Zelfvertrouwen van een leider
“Eigenlijk ben ik een vertaler van paardentaal, ik interpreteer wat paarden communiceren en vertaal dat voor mijn klanten,” vertelt Kim me. Vandaag is die klant Conny. Conny heeft al enkele sessies achter de rug, en ze prijst het werk van Kim de hemel in. “Ik heb via de paarden en Kim heel veel over mezelf geleerd. Het klinkt misschien gek, maar een paard kan je meer over jezelf vertellen dan je denkt. Vaak zijn dat ook dingen die je zelf nog niet beseft.” Dat is dus de essentie van paardencoaching: het paard wijst je op een aantal werkpunten. De paardencoach kan die werkpunten dan verder toelichten.
Ik ben toch nog enigszins sceptisch. Hoe kan het dat een paard meer over jou weet dan jezelf? Kim heeft meteen een antwoord klaar: “Paarden zijn prooidieren. Ze zijn dus heel de tijd hun omgeving analytisch aan het screenen. Ze gebruiken al hun zintuigen om de intenties van anderen te doorgronden om zo mogelijke roofdieren op jacht te identificeren. Paarden zijn ook kuddedieren. In een kudde zal er altijd een paard zijn dat de leider van de groep is. Voor de groep is het uiteraard belangrijk dat die leider geen zwakheden vertoont. Een paard zal zijn leider altijd proberen te wijzen op die zwakheden. Ook mensen kunnen die rol van leider innemen.
Waar we dus altijd aan werken is zelfzekerheid en assertiviteit. Op die manier hebben de paarden ook baat bij de coaching. Een assertieve leider heeft meer controle over zijn paard. Toen ik de opleiding tot paardencoach had volbracht, had ik veel meer zelfvertrouwen. Niet veel na de opleiding maakte ik een ritje op een paard dat ik al lang kende. Ze stond bekend als een angstige merrie die niet goed reageerde op sterke prikkels. Tijdens het ritje zag ik op de baan de nachtmerrie voor elk paard en rijder aankomen: een ambulance met loeiende sirenes. Vroeger zou ik de fout gemaakt hebben heel onrustig te worden, omdat je niet weet hoe het paard gaat reageren. Maar het is vooral die twijfel die het paard slecht zal laten reageren. Ik bleef rustig en assertief, dus het paard bleef dat ook! Een paard spiegelt het gedrag van zijn leider. Door te kijken naar die spiegel, en dus onszelf, kunnen we veel leren.”