Onmisbaar fiets

Onmisbaar op de fiets: welk materiaal in geval van een mechanisch mankement?

.

Als je regelmatig begint te mountainbiken, is het tijd om je voorzorgen te nemen… Neem het nodige mee om te kunnen reageren op een mechanisch mankement, zelfs midden in een bos! Dit materiaal moet je steeds bij hebben op een fietstocht.

Onmisbaar fiets items

De onmisbare items

REPARATIEKIT OF ANTILEKSPRAY

Een reparatiekit bestaat meestal uit plakkers, lijm en een krabber. Dit is zeer nuttig als je meerdere lekken hebt, en vooral als je geen reservebinnenband hebt. Het is de lichtste oplossing die het minste plaats inneemt.

Opgelet, voor tubeless banden heb je een speciale en aangepaste reparatiekit nodig.

Wil je het lek herstellen zonder gereedschap en zonder het wiel te moeten demonteren? Gebruik dan een antilekspray. Een dergelijke spray verricht geen mirakels: het lukt alleen om gaatjes te dichten die kleiner zijn dan 1 mm diameter.

BANDENLICHTER

Onmisbaar om de band van de velg te halen, of om je binnenband te herstellen of te vervangen.

RESERVEBINNENBAND

Heb je een lek, vervang dan je binnenband en je kan snel weer vertrekken. Achteraf kan je je kapotte binnenband rustig thuis herstellen met een plakker.

HANDPOMP OF CO2-PATROON

Als je lek rijdt tijdens een tocht, heb je een handpomp nodig om je band opnieuw op te pompen en verder te rijden. Kies een klein model dat weinig plaats inneemt. Een kleine handpomp kan krachtig zijn om snel en moeiteloos een band op te pompen!

Belangrijk: hoewel de meeste handpompen compatibel zijn met Presta- en Schrader-ventielen, controleer je best steeds of je pomp op je binnenband past. Voor een racefiets moet je handpomp tot 8 bar kunnen blazen.

CO2-patronen worden zeer vaak gebruikt tijdens wedstrijden om je band in luttele seconden op te pompen. Opgelet, als je ervoor kiest om een patroon mee te nemen, zorg dan ook voor een geschikte inflatiekop!

Onmisbaar fiets multitool

EEN MULTITOOL, ONMISBAAR EN VEELZIJDIG

Een multitool is bijzonder handig. Je kunt het niet missen, of je er nu op uit trekt met een racefiets of met een MTB! In één en hetzelfde tool vind je een set inbussleutels, een kruiskopschroevendraaier, een platte schroevendraaier en een torx-schroevendraaier, allemaal zeer compact.

In geval van een mechanisch mankement kan je met een multitool heel wat courante ingrepen uitvoeren, zoals:

- de derailleur en de remmen afstellen

- een kabel aanspannen

- de remhendels,  de stuurpen of het stuur vastzetten

- het balhoofd afstellen

- de remschijven bijstellen

- het zadel hoger zetten en bijstellen als het beweegt

- enz.

Aanbevolen bijkomend materiaal

Als je een trektocht van meerdere dagen onderneemt, zorg er dan voor dat je veilig aankomt! Hieronder lijsten we het bijkomend materiaal op dat je best meeneemt om quasi alle problemen de baas te kunnen.

KETTINGPONS

Inbegrepen bij sommige multitools. Het is altijd goed om een kettingpons bij de hand te hebben als je op fietstocht vertrekt. Alle kracht van je benen wordt overgebracht door je ketting… het is dan ook een bijzonder zwaar belast element dat op elk moment kan breken. Als je ketting breekt, kan je ze inkorten met de kettingpons en zo je rit beëindigen. 

INKLAPBAAR PINCET

Een inklapbaar pincet met een mesblad kan zeer nuttig zijn om een doorn uit een band te trekken, een scheefgetrokken derailleurpad, een bladtand of een ander mechanisch element recht te trekken.

SPAAKSLEUTEL

Als je vele kilometers maalt met je fiets, kan je wiel lichtjes gaan krommen, en dan komt een spaaksleutel goed van pas! Bij een grote schok in een kuil of een val, kan je velg krom trekken. Met de spaaksleutel kan je deze dan rechtzetten zodat je huiswaarts kunt keren zonder je fiets nog vele kilometers te moeten duwen!

KOORD EN SPANBANDJES

Het is vaak nuttig om iets mee te nemen waarmee je een element dat broos is geworden door de trillingen of een val kunt vastmaken. Een spanbandje helpt je om je fietscomputer, pomp, bidonhouder of zelfs een onderdeel van je fiets vast te maken.

RESERVEDERAILLEURPAD

De derailleurpad is een bufferelement dat schokken opvangt om te vermijden dat de derailleur breekt. Het is een onderdeel voor het absorberen van schokken. Als je een lange tocht maakt op ruw terrein, neem dan een reservederailleurpad mee. Als je ze scheef trekt, vervang ze dan met een multitool en je bent weer vertrokken.

REMKABELS EN RESERVEDERAILLEUR

De voorzichtigsten onder ons kunnen ook nog een remkabel en derailleurkabel meenemen om te vermijden dat je midden in je tocht ineens zonder remmen of versnellingen valt. Kabels zijn onderdelen die het zwaar te verduren krijgen en onverwacht kunnen breken.

 

 

Zodra je hebt bepaald welk materiaal je wil meenemen op je fietsuitjes, kies je een manier om alles mee te dragen zonder dat het je stoort! Stop het in je rugzak of schaf een fietstasje aan dat je kan bevestigen onder je zadel of op het frame van je fiets.

En jij, wat neem jij mee op fietstocht?