren om een game te winnen. Vervolgens win je een set door als eerste 6 games te winnen (met een verschil van minimaal twee games). Om uiteindelijk de wedstrijd te winnen, moet je de meeste sets winnen.

Als je een game start, verloopt de puntentelling als volgt:
0 punten om te starten (ook wel ‘love’ genoemd)
15 punten
30 punten
40 punten
Game (je hebt de game gewonnen)

Wie als eerste 'Game' behaalt, wint dat spelletje dus. Bij een gelijke stand van 40-40 noemen we dit 'deuce', en moeten er minimaal nog twee punten worden gespeeld. Als je daarvan het eerste punt wint, krijg je 'advantage'. Win je daarna ook het tweede punt, dan win je de game. Verlies je echter het tweede punt, dan verlies je jouw 'advantage' en wordt de stand weer 40-40.

Na het winnen (of verliezen) van een game, komt de score op 1-0 of 0-1, en beginnen jullie een nieuwe game (startend vanaf 'love', wat 0 punten betekent). Als je als eerste 6 games wint (met een verschil van minimaal twee games, bijvoorbeeld 6-4), win je een set. Bij een stand van 6-6 blijf je spelen tot er een winnaar is met twee games verschil, of de winnaar wordt bepaald door een tiebreaker. Tijdens de tiebreaker wordt geteld tot van 0 tot 7 punten.

Bij de dames win je een match door de beste te zijn uit drie sets (twee sets winnen), en bij de heren door de beste te zijn uit vijf sets (drie sets winnen).

Wat zijn de spelregels van tennis?

Waarom telt tennis 15 - 30 - 40?

Er bestaat geen absolute zekerheid over de oorsprong, maar de meest aannemelijke theorie is dat het scoresysteem afkomstig is van de wijzerplaat van een klok. In de middeleeuwen werden tennisscores weergegeven op twee wijzerplaten die van 0 tot 60 liepen. Bij elke score verschoof de wijzer een kwartslag, van 0 naar 15, 30, 45 en uiteindelijk naar 60 voor een overwinning. Uiteindelijk werd 45 afgekort naar 40, waarschijnlijk om het voor de scheidsrechters eenvoudiger te maken

Wat zijn de spelregels van tennis?

Hoeveel games is een set tennis?

Volgens de officiële spelregels bestaat een set uit minstens 6 games, want een speler moet ten minste 6 games winnen om een set te winnen. Hierbij moet er een verschil van minimaal twee games zijn. Een set kan dus eindigen met een score van bijvoorbeeld 6-0, 6-4 maar ook 7-5.

Als de stand 6-6 is, volgt een tiebreaker. In de tiebreaker wint de eerste speler die zeven punten behaalt (met een telling van 1, 2, 3, enzovoort) de set, opnieuw mits een verschil van minimaal twee punten.

De puntentelling in één game verloopt als volgt: 0 - 15 - 30 - 40 - game.

Spelers wisselen van kant van het veld na oneven games. Dit betekent dat ze na de eerste game van kant wisselen, en daarna elke twee games (derde game, vijfde game). Na elke set (minstens 6 games) is er een korte pauze voorzien.

Wat zijn de spelregels van tennis?

Hoeveel sets speel je bij tennis?

Bij de dames geldt een best-of-three en bij de heren een best-of-five. In het vrouwentennis moet je dus twee sets winnen om de wedstrijd te winnen, en in het mannentennis drie sets.

Wat mag niet bij tennis?

In tennis zijn er enkele regels die het spel eerlijk en sportief houden. Dit mag je niet doen volgens de regels van tennis:

- Het net raken met je lichaam, racket of kleding tijdens het spelen. Dit wordt als een fout gezien waardoor je het punt verliest. Wat betreft de bal: je mag het net raken op voorwaarde dat de bal op het speelveld van de tegenstander belandt. Indien de tennisbal terugkaatst op jouw speelhelft, verlies je het punt.

- Dubbele fout bij serveren: als je twee keer achter elkaar een fout maakt tijdens het serveren, verlies je het punt. Een fout is bijvoorbeeld in het net slaan of buiten het veld. Na een dubbele fout verlies je het punt en is je tegenstander aan zet.

- Voetfout bij serveren: je mag de achterste lijn niet aanraken of overschrijden voordat je de bal hebt geslagen bij het serveren.

- Buiten de lijnen slaan: de bal mag niet buiten de grenzen van het speelveld landen. Als dit gebeurt, verlies je het punt.

- De bal dubbel raken: je mag de bal niet twee keer raken tijdens één slag. Je mag de bal ook niet "dragen", dit wil zeggen dat ze meteen van je racket moet afkaatsen.

- Hinderen van de tegenstander of ongepast gedrag: je mag de tegenstander niet hinderen tijdens het spel, bijvoorbeeld door lawaai te maken of hem opzettelijk af te leiden. Ook ongepast gedrag zoals schelden, racket gooien of agressief gedrag naar de tegenstander, scheidsrechter of publiek is niet toegestaan en kan leiden tot waarschuwingen, strafpunten of diskwalificatie.

- Je mag niet te veel tijd nemen tussen punten, sets of games. Er zijn regels voor de maximale tijd die je mag gebruiken om te serveren en om te rusten tussen games en sets.

Opslag tennis: hoe serveren?

Hoe serveren in tennis?

