paardendekens: enkele handige weetjes titel

Paardendekens: enkele handige weetjes

Paardendekens: jij weet er alles van. Je weet als geen ander hoe je ze moet aandoen, afnemen en aanpassen aan de buitentemperatuur. Een paardendeken heeft voor jou dan ook geen geheimen meer, of dat denk je toch ... Wedden dat we je nog iets kunnen bijleren over onze dekens?

paardendekensenkelehandigetipsstof

Met de wind in de zeilen!

De stof die we voor ons deken Stable 400 gebruiken mag je gerust een beetje speciaal noemen: het is een stof in 600 denier 'Ripstop'-polyester. Hetzelfde materiaal vind je ook terug in parachutestof (maar dan wel iets zwaarder!). De stof is bovendien ongelofelijk slijtvast en dat heb je wel nodig tegen de takken of een mogelijke beet van een ander paard.

Waar dienen die handgrepen eigenlijk voor?

Wel, om het je een stuk eenvoudiger te maken! Je kunt het deken van je paard immers afnemen door het op te tillen. Dat is eenvoudiger en je hindert je paard er niet mee. Andere troef: je kunt de handgrepen ook gebruiken om het deken uit te spreiden en het zo te laten drogen.

En die kleine ringen?

Op sommige dekens vind je een aantal kleine ringen: één ter hoogte van de schoft en twee langs weerszijden van het paard. Die zijn niet lukraak geplaatst: we hebben ze daar voorzien om er een neckcover aan te bevestigen zodat je paard geen last heeft van de bittere kou. Vooral als je paard buiten leeft, kan dat erg handig zijn.

Bilkoorden-afstellen

En die bilkoorden, moet ik die nu aanspannen of niet?

De bilkoorden zorgen ervoor dat het deken stabiel blijft liggen. Het is niet zo simpel om ze correct aan te brengen: als je ze te fel aanspant, kan je paard mogelijk een blessure oplopen; laat je ze te los, dan geraakt de achterste poot er mogelijk in verstrikt. Het is aan jou om de gulden middenweg te vinden en ervoor te zorgen dat ze allebei dezelfde lengte hebben. Tip: aangezien de vacht van je paard aan de binnenkant van de billen erg dun is, kun je de koorden kruisen om blessures en wrijving te vermijden.

Hoe dik moet mijn paardendeken zijn?

Vaak heeft men het over dekens van 200 g, 300 g, 400 g ... Deze gewichtseenheden tonen de dikte van het deken en dus de warmte die het deken op de rug van je paard overbrengt. Hoe hoger het cijfer, hoe meer watten er in het deken zitten. Je kunt het een beetje vergelijken met het verschil tussen een zomerdekbed (eerder licht met 200 g) en een winterdekbed (dikker met 400 g).

Borst afstellen

Het deken haarfijn afstellen

Bijna al onze dekens hebben een dubbele riem aan de voorkant zodat je het tot in de puntjes kunt afstellen! Als je paard stevig gebouwd is, mag je de riemen gerust met het laatste haakje vastmaken. Als je paard eerder klein is of als de spieren nog niet voldoende ontwikkeld zijn, mag je de riemen met het tweede haakje vastmaken zodat het deken wat strakker zit. Sommige dekens zijn uitgerust met snelhaken. Zo weet je zeker dat je steeds aan de slag gaat met de afstelling die op het lijf van je paard geschreven is.

Protege_epaule

Een beetje lycra voor wat extra comfort

Sommige paarden zijn kwetsbaarder dan andere en kunnen vacht aan hun schouders verliezen omdat het deken over de haartjes wrijft. Om dat te voorkomen bestaan er schouderbeschermers (meestal in lycra) die je paard het allerhoogste comfort bieden.

Neckcover2

Vergeet de nek niet!

Een halsstuk beschermt je paard tegen de koudste temperaturen. In tegenstelling tot de mens, die warmte verliest via het hoofd, verliest een paard zijn warmte via de nek. Als het vriest dat het kraakt, kun je je paard zo warm mogelijk houden door een halsstuk te gebruiken. Als je dat niet doet, is het net een beetje alsof je de verwarming in je huis aanzet met de vensters open... niet vergeten dus!

Domitille

Domitille

Ik rijd al paard sinds mijn veertiende en mag gerust zeggen dat ik een echte passie voor paarden heb. Mijn paard, Galopin, is er één uit de duizend en tovert elke dag opnieuw een glimlach op mijn gezicht! Momenteel heb ik mijn paard op half pension en wil ik gewoon plezier maken ... Ik interesseer me voor alle disciplines van de ruitersport en ik heb al kunnen proeven van polo, draf, rijden met span, ... Ik vind het vooral boeiend dat je in elke discipline van deze sport dingen bij kunt leren! 

halster1

Halsters: juist of fout? Doe de test!

Een halster, iets doodnormaals. Het is een van de eerste zaken die je gebruikt voor een paard. Valt er nog iets te leren over iets dat je al zo goed kent? Wij denken van wel!

Ruitersport Decathlon

Waarom je paard scheren?

Bescherming tegen de kou en hygiëne voor werkende paarden. Ontdek waarom het nodig is om je paard te scheren.