kalenji_running_reprise_entrainement

Terug aan de slag: bezin eer je begint

.

Tijdens de zomervakantie kun je even op adem komen van de geleverde inspanningen tijdens de eerste periode van het jaar. Trek je nadien je loopschoenen terug aan, dan kan het weleens gebeuren dat je een aantal basisregels over het hoofd ziet. Wij vertellen je waar je op moet letten …  

Uitstellen tot morgen

Het begin van het nieuwe schooljaar - de periode na de zomervakantie - is altijd weer een beetje wennen. Van de ene dag op de andere dag lijk je tijd te kort te hebben en word je overladen met een eindeloze takenlijst.

Welke plaats geef je aan je looptrainingen in deze overvolle weken? Wel, zeker niet de eerste. Het evenwicht tussen werk en privé blijft het allerbelangrijkste. Maar door regelmatig terug te gaan trainen vind je vaak een balans omdat je de stress van het nieuwe schooljaar van je af kunt lopen.

Het is dan ook een flauw excuus om je trainingen (te lang) te blijven uitstellen omdat de dagen te kort lijken te zijn en je (al) erg moe bent. Ook al ga je maar enkele minuutjes hardlopen, je kikkert er helemaal van op. Je hersenen waren het misschien al vergeten. Maar je lichaam zal je er met plezier aan herinneren.

Te lang of te veel willen trainen

Iedereen weet of zou moeten weten hoe belangrijk het is om de kwaliteit, de duur en het aantal wekelijkse hardlooptrainingen geleidelijk naar een hoger niveau te tillen. Na een rustperiode van twee tot vier weken of meer, is het van cruciaal belang dat je niet meteen voortvarend van start gaat om de prestaties uit je beste periode te evenaren. Bouw eerder rustig op.

Wat je het best kunt doen:

Afwisselen tussen hardlopen en wandelen als je al even niet meer bent gaan hardlopen, wandelen is geen mislukking maar eerder een stap vooruit!

- De duur van je trainingen geleidelijk opdrijven als je al even niet meer bent gaan hardlopen, telkens per vijf minuten. ~- De duur of afstand van lange sessies in het weekend beperken en je niet laten meeslepen door vrienden of collega's die misschien een heel ander schema volgen.~- De gelopen tijd of kilometers over de volledige week verdelen . Plan je weekends niet volledig in. Als je zaterdag iets langer gaat lopen, las je zondag beter een rustdag in.~- Een andere training (fietsen of zwemmen) in je trainingsschema inbouwen om kwaaltjes tegen te gaan en het risico op blessures te beperken.~Vergeet niet dat het begin van het nieuwe schooljaar ook het begin van een nieuw seizoen is. Er ligt nog een hele weg voor je …

Kalenki_courir_EFFORT

Verzorg jezelf

Die ijsjes en aperitiefjes op een terrasje zijn echt wel verleden tijd. Als je terug serieus wilt gaan trainen of zelfs gewoon wat wilt hardlopen, is het belangrijk dat je je lichaam goed verzorgt, ook op het vlak van voeding en je levenskwaliteit. Hardlopen heeft heel wat voordelen maar die verdwijnen als sneeuw voor de zon als je veel stress hebt, te weinig slaapt of niet op je voeding let. Uiteraard moet je niet als een monnik leven! Gewoon jezelf goed verzorgen en je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Je hebt er alleen maar baat bij!

Vitesse_kalenji_running

Haast en spoed is zelden goed

Ervaren hardlopers merken meteen dat hun prestaties verminderen als ze een aantal weken niet meer trainen. Een “detraining” leidt immers tot een daling van je VO2max (maximale zuurstofverbruik). Bepaalde studies hebben aangetoond dat dat cijfer tussen 4 en 14% schommelt - naargelang je niveau - als je je hardloopschoenen een maand aan de haak hangt. Hoe hoger je VO2max, hoe meer je het verschil zult opmerken.

Als je terug met je hardlooptrainingen begint, moet je niet alleen rekening houden met je cardiovasculaire gegevens maar ook met je metabolische en spiergegevens.

Enkele nuttige tips :

~- Begin meteen met intervaltraining (op de piste of in de natuur) om je aerobe vermogen een boost te geven. Ga wel niet meteen de ziel uit je lijf lopen. Een sessie per week is voldoende, zeker als je op de piste aan intervaltraining doet.

~- Doe lichte spieroefeningen om je spiervezels aan het werk te zetten. Maak in je schema ook ruimte voor spieropbouw en buikspieroefeningen.~ 

Waarschijnlijk sta je al te popelen om terug te beginnen trainen. Blijf echter trouw aan een bepaalde methode om met gezond verstand je trainingen aan te vatten.