Ontdek al onze nuttige tips

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Hoe kies ik mijn skischoenen?

Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen:

Hoe kies ik een skibril?

Hoe kies ik een skibril?

In de sneeuw, mist of in de stralende zon: een skibril is onmisbaar om bij elk weer comfortabel de skipiste af te gaan!

kennismaken met freeride skiën met Decathlon

Maak kennis met freeride skiën

Freeride skiën is een discipline die tot de verbeelding spreekt van heel wat ski- en bergfanaten: maagdelijk witte en uitgestrekte vlaktes, heerlijke diepsneeuw, een vrij gevoel, het eerste spoor trekken ... Voor de tegelijk speelse en technische sport die freeride is, heb je weliswaar het juiste materiaal nodig en moet je de essentiële veiligheidsregels kennen voor niet-afgebakend terrein.

freeride skiën voor experts

Wat is freeride skiën?

Freeride skiën zette zich als volwaardige skidiscipline door ergens medio de jaren 90, vooral dan met de komst van de eerste internationale wedstrijden en die prachtige filmpjes waarop je skiërs op een dikke laag poedersneeuw naar beneden ziet scheuren. Freeride skiën doe je vooral waar de bergen dat toelaten: in het bos tussen 2 pistes, onder een zetellift, of verder weg op kammen en onbezoedelde flanken. Het gaat er allereerst om de verse poedersneeuw op te zoeken, maar uiteraard zijn de sneeuwcondities niet altijd optimaal: het kan zijn dat er zich een ijzig pelletje heeft gevormd bovenop de sneeuw, en dat er al heel wat skiërs je voor zijn geweest. Dat kan het best lastig maken. Het komt er dus op aan het perfecte moment af te wachten, en dat vraagt wat geduld en inzicht! Kortom, freeride skiën doe je op natuurlijk terrein, op ongeprepareerde sneeuw. De motivatie van freeriders? Nieuw terrein verkennen, in alle vrijheid. Freeriders zijn altijd op zoek naar kicks en naar dat intense en zeldzame genot om als eerste een spoor te trekken op een maagdelijk wit sneeuwtapijt. En daar heb je wat specifieke uitrusting voor nodig om je veiligheid te garanderen. Wist je dit? Freeride skiën, dat is meer dan enkel afdalen. Het gebeurt vaak dat je als freerider eerst een stukje zult moeten wandelen of toerskiën voor je op een mooi plekje bent. Voor de echte experts onder ons betekent dat zelfs stukken klimmen en rappellen.

Hoe bereid je een freeridetrip voor?

Trek eropuit in groep Een fundamentele regel in de bergen: ga nooit alleen. Maak een groepje van 2 tot 6 personen. Wil je proeven van puur off-pisteplezier, dan laat je je best bijstaan door een gids of een pro. Hij of zij kan je advies geven over de mogelijke routes en staat garant voor je veiligheid.   Vertrek met aangepaste uitrusting Wat er ook gebeurt, ga altijd op pad met de onmisbare veiligheidsuitrusting voor freeriden: een helm, een lawinepieper en een rugzak met een schopje en een zoeksonde, én een EHBO-setje.   Check vooraf de sneeuwcondities en de weersvoorspellingen Onontbeerlijk wanneer je je uitje voorbereidt is dat je een dag uitkiest met optimale omstandigheden: laag lawinerisico, zonnetje aan de hemel, nauwelijks of geen wind. Bij de minste twijfel stel je je trip gewoon uit. Het vraagt wat geduld, maar wees gerust, dat wordt zeker beloond. Hoe informeer je je over het lokale weer? Da's gemakkelijk, spreek gewoon even een professional of een van de locals aan, zij helpen je met plezier: pistepersoneel, een verantwoordelijke van je skigebied... Check ook zeker de informatieborden in je skistation, het lawinebericht op internet en de pictogrammen die je overal ziet en die de oude vlaggetjes vervangen.   Kies een route aangepast aan je niveau en je capaciteiten Overschat jezelf zeker niet. Wil je beginnen met freeriden, dan moet je een volleerd pisteskiër zijn en het gebruik van All Mountain-ski's onder de knie hebben.  Je start best met routes aangepast aan je niveau, in het bijzijn van een gids of een gevorderde freerider. Hij of zij zal je nuttige technische tips geven. In meer en meer gebieden vind je trouwens afgebakende en beveiligde freeride-routes. Vraag ernaar in je favoriete skistation.

Wat zijn de troeven van freeride skiën?

Vanuit technisch oogpunt is freeriden een goeie manier om je skitechniek te verbeteren, zodat je in alle sneeuwcondities en op elke helling aan de slag kunt.   Fysiek gezien verstevig je je quadriceps (billen) en je buikspieren. Je zal merken dat je dijen het heel snel zwaar te verduren krijgen! De eventuele wandelingen tot aan je startpunt spreken ook je bovenlichaam aan.   Op mentaal vlak versterkt freeriden je concentratie, een must om het terrein juist in te schatten en foutjes te voorkomen.   En tot slot beoefen je freeriden in groep, die mooie momenten en onvergetelijke kicks beleef je samen. Ook dat is sport!

freeride skiën voor experts

Wat is freeride skiën voor jou?

