Wat is oriëntatielopen?
Zoals de naam al zegt, is oriëntatielopen een sport waarbij je niet alleen een omloop in een zo kort mogelijke tijd aflegt, maar je onderweg ook moet oriënteren met kaart en kompas.
De naam is dus vrij logisch, net als de oorsprong van de sport: ze is ontstaan als een militaire oefening in Scandinavië in de 19e eeuw, en dat verklaart die combinatie van kaart, kompas en lichaamsbeweging. De activiteit werd in de jaren 30 populair bij scouts en sportleerkrachten, en raakte vanaf de jaren 60 over de hele wereld verspreid. Vandaag telt de sport in Frankrijk meer dan 200 clubs en geniet ze de meeste populariteit in de Scandinavische landen, Zwitserland, Centraal-Europa en West-Europa.
Hoe ziet zo'n oriëntatieloop er nu uit?
Het principe is eenvoudig: met behulp van een kaart en kompas leg je een omloop af, waarbij je op zoek gaat naar posten die met een cirkel staan aangeduid op de kaart en die op het terrein te herkennen zijn aan een oranje-wit vlaggetje. Het komt dus niet alleen aan op hardlopen, je moet ook kaartlezen en bij elke post beslissen welk traject je zal nemen naar de volgende post. Daarom heb je naast een paar snelle benen ook een helder verstand nodig.
Het klassieke oriëntatielopen bestaat uit hardloopwedstrijden over middellange en lange afstand in de natuur, maar intussen is de sport al enorm uitgebreid en geëvolueerd:
met de fiets, op ski's, met een kajak of al wandelend, in de natuur of in een stadsomgeving, er zijn wedstrijden voor elk soort omgeving en nieuwe kaarten voor elk soort terrein.
Tot zover je eerste les als nieuwbakken oriëntatieloper of -loopster!