Een dag in de huid van een danseres

Een dag uit het leven van ania bartkowski

Ballet spreekt tot de verbeelding. Elegantie, discipline, professionalisme... Het is moeilijk uit te maken wat nu precies het geheim is achter een professionele danscarrière. Wij lichten een tipje van de sluier op met Ania Bartkowski , een 20-jarige professionele ballerina die ons meeneemt op ontdekking in haar wereld. Hoe ziet een typische dag er voor haar uit? Hoe bereidt ze zich voor op audities? En wat zijn haar tips om zo lang mogelijk te blijven genieten van deze danspassie? Dit zijn haar antwoorden...

Denk even terug aan het moment waarop je je passie voor het dansen ontdekte. Wat weet je daar nog van? Ania Bartkowski is 6 als ze voor het eerst met initiatiedans begint, bij de balletschool Ecole du Ballet du Nord. Toch duurt het nog twee jaar voordat ze echt de stap zet om zich in te schrijven bij de dansschool van haar ouders, die zelf ook danser zijn: studio Bartkowski.

“Op mijn 13de wist ik dat ik van dansen mijn beroep wilde maken”.

 

Haar passie voor het dansen komt nu echt tot uiting, en op haar 16de verlaat ze Frankrijk en gaat ze naar de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Dankzij de lessen moderne en hedendaagse dans en Spaanse dans kan ze haar techniek en inlevingsvermogen verrijken, en ze kan ook haar pas de deux verbeteren.  

Het opzetten van een choreografie voor haar school is daarbij een mijlpaal als danseres. Daarbij moet ze een volledig balletstuk creëren voor haar school, het aan de leerlingen aanleren én het ook zelf dansen. Een ervaring die haar maakte tot wie ze nu is!

 

“Op mijn 18de heb ik mijn opleiding afgemaakt (die gelijkstaat aan de 'bac' in Frankrijk), en mocht ik beginnen bij het Junior Ballet Antwerp. Ik danste voltijds bij dit gezelschap. Ik had niet echt de tijd om me er veel vragen bij te stellen. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik me volledig aan mijn passie zou wijden: dansen!”

 

Wat betekent het om te leven vanuit je passie voor dans? Ze vertelt ons hoe ze haar lichaam en geest voorbereidt op die veeleisende activiteit, ze verklapt ons welke routines ze aanhoudt en welke DECATHLON-producten ze gebruikt.

 

Ballet-ania-Bartkowski-decathlon

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Ik begin mijn ochtend met een ontbijt en een koffietje voordat ik de trein naar Parijs neem. Na die rit van een uur heb ik balletles bij Jean-Marie Didière in Cité Véron. Die duurt ongeveer 2 uur. Normaal gesproken dans ik 6 dagen per week, elke les duurt ongeveer 2 uur. Daarna blijf ik nog even in Parijs, of ik ga naar huis en doe pilates. Als ik niet bij een gezelschap zit, werk ik 's middags aan mijn lichaam, zodat het sterk blijft en zodat ik blessures kan vermijden. Als ik interessante vacatures gezien heb, bereid ik 's avonds audities voor en werk ik aan mijn cv.

Hoe bereid je je lichaam voor?

Over het algemeen probeer ik gezonde gewoontes aan te houden, dingen die ik kan volhouden in mijn vrij pittige ritme van trainingen en het heen en weer reizen naar Parijs, wat best wel vermoeiend is.

Ik eet vrij normaal. Ik volg geen specifiek dieet of zo.

Als ik bij een gezelschap dans en het tempo wordt opgevoerd, dan voel ik wel de behoefte om meer te eten. Ik voel dat mijn lichaam dat nodig heeft.

 

Wat mijn trainingsschema betreft doe ik graag thuis mijn pilatesoefeningen, met wat stretching. Per dag doe ik ongeveer 2 uur pilates en stretchoefeningen. Af en toe volg ik ook andere danslessen, maar meestal doe ik ballet.

Waarom zou je als danser aan pilates moeten doen?

Ik ben heel lang, en door pilates ben ik helemaal anders gaan bewegen. Ik heb deze bewegingsleer 2 jaar geleden ontdekt, het heeft me heel erg geholpen om mijn lengte te benutten als ik dans. Sinds ik aan pilates doe krijg ik heel veel complimenten over hoe ik beweeg. Mijn lichaam voelt evenwichtiger en ik kan mijn bewegingen ook sneller uitvoeren. Eigenlijk zou elke danser pilates moeten doen!

Ania Bartkowski balletdanseres

Waar haal je je dansinspiratie vandaan?

Ik vind mijn inspiratie vooral in de repertoires van Forsythe en Jean-Christophe Maillot, die ik enorm bewonder en waar ik al op heb gedanst. John Mayer vind ik ook heel fijn. Ik hou van stukken op pointes, met een klassieke basis maar met een beetje een gekke neoklassieke touch.

Van welk dansgezelschap droom je?

Ik heb er meerdere! Ik zou heel graag naar het Hamburg Ballet gaan, met John Mayer als directeur. Die vind ik echt heel goed. Ik zou me ook meer willen toespitsen op een neoklassieke stijl. Heel klassieke gezelschappen zijn minder mijn ding, vanwege mijn lengte. Mijn stijl is niet 100% academisch klassiek. En hoe ouder ik word, hoe beter ik weet wat ik wil...

