Stadsfiets

Je eerste kilometers op de stadsfiets: 8 aan te leren reflexen

Op de stoep rijden, mag dat? Zijn fietspaden verplicht? En wat is nu echt het beste fietsslot?

Fietsen in de stad is toegankelijk voor iedereen, maar dat betekent niet dat je alles al weet in het begin. Maar geen paniek, je zal snel de nodige vaardigheden leren om veilig en goed te fietsen in een stedelijke omgeving.

JE EERSTE KILOMETERS OP DE STADSFIETS: 8 AAN TE LEREN REFLEXEN

1. Safety first

“Zien en gezien worden”: dat is de gouden regel voor fietsers op de weg! Kies voor een reflecterende jas of vest en een goedgekeurde helm (niet verplicht in België, maar sterk aanbevolen) in felle kleuren om je aanwezigheid kenbaar te maken tussen het verkeer. Omdat meerdere voorzorgsmaatregelen beter zijn dan één, moet je je fiets ook uitrusten met een goede bel en verlichting.

2. Onderhoud je fiets

Na elke rit (we weten dat je dat waarschijnlijk niet doet, maar het zou ideaal zijn) voer je best een snelle controle uit van de staat van je fiets. Er zijn twee dingen waar je in het bijzonder moet op letten: de remmen en de banden. Die laatste moeten worden vervangen zodra ze er versleten uitzien. Bovendien neem je voor de banden best een extra voorzorgsmaatregel in acht: de spanning moet altijd tussen de 3,5 en 5 bar zijn.

Neem voor je dagelijkse ritten een kleine herstelkit mee. Het kan altijd van pas komen!

JE EERSTE KILOMETERS OP DE STADSFIETS: 8 AAN TE LEREN REFLEXEN

3. Gebruik de fietspaden

Fietspaden en -stroken geven je een veilige afstand tot andere weggebruikers.

Is fietsen op de stoep toegestaan of niet?

Fietsers tot 10 jaar mogen dat inderdaad.

Voor de rest dient de stoep in de stad om op te wandelen, en dien je dus je fiets vooruit te duwen, al wandelend. Er is één uitzondering: het is toegestaan om buiten de bebouwde kom, waar geen fietspad is, op de stoep te fietsen, als je de voetgangers voorrang verleent.

4. Vertraag, zelfs wanneer je voorrang hebt

Zelfs wanneer je voorrang hebt, is je prioriteit nog steeds de veiligheid. Het is een kwestie van gezond verstand. Een bestuurder die een beetje afgeleid is, heeft je misschien niet opgemerkt. Het is dus een goed idee om altijd langzamer te rijden als je een kruispunt nadert, zodat je kunt stoppen als dat nodig is.

JE EERSTE KILOMETERS OP DE STADSFIETS: 8 AAN TE LEREN REFLEXEN

5. Laat altijd merken als je van richting verandert

Om andere weggebruikers niet te verrassen, moet je ze waarschuwen door je arm in de juiste richting te strekken voordat je een bocht ingaat. Denk aan de beroemde gouden regel: “zien en gezien worden”!

6. Haal niet rechts in

Als je auto’s, bussen of vrachtwagens inhaalt, loop je het risico dat je in de dode hoek van hun achteruitkijkspiegels terechtkomt en onzichtbaar wordt voor bestuurders. De regel is net dezelfde als voor autobestuurders: haal alleen links in!

JE EERSTE KILOMETERS OP DE STADSFIETS: 8 AAN TE LEREN REFLEXEN

7. Blijf gefocust op je traject

In de stad kunnen er veel obstakels zijn (tramrails, deuren die opengaan, autobestuurders die je bijna aanraken bij het inhalen, voetgangers …)

Al je zintuigen moeten alert zijn in het verkeer. Daarom raden we je aan om je smartphone en koptelefoon achterwege te laten tijdens het fietsen.

8. Kies een goed fietsslot

Een goed fietsslot heeft geen vast prijskaartje. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er niet zoiets als een onfeilbaar slot.

Een geschikt slot (op de juiste manier gebruikt) vermindert het risico op diefstal aanzienlijk. Doe er dus alles aan zodat jouw fiets niet de volgende is die ze ontvreemden.

FIETSSLOT STADSFIETS

Hoe kies je een fietsslot?

Hoe kan je je fiets goed beveiligen? Welk slot moet je kiezen? Ontdek onze tips om het juiste fietsslot te kiezen.

Ontdek de elektrische fiets LD920 E connected, onze Belgische trots

Ontdek de elektrische fiets LD 920 E automatic, onze Belgische trots

Decathlon en E2 Drives hebben samen een elektrische fiets geproduceerd die oneindig veel versnellingen heeft, zonder een derailleur te gebruiken.

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

Fiets en trein of fiets en auto: vind de juiste combinatie!

Het is lang niet altijd makkelijk om je hele traject alleen met de fiets af te leggen. Kies daarom de juiste combinatie!