futsal zaalvoetbal

Futsal zorgt voor volle zalen!

Ludiek, toegankelijk en goed voor lichaam en geest. Futsal, dat is de toekomst, de school van de genieën, het voetbal van de Alfageneratie..  Zaalvoetbal is complementair aan voetbal met een elftal. Je conditie zal er meteen van verbeteren, net zoals je spelinzicht. Maar het is ook een topsport op zich. Ontdek hier waarom zaalvoetbal spelen zo goed voor je is!

futsal kinderen

Het voetbal van de sterren van morgen

Ben je ook gefascineerd door de handigheid waarmee je kinderen op de tablet spelen? Val je achterover van het gemak waarmee ze videospellen spelen? Bereid je dan maar voor op wat de nieuwe generatie je op het veld zal laten zien! Onze jonge duiveltjes werken voortdurend aan hun techniek en hun kennis van het spel dankzij zaalvoetbal, om zo in de voetsporen van hun idolen te treden. Zaalvoetbal ontstond in 1930 in Uruguay, en het is al heel lang een verplicht nummer voor de Zuid-Amerikaanse stervoetballers. Ook in Europa is dit niets nieuws: hier zijn de Spanjaarden de voortrekker, met hun voorliefde voor korte passes. Maar ook in onze lessen op school en in onze sportzalen is zaalvoetbal aan een opmars bezig.   De discipline, die in 2018 haar weg vond naar de Jeugd Olympische Spelen (JOS), is in volle ontwikkeling. Je moet er een heel complete voetballer voor zijn. En je begint er maar beter snel mee, als je qua levendigheid, techniek en gebruik van kleine ruimtes wil kunnen concurreren met de generatie van 2010! Je hecht bovendien maar niet te veel geloof aan de letterlijke vertaling 'salonvoetbal': geen rustpauzes, geen dode momenten, bij zaalvoetbal ben je steeds in actie.

futsal zaalvoetbal

Met z'n vijven de beuk erin!

Voetballen op een groot veld is na een lange werkdag soms moeilijk te organiseren, en dan vooral in de winter. Filip moet een belangrijk dossier afwerken, Els heeft haar jaarlijkse evaluatie, Tim moet zijn tweeling van school halen... en bovendien regent het. Dat wordt weer een potje kickeren met Jan.

 

Futsal is een pleziersport die je met z'n vijven speelt: een keeper en vier veldspelers. Begin maar gewoon met op de werkvloer aan te kondigen: 'Morgen spelen we zaalvoetbal tegen de boekhouding! Ik ben keeper, wie speelt er op het veld?' Brengt dit een echte volkstoeloop teweeg? Geen paniek! Er mogen 7 reservespelers meedoen, die op elk moment van de match mogen wisselen!

futsal zaalvoetbal

Werk maar aan je superheldenconditie!

Door zaalvoetbal te spelen ontwikkel je je cardio-pulmonaire systeem, dat hard zal moeten werken. Met heel weinig dode momenten en een hoge spelintensiteit verbeter je je uithouding. En naarmate je meer wedstrijdjes speelt verbetert ook je concentratie en je beslissingssnelheid.

 

Om zaalvoetbal te spelen hoef je geen kleerkast te zijn of superlange benen te hebben. Kleine mensen hebben zelfs een voordeel! Hun zwaartepunt ligt lager, waardoor ze sneller van richting kunnen veranderen. En met kortere benen kun je sneller schieten, wat heel handig is bij futsal. In deze sport zijn hoge ballen ook heel inefficiënt, en wordt er laag bij de grond gespeeld.

futsal zaalvoetbal

Verander sneller dan je schaduw van tactiek!

De individuele tactieken lijken op die van het veldvoetbal, maar bij zaalvoetbal moet elke speler op elke positie kunnen spelen en zowel in de aanval als in de verdediging kunnen staan. Elke spelfase wordt gespeeld rond een specifieke actie: inworp, vrije trap, hoekschop of ingooi van de keeper, telkens met een bijhorende tactiek.

 

De groepstactieken zijn specifiek voor zaalvoetbal, en iedereen moet ze kennen om tijdens de match van tactiek te kunnen veranderen. Kinderen kunnen al op hun vijfde of zesde beginnen te spelen. Ze leren dan ook meteen de spelsystemen kennen. 1-3-1, ruitvorm, een T-systeem, vierkant of omgekeerde Y, de opstelling wordt verschillende keren per helft veranderd.

futsal zaalvoetbal

Een voor allen, allen voor een

Futsal, dat is de geur van het parket opsnuiven, van je team denken dat jullie de vijf musketiers zijn, en gedurende tweemaal twintig minuten een blok vormen waar iedereen zichzelf tot het uiterste geeft en zich polyvalent opstelt. Teamspirit is hier heel belangrijk. Zelfs de fouten verdwijnen in de gemeenschappelijke pot. Vanaf de zesde fout in een helft krijgt je tegenploeg een vrije trap toegekend op negen meter van het doel, zoals bij een strafschop.  

Je staat slechts met z'n vijven op het veld, en daarom moet je ook je teamleden helpen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Er zijn maar heel weinig individuele prestaties, doelpunten zijn het resultaat van collectieve acties. En het is natuurlijk niet de bedoeling om de geschillen met de boekhouding te regelen door tackles of vuile fouten. In zaalvoetbal is geweldloosheid een van de belangrijkste waarden: tackles zijn verboden, en spelbederf wordt bestraft. Dat hebben onze kinderen al begrepen.  

Plezier, levendigheid, techniek, tactiek en spektakel: Futsal is een leuke, maar intense sport. Vergeet dus vooral niet op te warmen. Zorg er ook voor dat je stretcht na je inspanningen, en laat ons weten wat je ervan vond!