Zoals hierboven vermeld, moet je tijdens het serveren op je positie letten en mag je geen voetfout maken. De opslag gebeurt bovenhands, waarbij je de bal diagonaal naar het veld van je tegenstander slaat. Als je tegenstander de bal terug slaat, begint een rally waarbij jullie de bal heen en weer slaan in een poging een punt te scoren. Als je tegenstander er niet in slaagt de bal op de juiste manier terug te slaan, scoor jij een punt. Wanneer je de bal zo goed slaat dat je tegenstander geen kans krijgt om hem te retourneren en de bal binnen het speelveld blijft, wordt dit een 'ace' genoemd. Dit is een zeer effectieve manier om snel een punt te scoren, maar het vereist veel kracht en vaardigheid, wat kenmerkend is voor professionele spelers.

Wat zijn de spelregels van dubbelspel tennis?

De regels van dubbelspel tennis

De spelregels van dubbelspel lijken grotendeels op die van enkelspel, maar er zijn belangrijke verschillen. Ten eerste de opstelling. Bij dubbelspel speel je twee tegen twee, waarbij de spelers van elk team aan dezelfde kant van het net staan. Het speelveld is breder dan bij enkelspel, omdat er gespeeld wordt tot de uiterste dubbellijnen.

Het serverende team staat zo opgesteld dat één speler serveert, terwijl de andere bij het net aan de andere zijde van het eigen veld staat. De tegenstanders staan op dezelfde manier opgesteld maar diagonaal ten opzichte van jouw team. De serveerder slaat de bal diagonaal naar de ontvanger op de andere helft van het veld (deuce court). De partner van de serveerder staat aan de andere kant van het veld (ad court). Dezelfde speler serveert de hele game, en bij de volgende game wisselen de teams van serveerder.

Een veel voorkomende strategie is dat één speler dicht bij het net speelt om snelle reacties en volleys uit te voeren, terwijl de andere speler achterin het veld staat om lobs en lage ballen te dekken. Spelers wisselen echter vaak van positie en passen hun speelstijl aan om verschillende situaties te beheersen, te counteren en aan te vallen. Volleys en lobs worden vaak gebruikt in dubbelspel om tegenstanders terug te dringen en meer ruimte aan het net te creëren. Het is ook belangrijk om de breedte van het veld goed te benutten door schoten naar de zijlijnen te richten, waardoor de tegenstanders moeten bewegen en fouten kunnen maken. Goede communicatie is cruciaal voor effectief samenspel.

Hoe groot is een tennisveld?

Een tennisbaan of tenniscourt is rechthoekig, 23,77 meter lang en 8,23 meter breed voor enkelspel en 10,97 meter breed voor dubbelspel. De baan is verdeeld door een net dat 1,07 meter hoog is aan de zijkanten en 0,914 meter in het midden. 

Binnen het veld zijn er verschillende lijnen die het speelveld markeren. Bij enkelspel worden de binnenste lijnen gebruikt, terwijl bij dubbelspel de buitenste lijnen gelden. 

De ondergrond van een tennisveld buiten kan bestaan uit gravel (denk aan Roland Garros) of gras (denk aan Wimbledon) of je kan op een binnencourt spelen. 

De scheidsrechter zit op een verhoogde stoel naast het net en wordt bijgestaan door lijnrechters en een virtuele assistent, bijvoorbeeld bij twijfelgevallen over of de bal in of uit is.

Tot slot, een wist-je-datje over de geschiedenis van tennis

Historici beweren dat de voorloper van tennis is ontstaan in de kloosters in Noord-Frankrijk in de 12e eeuw. Toen werd 'jeu de palmes' gespeeld, waar een bal met de handpalm werd geslagen. In de 16e eeuw zouden voor het eerst rackets gebruikt worden en ontstond ook de naam 'tennis'. De moderne vorm van tennis ontstond in Birmingham, Engeland, aan het eind van de 19e eeuw. Sindsdien is het spel wijdverspreid geraakt en kreeg het een officiële omkadering met regels, toernooien en profcontracten. We kunnen dus aannemen dat de sport is ontstaan in Frankrijk en verder werd ontwikkeld tot zijn huidige vorm in Engeland.

We hopen dat dit overzicht van de spelregels van tennis je helpt de sport beter te leren kennen en met vertrouwen het veld op te gaan! Of je nu een beginner bent die de basis wil leren of een speler die zijn kennis wil opfrissen, het kennen van de regels is essentieel om het spel correct en eerlijk te spelen. 

Onthoud dat tennis niet alleen gaat over fysieke vaardigheid, maar ook over strategie en kennis van de regels. Pak je racket, betreed het tenniscourt, en speel een denderende tenniswedstrijd. Elke partij is een kans om iets nieuws te leren en je vaardigheden te verbeteren.

Dit zal je ook interesseren

coup droit

Hoe verbeter je je forehand bij tennis?

We ontleden in dit artikel de voorbereiding, de beweging en de slag van je forehand, zodat je van deze slag een echt wapen kan maken!

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel en tennis lijken op elkaar en zijn verwante sporten, maar toch zijn er wel wat verschillen.

Balans racket

Het racket: een kwestie van balans!

Welke speler heeft zich nog nooit afgevraagd wat de balans is van zijn racket? De balans vormt een erg belangrijke factor bij de keuze van je racket!

conception raquette

Hoe wordt een tennisracket precies gemaakt?

De productie van een racket volgt een welbepaalde procedure. Hier vertellen we het verhaal van het tennisracket in enkele stappen, van productie tot afwerking.

Hoe onderhoud je je racket?

Hoe onderhoud je je tennisracket?

Om alles uit je tennisracket te halen, moet je er zorg voor dragen. Wij zetten een aantal nuttige tips voor je op een rij voor een racket in topvorm.

Backhand Slice

Alles over de backhand slice bij tennis

In tennis is de backhand slice een gemakkelijke slag zolang je niet te veel snelheid wil halen.