kitesurfen

Anna doet de test: kitesurfen

.

Hoe ik begon met kitesurfen

Het was eigenlijk een collega kitesurfer die me vertelde dat ik het ook kon leren, en dat er eigenlijk geen basisvoorwaarden zijn (behalve toch een klein beetje sportief zijn dan). Hij raadde me enkele kitesurfscholen aan de kusten van Noord-Frankrijk aan, ik nam er een afspraak en daar stond ik dan, in mei, op mijn eerste kitesurfles!

anna gaat kitesurfen

Kitesurflessen nemen is heel belangrijk!

Ik heb drie halve dagen les genomen. Ga nooit het water op met je materiaal zonder dat je lessen genomen hebt: dat is echt superbelangrijk! Je moet namelijk niet supergespierd zijn om te gaan kitesurfen, maar je moet wél heel voorzichtig zijn! Als je bijvoorbeeld de regels voor het lanceren van je kite of de voorrangsregels niet kent, kun je al snel in een hachelijke, acrobatische, en soms gevaarlijke situatie belanden!

anna gaat kitesurfen

Het verloop van de lessen en mijn vooruitgang

Mijn eerste les ging vooral over veiligheid. Ik leerde hoe ik aan mijn lijnen moest trekken (die lange koorden), waar en hoe ik ze aan mijn kite (de vlieger) moest bevestigen, hoe ik mijn kite moest oppompen en hoe ik hem op de grond moest neerleggen. Onze kiteleraar toonde ons ook op welke veiligheidsaspecten we moesten letten bij het sturen. Hij legde ook uit wat we met onze trapeze moesten doen in geval van nood. Daarna leerde ik mijn kite lanceren (daarvoor moet je eerst en vooral op de windrichting letten) en hem te besturen. En dan: wauw! Ik herinner me nog precies hoezeer ik onder de indruk was van de trekkracht van de kite! De adrenaline gierde door heel mijn lichaam! Ik zie mezelf nog steeds op het strand staan, terwijl ik de kite van links naar rechts in de vorm van een acht stuurde, en hem leerde besturen. Op het einde van die eerste les was ik bevroren van de kou, mijn lippen waren helemaal blauw, maar ik was zo gelukkig dat ik het volgehouden had en die kite had leren besturen.

Tijdens mijn tweede les begon ik weer met sturen op het strand. Daarna gingen we bodydraggen. Dat betekent dat je je door je kite door het water laat voortslepen, zonder board. Zo kun je leren om 'je kite te laten leven' (in ons jargon, dat betekent dat je hem van links naar rechts en weer naar links stuurt) zodat hij genoeg kracht krijgt om je voort te trekken.

De derde les: plank aan de voeten, tijd voor de waterstart! De term zegt het al: je start vanuit het water en wordt door de kite op je board getrokken. Het begin van het echte werk!

anna gaat kitesurfen

Waterstarten en mijn eerste stukjes op het water

Die waterstart ging toch echt niet van een leien dakje! Ik lanceerde mijn kite niet sterk genoeg, waardoor hij niet genoeg kracht kreeg om me recht te trekken op mijn board zodat ik kon sturen. Bovendien hield ik mijn board ook niet juist in het water. Ik moest dus nog werken aan de coördinatie van mijn board en mijn kite. Ik heb dus veel liters zeewater binnengekregen voordat ik de juiste techniek onder de knie had... Maar opeens lukte het! Het moment waarop ik stopte met nadenken en de kite met de juiste kracht lanceerde: net genoeg om me uit het water te trekken maar niet te hard zodat ik niet naar voren gekatapulteerd werd! En ik was vertrokken!

Eens ik op mijn board stond kon ik meteen een paar stukjes glijden (door naar links en rechts te sturen). Ik mag bovendien, toch wel met enige trots, vertekkeb dat ik niet de beginnersfout heb gemaakt om met de wind mee te varen en dus breedtegraad verliezen in vergelijking met je vertrekpunt. De waterstart ging dus traag, maar daarna kon ik meteen mooi sturen.

Na mijn drie lessen mocht ik van mijn leraar alléén kitesurfen. Hij zei me dat ik de basis kende: ik kende de veiligheidsregels, kon mjin kite besturen en kon 'baantjes trekken'. Ik mocht dus mijn vleugels uitslaan!

anna gaat kitesurfen

Sinds mijn start

Ik vind het nog steeds indrukwekkend om me te laten voorttrekken op het water door een grote vlieger, maar ik kan de wind nu de baas en ik amuseer me bij elke sessie. Iedereen heeft zijn eigen stijl: Je kunt cool riden (sturen) op de golven en gewoon genieten van het water, je kunt snel gaan, sprongen maken en surfen. Wat je stijl ook is, met een kite kun je even helemaal tot jezelf komen; je moet tegelijkertijd waakzaam blijven om je steeds te kunnen aanpassen aan de elementen, en toch helemaal ontspannen en je geest het laten overnemen. Het is sowieso een heel sensationele sport!

Of je nu beginner bent of een ervaren kiter, het blijft heel belangrijk om je goed te informeren over de spot (de plek waar je gaat kitesurfen) voordat je het water ingaat: Is er stroming en hoe staat hij? Welke kracht heeft de wind? Wat is de windrichting? Kijk ook steeds naar de kites en naar de andere kitesurfers. Het is altijd nuttig om met de mensen ter plaatse te praten.

Ik zag voor de eerste keer een kite van dichtbij in San Francisco. Ik weet nog dat ik het heel indrukwekkend vond om je te laten voorttrekken door een grote vlieger en zo over het water te surfen. Daar bleef het echter bij; het leek me een sport die niet geschikt was voor sterfelijken. Het leek me meer iets voor ongelooflijk sterke waaghalzen die al alles kenden van surfen. NIET DUS!

Ik hoop dat jullie door mijn ervaringen ook zin hebben gekregen om deze sport eens te proberen. Je hoeft in elk geval geen Hulk of Wonder Woman te zijn om te kiten, je moet alleen kunnen doorzetten! Beeld je jezelf in met je haren wapperend in de wind, en dan komt alles goed!

anna handtekening

Anna

Verantwoordelijke engelse communicatie

Ik ben gepassioneerd door kitesurfen, en mijn vakanties gaan dus telkens naar de mooiste spots op aarde.~Zondagsruiter.~Toekomstige biljartkampioene.