Je kunt goed skiën, je bent sportief, je wil graag je grenzen verleggen en bent op zoek naar een nieuwe ervaring? Je houdt van de bergen, je hebt al geskied op ongeprepareerde pistes (all mountain) en je wilt graag als eerste een spoor trekken op een maagdelijk witte vlakte? Dan is freeride skiën helemaal iets voor jou! Maar prent het jezelf in: dit is fysiek én mentaal een veeleisende sport. Wil je voor het eerst proeven van deze discipline, dan trek je er best op uit met een kenner.

De onmisbare uitrusting van elke freerider

Kennismaken met freeride skiën

De skischoenen

Uiteraard kan je niet skiën zonder je skischoenen. Omdat je regelmatig een stukje zult moeten wandelen (een zogeheten 'approach walk'), kies je best schoenen die comfortabel genoeg zijn om mee te wandelen, maar ook doeltreffend genoeg om de energie van je voeten heel nauwkeurig en doeltreffend over te brengen in een afdaling. Je vindt tegenwoordig schoenen met een wandelfunctie, die heel comfortabel en doeltreffend zijn. Het andere belangrijke element zijn de zolen van je schoenen. Sommige modellen zijn voorzien van klauwen, wat bijzonder handig kan zijn als je op plekken komt waar je veel grip

De ski's

Freerideski's zijn vrij breed in het midden, tussen 85 en 115 mm. Zo ben je zeker van de nodige draagkracht op diepsneeuw. Bepaalde modellen hebben ook een rocker vooraan en soms zelfs achteraan, zodat je optimaal over de poedersneeuw kunt drijven. Op sommige freerideski's vind je ook telemarkbindingen. In combinatie met stijgvellen zijn die een handige oplossing om al stappend op je ski's tot aan het begin van je freerideroute te geraken. Dat noemen we ook wel 'free touring'.

De stokken

Om optimaal uitgerust te zijn voor de stukken die je soms moet stappen door de sneeuw, zijn stokken een must. Heel wat modellen zijn uitschuifbaar, zodat je hun lengte optimaal kunt afstemmen op je gebruik. Kies ook voor stokken met een brede schotel, zodat ze niet in de sneeuw kunnen zinken.

De helm

Dit stuk van je uitrusting is onmisbaar om veilig en onbezorgd te skiën in alle omstandigheden. Een helm is zowel op als naast de pistes belangrijk.

Kennismaken met freeride skiën

De skibril

Een skibril is onontbeerlijk voor je veiligheid terwijl je skiet, en des te meer als freerider: hij beschermt niet enkel je ogen tegen de zon en tegen de weerkaatsing op de sneeuw, hij zorgt er ook voor dat je het terrein beter inschat.

De lawinepieper

Een lawinepieper is een handig toestelletje om slachtoffers van een lawine op te sporen. Het heeft een ontvangst- en een zendfunctie. Wanneer je vertrekt, zet je de pieper op 'zenden'. Moet je op zoek naar iemand die bedolven ligt onder de sneeuw, dan zet je hem op 'ontvangen' om het slachtoffer op te sporen en te bevrijden. Dit toestelletje verzekert zowel jouw veiligheid als die van je metgezellen. Let wel, je volgt best een opleiding, zodat je het gebruik ervan perfect onder de knie hebt. In je skigebied vind je verschillende zogeheten 'DVA-parcs', waar je kan oefenen met je pieper. Vraag ernaar bij het pistepersoneel.

Het veiligheidsmateriaal: rugzak, schop, sonde 

Dit is het absolute minimum qua uitrusting. In een rugzak kan je al je veiligheidsmateriaal kwijt, maar ook een flesje water, wat versnaperingen, een EHBO-set, eventueel reservehandschoenen ... en met de schop en de sonde kan je lawineslachtoffers uit hun benarde positie bevrijden en zo hun leven redden. We zeggen het nog eens, je oefent vooraf best even met je veiligheidsuitrusting, zodat je het gebruik onder de knie hebt. Laat je daarvoor gerust bijstaan door een specialist.

Een freeride-jas en -broek 

Het is enorm belangrijk dat je een outfit kiest die is aangepast aan off-pisteskiën:  ruimere fit, om vrijer te bewegen, water- en sneeuwdicht om droog te blijven, stevige materialen en een thermisch regulerend model om niet oververhit te raken tijdens je inspanning. De Wed'ze-outfits hebben nog een extra veiligheid: het Recco-systeem.RECCO® is een noodsysteem dat over de hele wereld gebruikt wordt om bedolven lawineslachtoffers heel snel te lokaliseren. Het dient niet ter vervanging van een lawinepieper, maar het verhoogt wel de kans dat een slachtoffer tijdig wordt teruggevonden.   

Heeft dit artikel je warm gemaakt voor freeride skiën? Plan dan nu meteen je eerste trip, laat je bijstaan door professionals én deel je ervaringen met ons!

Kennismaken met freeride skiën

Pauline

Communicatieteam wed'ze

FANATIEK SKIESTER EN GEBETEN DOOR DE BERGEN