rugbybescherming

Hoe je beschermen bij rugby?

Om aangenaam en veilig rugby te spelen, is het essentieel dat je aangepaste beschermers aanschaft. Een helm, bitje of schouderstuk zijn dus onmisbare accessoires om je lichaam doeltreffend te beschermen.

Waarom zijn beschermers nodig bij rugby?

Rugby is een contactsport waarbij het lichaam heel zwaar wordt belast. Het is dus heel belangrijk dat je aangepaste beschermers draagt om je lichaam te beschermen bij de spierinspanningen en tegen de herhaalde contacten met andere spelers.

Zo worden slagen en letsels beperkt doordat je beschermers draagt op de meest belaste en meest kwetsbare lichaamsdelen. Op die manier kun je zonder onderbreking rugby spelen, en intensief trainen zonder dat je lichaam bovenmatig wordt belast. Mensen die vroeger een letsel hebben opgelopen, kunnen de bescherming vooral op die specifieke zones richten door enkel- of kniebeschermers te dragen.

Het is bovendien belangrijk om aandacht te hebben voor letsels en ze onmiddellijk te verzorgen met een EHBO-set. Vergeet die niet mee te nemen wanneer je rugby speelt.

rugbybeschermers kipsta

Hoe kies je een rugbyhelm?

De rugbyhelm is een onmisbaar accessoire voor deze sport. Het hoofd is bijzonder kwetsbaar en staat regelmatig bloot aan contact, onder meer bij de scrum. Om je zo goed mogelijk te beschermen bij rugby moet je allereerst uitzoeken welke vorm en maat van helm het best overeenkomen met jouw hoofd. De maten gaan van XS tot XL. Ze hangen af van je hoofdomtrek, maar kunnen verschillen per merk en afhankelijk van het model. Voor de maat small beginnen de merken op 48 cm. De grootste helmen, L of XL, gaan van 57 tot 62 cm. De meeste helmen zijn verstelbaar aan de kin. Ze zijn vervaardigd van soepele materialen zodat ze beter aansluiten op de vorm van je hoofd om dat nog beter te beschermen.

Verluchte helmen voeren de transpiratie af en blijven dus aangenaam om te dragen gedurende de hele rugbytraining of -wedstrijd. Het schuim waaruit ze bestaan voldoet aan de normen die zijn opgesteld door de IRB, de International Rugby Board, en is specifiek ontworpen voor de vereisten en risico's van deze sport.

Een bitje is eveneens onmisbaar om je gebit en kaken te beschermen tegen schokken en stoten of bij een val. Merk op: het is belangrijk dat je regelmatig van model verandert om je tanden optimaal te beschermen.

Hoe kies je een schouderstuk voor rugby?

Schouderstukken beschermen de borst. Die zone wordt immers rechtstreeks belast bij scrums, contacten en een eventuele val. Ze moet dus goed worden beschermd.

Kwetsbare zones die zijn blootgesteld aan herhaalde contacten zoals de schouders, het borstbeen, het sleutelbeen, de ribben en borstkas zijn verstevigd met schuim van 1 cm dik, in overeenstemming met de aanbevelingen van de IRB, om de schok te dempen en je niet te kwetsen of de kwetsbaarheid te vergroten tijdens de rugby. De modellen zijn in elastisch materiaal zodat ze goed aansluiten op je lichaam. Een raster zorgt voor nog beter aansluiten. Je moet dus de juiste maat kiezen voor een perfecte bescherming die je toch niet hindert in je bewegingen.

Er bestaan verschillende modellen: korte modellen die alleen de schouders bedekken, of lange modellen voor het hele bovenlichaam en de bovenarmen, maar die beperken dan wel meer je bewegingen. De materialen zijn ademend en bieden meer of minder draagcomfort. Ze gaan van synthetisch materiaal tot neopreen, over nylon met elastaan.