Mag je het vliegtuig nemen voor/na het duiken?

Mag je het vliegtuig nemen voor/na het duiken?

.

Sta je klaar om te vertrekken voor een duiktripje in warmere oorden? Wees voorzichtig met duiken in diep water als je het vliegtuig neemt!

Veel duikers organiseren een tripje om exotische plaatsen te ontdekken waar fauna en flora net iets indrukwekkender zijn. Plaatsen waar je bijna niet geraakt zonder het vliegtuig te nemen. Elke duiker moet wel weten dat het vliegtuig niet samengaat met diepzeeduiken. Je bent best uiterst waakzaam voor en na je duik wanneer je binnen korte tijd nog moet vliegen. Wij geven je enkele veiligheidsvoorschriften mee die je best respecteert om je alsnog een rustige vlucht te verzekeren.

Decompressieziekte

Bij het duiken met flessen vormt de ademlucht onder druk kleine gasbelletjes in je lichaam, die na verloop van tijd weer verdwijnen. Naarmate je dieper duikt, zal er meer gas gevormd worden. Maar maak je geen zorgen, eenmaal je weer boven water bent, verdwijnen de belletjes weer vanzelf, zonder schade aan te brengen. Daarentegen moet je wel beseffen dat de aanwezigheid van dit gas in je lichaam, samen met drukvermindering in de omgeving wél problemen kan opleveren, meerbepaald decompressieziekte (ook gekend als de Caissonziekte of duikziekte). Het is op dat moment dat een vliegtuig nemen na het duiken risico's met zich meebrengt. Eenmaal in de lucht worden vliegtuigcabines onder druk geplaatst. Dat kan leiden tot een toename van het stikstofgehalte in je lichaam. En dat verschil in druk kan leiden tot decompressieziekte. Om dit soort kwalen te voorkomen, kan je maar beter voldoende tijd laten verstrijken tussen je laatste duik en je volgende vlucht.

Mag je het vliegtuig nemen voor/na het duiken?

Een duik net na je vlucht?

Je zou kunnen denken dat duiken net na een vlucht maar weinig risico's inhoudt ... maar niets is minder waar! Er zijn verschillende redenen die dit kunnen kaderen: ten eerste vermoeit een lange reis ons lichaam, en wie vermoeidheid zegt, denkt meteen ook aan meer risico's op decompressieziekte. Daarnaast heeft je lichaam nood aan een goede desaturatie nadat het is blootgesteld aan atmosferische druk. Zoniet wordt het risico op hart-en vaatziekten verhoogd.

Met andere woorden, wees voorzichtig! Je drang en zin om te duiken kan zeer hoog zijn, maar doe het rustig aan vlak na je vlucht om problemen te vermijden en je duiktripje niet al bij het begin te hypothekeren.

Het vliegtuig nemen na een duik

Voor je het vliegtuig neemt, zal je moeten wachten! De wachttijd tussen je laatste duik en je volgende vlucht varieert en hangt af van de diepte en duur van deze duik. In functie van deze 2 criteria zal de hoeveelheid gas in je lichaam hoger of lager zijn. Om je een idee te geven van mogelijke wachttijden, geven we je enkele voorbeelden:

- Als je laatste duik minder dan 2u duurde, zonder decompressiestop, moet je 12u wachten vooraleer je het vliegtuig mag opstappen.

- Indien je dieper dan 15 meter dook, wacht je best 24u omdat je lichaam meer stikstof moet afbreken.

- Als je meer dan 1 keer dook op je laatste dag, wacht je ook best 24u voor je het vliegtuig neemt.

Onze laatste tips voor je terugreis

- Respecteer je decompressiestops om de risico's te beperken.

- Controleer de parameters op je duikcomputer. Bepaalde computers hebben een functie die je direct de desaturatietijd van stikstof in je lichaam toont.

 - Voorzie ALTIJD een pauze tussen je laatste duik en je vlucht.

- Vermijd een 'zware' avond aan het eind van je reis, want alcohol bevordert de dehydratatie en verhoogt de kans op decompressieziekte.~~De laatste tips voor je het vliegtuig opspringt: zorg voor een goede hydratatie en rust voldoende!