11 tips om in de regen te fietsen

11 Tips om in de regen te fietsen

Voor sommige mensen is er niets erger dan regen. Of die nu valt op een trainingsdag, midden in een rit of tijdens een wedstrijd, het is niet altijd even gemakkelijk om met regen om te gaan. Ontdek onze oplossingen om je goed te beschermen tegen de ongemakken van slecht weer.

11 tips om in de regen te fietsen

Fietsen in de regen is niet bijzonder aangenaam, maar...

 

Soms heb je als fietser, door omstandigheden, gewoon geen keus: een geplande training, onophoudelijke regen net op die ene dag dat je eropuit kunt om te fietsen... Zowel qua kleding als fietsmateriaal is er gelukkig veel vooruitgang geboekt en er bestaan heel wat accessoires die je tegen het water kunnen beschermen. Maar zelfs met de juiste uitrusting moet je goed opletten om te voorkomen dat je valt op het asfalt. Hier volgen al mijn adviezen om met regen om te gaan op de fiets.

11 tips om in de regen te fietsen

Bescherming

EEN WATERDICHTE EN ADEMENDE JAS

Vergeet die klassieke regenjassen die weliswaar al het water buitenhouden, maar totaal niet ademen. Daarin word je immers evengoed kletsnat, maar dan van je transpiratie.

Tegenwoordig bestaat er ademende regenkleding waarmee je in zware regen kunt fietsen zonder het idee te hebben dat je in een sauna zit.

 

OVERSCHOENEN

Een ander onmisbaar accessoire als je lang door de regen wilt fietsen zijn waterdichte overschoenen die je voeten drooghouden. Niets is onaangenamer dan trappen in schoenen vol water en het gevoel van soppen in je schoenen.

Je voeten krijgen het zwaar te verduren. Ze zitten dicht bij de grond en vangen alle waterspetters van je voorwiel! Eenmaal nat krijg je bovendien al heel snel koude voeten, wat fietsen in de regen nog onaangenamer maakt.

11 tips om in de regen te fietsen

SPATBORDEN

Spatborden worden weer steeds populairder bij fietsers die zich niet willen laten tegenhouden door het slechte weer.

Integrale modellen die je op de fiets vastmaakt zijn het doeltreffendst. Dat zijn lichte spatborden die je meestal zonder gereedschap kunt monteren. Het schreeuwt misschien niet direct 'wielrenner' en is niet heel aerodynamisch, maar het is zonder twijfel de beste bescherming. Zo heb je geen last meer van de spetters door het draaien van je wielen. Je blijft simpelweg langer droog en een spatbord beschermt zowel jou als je fiets tegen modderspatten. Een groot deel van je fiets wordt dus gewoon niet vuil. Ideaal als je een tweede fiets hebt die je enkel in de winter of bij slecht weer gebruikt.

Een meer minimalistische oplossing is een spatbord van soepel kunststof dat je zonder gereedschap onder je zadel vastmaakt (zie foto). Zo'n spatbord biedt minder bescherming, maar weegt niets en vangt geen wind. Het beschermt enkel je achterkant, maar dat maakt het fietsen toch al een heel stuk comfortabeler.


BLIJF ZICHTBAAR

Vergeet niet om goed zichtbare kleding aan te trekken (reflecterend op donkere dagen), en denk ook aan een voor- en achterlicht.

11 tips om in de regen te fietsen

Remmen

De remweg is bij regen veel langer dan bij droog weer. De remblokken moeten het remvlak eerst droogmaken voordat ze je fiets echt kunnen afremmen.

Hoewel carbonvelgen de afgelopen jaren flink zijn vooruitgegaan, kies je beter voor aluminium velgen, die effectiever zijn in de regen. Als je je carbonvelgen echt graag wil behouden, kan dat natuurlijk ook, maar wees dan wel extra voorzichtig. De remweg is veel langer en je wielen blokkeren veel sneller dan bij aluminium velgen.

Om de velg te drogen moet je dus, voor je echt moet remmen, de remmen een paar keer lichtjes indrukken.

Als je schijfremmen hebt, heb je dit probleem helemaal niet...

11 tips om in de regen te fietsen

Contact met de grond

Sommige banden zijn speciaal ontwikkeld voor vochtige omstandigheden en zijn gemaakt van een soort rubber dat meer grip biedt in de regen. Maar je kunt niet altijd voorzien dat het gaat regenen en bij elke bui van banden wisselen is ook wat veel gedoe.

 

1 BAR MINDER

Een minder opgepompte band heeft een groter contactoppervlak met de grond en is dus slipvaster. Je verliest wel iets aan rendement, maar je hebt in bochten veel meer grip.

11 tips om in de regen te fietsen

AZIJN VOOR EEN BETERE GRIP OP DE WEG

Dit lijkt misschien een grap of een fabeltje, maar je zal versteld staan van het resultaat.

Door, voor je in de regen vertrekt, een in azijn gedrenkte doek over de banden te halen, haal je het vet van de banden en verhoog je de grip. Houd er wel rekening mee dat dit effect verdwijnt naarmate je langer onderweg bent.



GRONDIG REINIGEN

Denk eraan om na een rit over een nat wegdek je banden goed schoon te maken met een doekje om de vele steentjes en vreemde voorwerpen te verwijderen. Veeg direct ook je ketting af en smeer deze in om te voorkomen dat de ketting gaat roesten.



GEVAREN OP DE GROND

Bij regen zijn er heel wat gevaren op de grond die je toch al beperkte grip nog verder benadelen.

Let er daarom op dat je op de volgende elementen niet remt of zwaar op je fiets leunt:

- witte strepen

- straatstenen

- putdeksels

- dode bladeren

- olievlekken

- andere rommel

Wees voorzichtig op rotondes, vooral in de buurt van benzinestations. Bestuurders hebben dan net hun tank gevuld, en dan kan het gebeuren dat er in een bocht wat diesel of benzine uitloopt en op straat terechtkomt, wat de straat zeer glad maakt. Gelukkig kan je die vlekken in de regen goed zien, omdat ze die karakteristieke iriserende reflecties geven.


PAS OP VOOR DE EERSTE DRUPPELS

Het zijn niet zozeer de zware buien die gevaarlijk zijn, maar kleine buien of aanhoudende motregen, en dat al vanaf het eerste half uur. De koolwaterstoffen die door de eerste laag van het asfalt zijn opgenomen, stijgen dan naar de oppervlakte van het asfalt. Omdat die een lagere dichtheid hebben dan water, worden ze uit het asfalt gestoten en vormen ze een bijzonder gladde laag, een mengsel van stof, rubber, koolwaterstoffen en water. Dat heet 'zomergladheid' en is een zeer bekend fenomeen bij motorrijders

11 tips om in de regen te fietsen

Kijk vooruit

Vooruitkijken is een van de belangrijkste vaardigheden van een fietser. Dit wordt echter nog belangrijker bij regenval, om de bovengenoemde gevaren te kunnen vermijden en op tijd te remmen, zelfs met de langere remweg. Voor verrassingen komen te staan is gevaarlijk, want dan kan het gebeuren dat je hard op de rem gaat en je wielen blokkeert met heel weinig grip. En dan val je zeker.

Dat waren mijn adviezen om je te helpen veilig door de regen te fietsen. Misschien vond je ze vanzelfsprekend, maar er zijn altijd mensen die het nog niet wisten. En beter een advies dat voor de hand ligt, dan 'een praktijkles' en vallen!