SCHOENEN OF LAARZEN
Dit is het basisaccessoire van de wandelaar. Schoenen, uiteraard, maar niet om het even welke. Wandelschoenen voor de winter heb je nodig. Schoenen die voorzien zijn van een aangepaste zool met specifieke spikes en je enkel ondersteunen zodat je minder risico's op blessures loopt. Zo krijg je de perfecte schoen om door een terrein met dikke sneeuw te trekken en als je door poedersneeuw moet gaan, combineer je de schoenen met sneeuwschoenen. Daarnaast kun je ook voor laarzen kiezen. Laarzen zijn vaak comfortabeler dan schoenen, met name op het vlak van warmteaanvoer en bescherming tegen de kou. Laarzen blijven echter wel niet zo goed zitten als schoenen. Laarzen gebruik je eerder in poedersneeuw of lentesneeuw, wanneer je je sneeuwschoenen even aan de kant legt.
SNEEUWSCHOENEN
Hoewel sneeuwschoenen niet onmisbaar zijn om door de sneeuw te trekken, zijn ze wel erg handig wanneer je door poedersneeuw moet wandelen. En er is niets leuker dan een stevige afdeling op sneeuwschoenen in de poedersneeuw. Laat je glijden om uitgeput maar volledig gelukkig van een magisch uitstapje door de bergen naar huis terug te keren.
WANDELSTOKKEN
Met of zonder sneeuwschoenen, je wandelt nooit zonder wandelstokken. Wandelstokken zijn immers onmisbaar voor een goed evenwicht. Ze voorkomen bovendien dat je valt en zorgen ervoor dat je bepaalde moeilijke of steile passages eenvoudiger kunt nemen. Tot slot zetten ze ook nog eens je bovenlichaam aan het werk zodat je het perfecte figuur krijgt! Vergeet niet om in de winter voor brede schotels te kiezen zodat je niet wegzakt in de verse sneeuw.
DRIE LAAGJES
Als je drie laagjes kleding draagt, zorg je voor warmte, afvoer van vocht en isolatie / waterdichtheid. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt om het comfortabel, warm en droog te hebben. En bovendien is het tijdens trektochten door de sneeuw cruciaal dat je snel een laagje aan- of uit kunt trekken, naargelang de intensiteit van je activiteit. Zo heb je het nooit te warm of te koud.
BROEK EN BEENKAPPEN
Er is niets vervelender dan sneeuw die in je schoenen loopt. De beste manier om dat probleem tegen te gaan: beenkappen. Ofwel hangen deze al aan je broek ofwel heb je beenkappen die je boven je broek kunt bevestigen. Het is vooral belangrijk dat er geen sneeuw in je schoenen komt zodat je voeten droog blijven.
HANDSCHOENEN
Kies voor lichte en winddichte handschoenen en zorg er eventueel voor dat je een droog reservepaar in je rugzak hebt. Je kunt je handschoenen uitdoen als het weer het toelaat maar je mag nooit zonder vertrekken.
ZONNEBRIL
Zonnebrillen zijn aangepast aan het felle licht in de bergen. Ze zijn dan ook onmisbaar, zelfs als er geen zon is, om je tegen de weerkaatsing van het licht te beschermen.
RUGZAK
Je overlevingspakket moet je overal kunnen meenemen zonder dat je er last van hebt: je veldfles, een snack, een reddingsdeken en een EHBO-doos, zonnecrème ... alles mooi opgeborgen in je rugzak! Daarnaast is je rugzak ook handig voor het opbergen van je wandelstokken en de laagjes die je uitgetrokken hebt.
EN VOOR DE MEEST ERVAREN ROTTEN: VEILIGHEIDSMATERIAAL
Wijk je regelmatig van de begane paden af? Dan heb je naaste een goede wandeluitrusting ook het volgende onmisbare veiligheidsmateriaal nodig: lawinepieper, rugzak, schop, sonde.
LAWINEPIEPER
Met een lawinepieper kun je slachtoffers van een lawine opsporen via het ontvangen en verzenden van golven. Wanneer je spreekt, zendt het toestel signalen uit en als iemand onder een lawine ligt, vangt het toestel signalen op om zo de persoon te lokaliseren en uit de nood te helpen. Dit toestel zorgt niet alleen voor jouw veiligheid maar ook voor die van de personen die je vergezellen. Opgelet, het is noodzakelijk dat je leert hoe je dit toestel moet gebruiken en dat je ermee oefent. Aan vele skistations zijn er tegenwoordig zogenaamde "DVA-parken" waar je kunt oefenen! Informeer je bij de pisteurs.
DE HEILIGE DRIEVULDIGHEID: RUGZAK, SCHOP, SONDE
Dat is het minimum dat je altijd en overal moet meenemen. In een rugzak kun je je veiligheidsmateriaal opbergen maar ook water, een snack, een EHBO-kit en eventueel een paar reservehandschoenen vinden er hun plek. Een schop en een sonde kunnen dan weer het leven redden van iemand die na een lawine onder de sneeuw bedolven is. We willen er nogmaals op aandringen dat het meer dan nuttig is om bij een gespecialiseerde organisatie een opleiding over het gebruik van veiligheidsmateriaal te volgen.
Trek je regelmatig door de bergen? De gouden regel is dat je je steeds goed moet voorbereiden en dat je vooral niet moet vertrekken als de omstandigheden niet ideaal zijn.