Wat staat er de komende maanden op je programma?

In de volgende maanden gaan alle audities weer van start. Dat wil zeggen: een volle agenda met elke week audities. Ik zou ook graag willen werken en lessen nemen bij enkele gezelschappen, om te zien hoe een typische dag er bij hen uitziet. Ik ga ook auditie doen voor korte contracten omdat er altijd gezelschappen zijn die korte vacatures hebben, bijvoorbeeld om De Notenkraker te dansen. Voor mij is het belangrijk om met professionals te werken, omdat je zo steeds meer kunt leren.

 

Wat is volgens jou de grootste uitdaging als je danseres wil worden?

Soms is het moeilijk om in jezelf te blijven geloven, bijvoorbeeld als je slecht nieuws krijgt na een auditie. Zelfs heel goede danseressen worden vaak niet meteen gekozen.

In dat stadium is het ook niet je niveau dat telt. Een gezelschap gaat steeds op zoek naar een bepaald type, een bepaalde stijl danseres. Ben jij niet wat ze op dat moment zoeken, dan heb je pech. Dat moet je weten. 

Bij mij is het bijvoorbeeld al gebeurd dat ze zeiden dat ik te jong was, of te lang. Ja, dat van die lengte hoor ik helaas wel vaker!

Welke tips zou je geven aan jongens en meisjes die gepassioneerd zijn door dansen en er hun carriere van willen maken? 

Blijf ervoor gaan en ga tot het uiterste, zelfs al is het af en toe moeilijk. Je moet dit echt willen en weten wat je kunt. Luister ook naar de mensen rondom je, zij kunnen je zeggen wat je niveau is. Het is heel moeilijk om dat zelf in te schatten. Vraag bijvoorbeeld aan het einde van je les aan je docent of hij of zij denkt dat je hierin verder kunt gaan. Maar het allerbelangrijkste is vertrouwen hebben, en dat ook kunnen tonen bij een auditie. Dat is echt essentieel, zelfs al moet je in het begin doen alsof. Ga niet steeds achter de anderen staan.

Blijf in jezelf geloven: er is echt een plek voor iedereen!

 

Om ons aanbod te ontwikkelen werken onze teams samen met professionals uit de danswereld, zodat we optimaal kunnen voldoen aan de vereisten van deze mooie sport.  

Laten we het dus even hebben over je samenwerking met DECATHLON DANCE.

Ania B. interview decathlon dans

Op welke manier werk je samen met decathlon ?

Decathlon was op zoek naar een jonge danseres voor een fotoshoot, en mijn vader had me aangemeld en gezegd dat ik 'professioneel danste'. Dus hebben we een auditievideo naar Caroline Agaesse gestuurd, de Productmanager Dans bij DECATHLON. En toen is het begonnen! Ik heb een eerste shoot gedaan en daarna hebben we een video opgenomen in het Paleis voor de Schone Kunsten. Ik vond het echt leuk, er hing een goede energie en ik kreeg goede feedback. Maar 11 uur op pointes lopen is wel pijnlijk, zelfs met hele goeie! Het was een heel leuke ervaring en ik ben blij met het resultaat!

 

 

Wat is jouw lievelingsproduct van decathlon?

Ik heb echt een verbetering gezien in de pointes en demi-pointes. Vandaag de dag zijn de pointes veel technischer dan vroeger. De pointes zijn vergelijkbaar met andere 'professionele' pointes en ze zijn beter geschikt om erop te leren dansen (ze zijn dus ideaal om te leren!). Ik vind het ook heel goed dat ze samenwerken met professionele dansers, je ziet het in de producten.

De zwarte maillot draag ik ook alle dagen!

 

Wat doe je, behalve dansen, verder nog graag?

Behalve het dansen heb ik niet echt veel andere passies. Net zoals mijn vrienden en familie hou ik van fotografie, yoga en buitenactiviteiten zoals trektochten. Maar het moet wel iets met beweging zijn! Mij zul je niet snel een hele dag in mijn bed zien liggen niksen. Ik maak graag iets van mijn dag, al is het maar een wandeling met mijn hond.

 

Waar zie je jezelf over 3 jaar?

Over 3 jaar zie ik mezelf nog steeds in Europa, met een contract bij een balletgezelschap. Ik zie mezelf nog niet meteen naar de States trekken, hoewel ik daar al wel vaak over heb nagedacht. Ik voel me er nog niet klaar voor. De balletstukken in Europa sluiten ook meer aan bij mijn leeftijd.

 

Bedankt, Ania Bartkowski, dat je ons jouw wereld hebt laten zien. Dansen is hard werken, maar vooral ook een passie. Heb je ook een passie voor dansen? Geloof dan in jezelf en zet ook de stap!

Een dag uit het leven van Ania Bartkowski

Alexandra

Productmanager, maar vooral net als jij gek op dans. 

 

Ontdek onze selectie tips

hoe balletschoenen kiezen

Hoe balletschoenen kiezen?

Draaien, pirouettes maken en entrechats uitvoeren ... daarvoor kun je maar beter balletschoenen hebben die perfect comfortabel zitten. Trek dus wat tijd uit om ze goed te kiezen… Volg onze gids!