Hoe maak je je fiets goed vast?

Hoe maak je je fiets goed vast?

Als je niet wilt dat je fiets gestolen wordt, moet je hem natuurlijk goed vastmaken zoals het hoort.

Als je niet wilt dat je fiets of elektrische fiets gestolen wordt, moet je hem natuurlijk goed vastmaken zoals het hoort.

Dieven hebben meer en langer werk om een goed vastgemaakte fiets te stelen. Hoe je je fiets bevestigt, is belangrijk. Er bestaan daarbij enkele regels die je in acht moet nemen.

Hoe maak je je fiets goed vast?

Hoe maak je je fiets goed vast?

BEVESTIG JE FIETS AAN EEN VAST PUNT.
Als je voorwiel een snelspanner heeft, maak dat wiel dan vast aan je frame en bevestig de twee aan een vast punt, zoals een lantaarnpaal of een verkeersbord.

WELKE DELEN VAN JE FIETS MOET JE VASTMAKEN?
Het zou ideaal zijn om het voor- en het achterwiel, het frame en het zadel te beveiligen. Voor een optimale beveiliging zouden dus deze vier onderdelen vast moeten zitten.

Gebruik 2 sloten !

Omdat dat met één enkel slot niet lukt, betekent dit dat je er minstens twee nodig hebt om je fiets goed te beveiligen. Gebruik daarom een U-slot in combinatie met een soepeler en langer exemplaar.

Op de afbeelding hierboven zie je dat het frame en het voorwiel aan een vast punt zijn bevestigd.

Hier beveiligt het U-slot enkel het frame. Combineer een dergelijk slot met een fietsslot dat je vastmaakt aan de wielen en onder het zadel.

Vermijd dat je fietsslot op de grond ligt, want op een vlakke ondergrond kunnen dieven het slot gemakkelijker breken. Richt het slot ook naar onder om het de dief nog iets moeilijker te maken.

Waar maak je je fiets vast?

IN DE STAD

Als je de fiets neemt voor naar het werk te gaan, en je bedrijf beschikt over een beveiligde parking ... bingo! Maak dan ook gebruik van deze infrastructuur.

Indien dat niet het geval is, zoek dan naar een veilige plek om je fiets te stallen. Zo'n omgekeerde "U" uit ijzer bijvoorbeeld. Die zijn stevig, en vooral, hangen vast in de grond. Hieraan kan je ook makkelijk je fiets vasthangen met de sloten die we hierboven bespraken. In het ideale scenario staat deze "U" op een plaats waar veel verkeer passeert.

BEVEILIGDE FIETSSTALLINGEN

Een andere oplossing voor je fiets: de beveiligde fietsstalling. Het aanbod van deze stallingen wordt steeds groter, zeker in Brussel. Bedrijven als Bepark, Parking Brussels en Roofed spreken vaak particulieren aan om hun plaatsen om te bouwen tot zulke betalende en beveiligde fietsstallingen.

Handig: de applicatie Owlee geeft een overzicht weer van zo'n 2600 verschillende fietsstallingen in ons land, zowel gratis als betalend. Dankzij de community die gelinkt is aan de app krijg je van de gebruikers reviews over welke fietsstallingen 'veilig' zijn en welke een groter risico vormen. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw fiets!

FIETSSLOT STADSFIETS

Hoe kies je een fietsslot?

Hoe kan je je fiets goed beveiligen? Welk slot moet je kiezen? Ontdek onze tips om het juiste fietsslot te kiezen.

Stadsfiets

Je eerste kilometers op de stadsfiets: 8 aan te leren reflexen

Mag je fietsen op het voetpad? Ben je verplicht om op het fietspad te rijden? Is een fietsslot onmisbaar? Iedereen kan en mag dan wel door de stad fietsen, het is toch belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Geen paniek, je zult al snel een aantal automatismen onder de knie krijgen zodat je veilig en gezwind door de stad kunt trekken.

velo_casque_btwin

Hoe kies ik mijn fietshelm?

Waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een fietshelm en wanneer moet je hem vervangen? Ontdek al onze tips!

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

pompe vélo btwin

Hoe kies je een fietspomp?

Handpompjes, CO2-gaspatronen, voetpompen, compacte voetpompen... Welk product heb je nodig voor welk gebruik?

hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van die allereerste kinderfiets tot een volwaardige fiets voor tieners, je houdt best rekening met een aantal zaken als je een kinderfiets koopt.

Vélo electrique decathlon

Hoe kies ik een elektrische stadsfiets?

Geleidelijk een lichamelijke activiteit hervatten, gemakkelijke en ecologische verplaatsingen ... het zijn slechts enkele troeven van de elektrische fiets! Onze tip?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Omdat er niets zo vervelend is als een fiets met versnellingen die slecht werken of vanzelf verspringen, leggen we uit hoe je versnellingen correct afstelt.

hoe stel je je fietsremmen af?

Hoe stel je je fietsremmen af?

Je fietsremmen afstellen is heel gemakkelijk en neemt slechts een tiental minuten in beslag. Lees hier hoe het moet!