Zich oriënteren tijdens een tocht: de markering langs wandelpaden - titel

Zich oriënteren tijdens een tocht: de markering langs wandelpaden

Maak kennis met de verschillende markeersystemen en vind je ideale tocht! 

De markering is een aanvulling op andere oriëntatiemiddelen zoals een kompas of kaart.~We raden aan om altijd de drie samen te gebruiken.~Markeringen worden onderhouden maar soms kan een markeerteken beschadigd geraakt zijn door het weer.

ER ZIJN 3 GROTE SOORTEN WANDELPADEN EN DUS OOK 3 VERSCHILLENDE MARKEERSYSTEMEN:

Zich oriënteren tijdens een tocht: de markering langs wandelpaden - markeertekens

To know

Opgelet: De markeringen kunnen verschillen naargelang het land of de organisatie.~Informeer je voor vertrek zodat je optimaal kan genieten van je tocht

De gr® (langeafstandswandelpaden)

Vaak bieden ze de kans om een hele streek te bezoeken, zoals de legendarische GR®20 dwars door Corsica. Ongetwijfeld ken je er nog andere zonder het te weten, zoals de GR®65, de wandelroute naar Santiago de Compostela.~Voor dit soort tocht is je rugzak best groot genoeg zodat je voldoende kan meenemen om voorbereid te zijn op elk soort weer. De GR®-paden worden aangegeven met wit-rode markeringen.

De streek-gr® (streekpaden)

Het pad blijft binnen een afgebakend geografisch gebied. De streek-GR® zijn perfect om een streek te ontdekken.~Soms heeft een streekpad "spaken", dwarsverbindingen waarmee je de tocht langer of korter kan maken, volgens je eigen wensen en mogelijkheden. De markering is geel en rood.

Lokale wandelroutes

Iedereen kan een route naar zijn gading vinden, er zijn erfgoedwandelroutes, wandelroutes door mooie stukjes natuur enz..~Voor dergelijke wandelingen raden we een kleinere rugzak aan, van ongeveer 20 liter, tenzij je ook spullen voor je kind moet meenemen, in dat geval is een rugzak van 40 liter meer geschikt. Ze worden aangeduid met knooppunten (België) of in geel-blauw (Nederland).

Zich oriënteren tijdens een tocht: de markering langs wandelpaden

Stay safe!

Op het terrein zijn de markeertekens met verf aangebracht op rotsen, bomen, muren, paaltjes. Hoeveel markeertekens er zijn, hangt af van het terrein en van de richting die je moet nemen. De padmarkering wordt onderhouden door duizenden vrijwilligers die aangepaste tekens aanbrengen zodat je je kan oriënteren zonder dat de markeertekens afbreuk doen aan de schoonheid van de omgeving.

Voor je vertrek moet je je goed informeren over je route, en dan vooral over de volgende zaken:~- de afstand~- het hoogteverschil~- de duur van de tocht~- de maximumhoogte. ~Wandelgidsen zijn een handige hulp om een route te vinden die bij je past. Sommige uitgevers bieden zelfs themagidsen aan, bijvoorbeeld gastronomische wandeltochten.

Zich oriënteren tijdens een tocht: de markering langs wandelpaden - andere markeringen

Opgelet!

Om geen verwarring te scheppen, bestaan de markeringen van MTB-routes uit een driehoekje met twee bolletjes onder en zijn ruiterpaden aangegeven met een bordje. In wintersportgebieden kan je ook paarse markeringen zien, die geven sneeuwschoenwandelroutes aan.

Wil je zelf gr-markeerder worden?

Je kan je opgeven als vrijwilliger om de bewegwijzering van een deel van een GR-pad te onderhouden en zo bijdragen aan het behoud van die prachtige wandelpaden.~Meer informatie vind je op de website van de Grote Routepaden: https://www.groteroutepaden.be/

Voor de perfecte uitrusting: