Op roadtrip met een baby

Op roadtrip met een baby

Paloma en Jérémie hebben hun manier van reizen heruitgevonden met de komst van hun baby. Een getuigenis van een micro-avontuur in een kampeerbusje met een jong kind.

Op roadtrip gaan met een baby kan ingewikkeld of stresserend lijken. Maar met de juiste adviezen kan het prima en is het net een heel verrijkende ervaring voor zowel ouders als baby. Van het koken tot het dragen, we leggen je alles uit zodat iedereen van het jonge gezin optimaal kan genieten!

Een kind verandert alles?

Mijn man en ik zijn dol op reizen.
Andere horizonten ontdekken, andere culturen ontmoeten, onze zekerheden vergelijken met andere manieren om in het leven te staan…
Het is iets dat ons al heel lang drijft.

Natuurlijk kunnen we de luxe van een comfortabel bed, een warme douche, een maaltijd in een restaurant absoluut waarderen; maar we houden ook van de vrijheid om heel eenvoudig rond te trekken.
Alsof we, bevrijd van het comfort van elke dag, veel beter in staat zijn opnieuw verbinding te maken met wat echt belangrijk is.
Dat is voor ons het beste leven.
Een leven met emoties, met diepgang.

En toen zijn we volwassen geworden ... ja, ja, je kan zeggen "volwassen" want we kennen elkaar al sinds de middelbare school ... maar onze dorst naar avontuur is niet gestild.
Helemaal niet.
Voor ons, liefhebbers van grote open ruimtes en grenzeloze vrijheid, was het paradoxaal genoeg tijdens een rugzakreis dat het verlangen naar een kind is ontstaan.

Ik zag hoe gezinnen samen de wereld ontdekten en ongelooflijke herinneringen deelden, ik zag nieuwsgierige kinderen, opgetogen over hun ontdekkingen, wijs ook ... en op dat moment begreep ik het.
Een kind verandert je leven, daar gaan we niet over liegen.
Maar betekent het dat je "niets meer kan doen"?
Natuurlijk niet.
Je past je gewoon aan.

Een kinderwens ja, maar daarom geen verlangen om ons te "settelen".
Ik wilde ook die magische momenten delen met een gezin ... mijn gezin. Ik zag mezelf niet als een "moederfiguur", met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen, maar wilde wel heel graag "ouder" worden, samen met mijn liefste. Het is een heel subtiel verschil, maar een dat me persoonlijk heel erg aansprak.

Ik moest het bij anderen zien om zelf ouder te willen worden. Het is een persoonlijke weg.
Daar waar sommigen geen kinderen willen (en nooit zullen willen), zien anderen kinderen als iets wat hen compleet maakt. Ik zat ergens in een grijze zone, drijvend tussen twee waterlagen.
En het was pas toen ik begreep dat je gewoon je eigen weg moest volgen, dat ik me kon bevrijden van de beperkingen die ik mezelf oplegde. Dus hield ik mijn oude autootje, ook al was het klein, omdat ik niet alles in mijn leven wilde veranderen. Ik droeg mijn zoontje in een draagdoek omdat ik me daar prettig bij voelde (maar er bestaan ook soepele babydragers). En daarna bleven we vooral reizen ... op een andere manier. Nu ja, bijna anders.

Op roadtrip gaan met een baby

Kan je reizen met een baby?

We konden ons niet voorstellen dat we me een baby van twee maanden naar het andere eind van de wereld zouden vertrekken. Hoe zou de vlucht verlopen? Zou de druk bij het opstijgen en landen niet te groot zijn voor zo'n kleine baby? En wat als hij ziek zou worden? Hoe zat dat met vaccins? Voor de andere dagelijkse dingen gingen we uit van het principe dat overal ter wereld kinderen geboren worden en opgroeien, en dat we dus ter plekke wel zouden vinden wat we nodig hadden… Als we te horen kregen: "Hij zal zich er niets van herinneren. Het heeft geen enkele zin om met zo'n kleine baby op reis te gaan”, antwoordden we gewoon dat we het ook niet voor hem deden. Ook aan jezelf kunnen denken, je goed in je vel voelen, is ook belangrijk.

En toen leidde het een tot het ander, en kozen we ervoor om de dingen eenvoudiger aan te pakken. Want voor ons is eenvoud synoniem met vrijheid. Daarnaast hebben we natuurlijk het ongelooflijke geluk dat we in Frankrijk wonen, een land met zoveel verschillende, adembenemend mooie landschappen. We hoeven niet ver te reizen om grootse dingen te beleven. Tegelijkertijd was het een perfecte gelegenheid om onze jongste kennis te laten maken met familie die verder weg woont.

Op roadtrip gaan met een baby

Een kampeerbusje huren

Het was beslist, we zouden op zoek gaan naar een kampeerbusje om een roadtrip te maken in ons eigen mooie land. Dat gaat heel makkelijk, je tikt gewoon "kampeerbusje huren" in op de computer en je krijgt meteen een reeks gespecialiseerde websites of advertenties van particulieren.
Wat ons hart sneller liet kloppen waren de oude, heel "instagramwaardige" voertuigen. Het zette meteen onze verbeelding aan het werk. De stereotiepe foto met de zonsondergang, liefst nog met wat surfplanken er bovenop. Dat is het. Je moet je gewoon inbeelden dat je zelf op die foto staat en je voelt je al een beetje op vakantie. De kracht van verbeelding is toch ongelooflijk.
“Maar hoe gaan julie dat doen zonder airco?” “Nou ja, zoals onze ouders in hun tijd…”
Zij kenden dat helemaal niet…Maakten zich er dus ook geen zorgen over .. Twijfelden niet. Maar waren bovenal gelukkig.

Bovendien was de roadtrip ook een excuus om eropuit te trekken en tezelfdertijd onze eigen cocon te creëren. Want we waren nog niet klaar om ons verlangen naar nieuwe ontdekkingen en onze dosis verwondering op te geven. Het was de gedroomde gelegenheid om een sterke band met onze baby te vormen, weg van alle dagelijkse beslommeringen.

Vervolgens stippelden we onze route uit, net zoals we zouden doen voor een reis naar het buitenland. We weten graag vooraf zo'n beetje waar we heen gaan, en op die manier komen we alvast in vakantiestemming.

Wat we totaal niet hadden verwacht was de ongelooflijke sympathie die de magische combinatie oud kampeerbusje en baby overal zou wekken. Dat was een aangename verrassing! Bijna een van de mooiste souvenirs van onze roadtrip.

Op roadtrip gaan met een baby

Hoe ga je met een baby van 2 maanden op reis met een kampeerbusje? ... Enkele tips

Praktisch gezien moesten we ons natuurlijk gedragen als "verantwoordelijke ouders". Dat is een minimum. Dus ja, we hadden beslist wat meer bij dan twee rugzakken:
- Een opvouwbaar babybadje: water opwarmen in een pan, koud water bij doen en hup! Baby kan in bad. Voor onszelf installeerden we gewoon een zonnedouche en een kleedhokje naast het busje om ons te wassen.
- Een wieg die we 's nachts aan onze voeten op de grond plaatsten: geen gevaar voor vallen of verstikking, comfortabel voor ons kleintje en het nam geen ruimte in beslag.
- Een babydrager of draagdoek voor korte wandelingen.
- Een strandtentje of tarp zodat we voor onze baby altijd een plekje in de schaduw hadden.
- Een plaid om comfortabel te picknicken, maar ook ideaal om baby eender waar te verschonen.
Voor het overige de gebruikelijke spullen van jonge ouders, dat is niet anders dan in het dagelijkse leven… Je moet het gewoon organiseren op een manier die bij je past. Dat is voor iedereen anders.
Voor baby's die de fles krijgen kan het handig zijn om doosjes met vakverdeling mee te nemen voor het melkpoeder, dat voorkomt dat je te veel moet meeslepen tijdens wandelingen.

Tweede bijzonder aangename verrassing van deze reis: het gemak van een roadtrip met een baby die nog zo klein is!
We zijn met een vrij gerust hart vertrokken, dat klopt. En dat zal zeker hebben bijgedragen aan het vlotte verloop van de reis. Maar zelfs wij hadden niet gedacht dat het zo makkelijk zou zijn.

Een kind van 2 maanden slaapt nog veel. Niet altijd op de tijdstippen dat je zou willen en met tussenpozen, maar toch. Het rijden was dus vrij eenvoudig. Tenzij wij een van die gelukkige ouders zijn? Als zijn luier schoon is, zijn ouders in de buurt zijn en zijn buikje gevuld is ...

Je moet er gewoon aan denken om regelmatig even te stoppen. We reizen, ja, maar langzaam. We nemen de tijd.

Op roadtrip gaan met een baby

Hoe jezelf organiseren voor een roadtrip?

Op het vlak van organisatie hebben we het eenvoudig gehouden. Afgezien van onze min of meer geplande route die we hadden uitgestippeld voor vertrek, leefden we van dag tot dag. We deden waar we op dat moment zin in hadden, en dat heeft ook zijn charmes.

Op restaurant, picknicken, zelf koken met onze geweldige kookset… En omdat de ruimte in het busje beperkt is, deden we altijd meteen de afwas zodat we alles konden opbergen en weer wat plek hadden.
Wassen deden we op de hand, terwijl we douchten, en we droogden de was aan de lijn.
Elke avond vonden we een leuke plek, op het gevoel of met de hulp van apps.
De watertank vullen.
Genieten en heel veel lachen.
Elke dag nieuwe ontdekkingen. Wandelingen, korte tochtjes. Altijd met grote ogen.

Een leven zonder gedoe, zonder zorgen.

De balans

Met een kampeerbusje ga je vanzelf trager leven. Het is perfect geschikt voor die bijzondere periode na de geboorte van een kind. We kozen rustige wegen, we genoten van het landschap. We stopten om een foto te maken, een wandeling te maken… Bergop reden we zo langzaam dat achter ons een file ontstond… Maar het oude busje wekte sympathie, dus niemand heeft ooit getoeterd. Soms gingen we aan de kant van de weg staan zodat de andere auto's konden doorrijden.

De playlist kozen we met zorg, we openden de ramen om wat lucht binnen te laten, de wind waaide door onze haren en bovenal keken we onze ogen uit! Wat was het mooi overal! Alles was er om van onze roadtrip een succes te maken. We hadden het gevoel dat we in een film zaten.

En te midden van al die prachtige landschappen bouwden we ons nieuwe leven met drie op. De tijd stond stil, het was gemakkelijker om banden te smeden. We werden een gezin, we werden ouders. We schreven een nieuw hoofdstuk in ons leven als reizigers.

En daar was de tribe waar ik van had gedroomd.

Nu ben je klaar om zelf te vertrekken met je baby! Geniet maximaal van de reis en van die magische momenten, en aarzel niet om je ervaring met ons te delen.

gezinsreis

Paloma en Jérémie

En hun baby

Meer adviezen om eropuit te trekken met een baby

Wandelen met de baby: onze gids

Wandelen met de baby: ontdek onze complete gids

Wandelen met de baby? Natuurlijk is dat mogelijk! We geven je al onze tips om met je baby in alle eenvoud te gaan wandelen vanaf zijn geboorte. 

bebe_en_rando

Hoe draag je je kind tijdens een trektocht?

Je gezin wordt groter maar dat wil niet zeggen dat je geen tochten in de vrije natuur meer kunt maken ... Je gaat je wel wat moeten aanpassen aan de komst van je kleine spruit. Zelfs als je kleine held kan wandelen, rond de leeftijd van 3 - 4 jaar, zal hij echt niet sneller dan 1 of 2 km/u gaan. Je zult hem dus moeten dragen als je op je eigen tempo wilt blijven wandelen.

japan met een baby

Op pelgrimstocht naar Japan met de baby

Hoe drie passies combineren in één avontuur: een van onze favoriete landen, backpacken ... en ons gezinnetje! Ik vertel je met plezier alles over onze fantastische reis: een pelgrimstocht naar Shikoku met de baby.