Rugpijn, waar komt die eigenlijk vandaan?
'Mijn rug doet pijn', 'ik heb last van mijn onderrug'...we hebben allemaal wel eens last gehad van pijn in de lendenstreek! Dergelijke rugklachten komen vaak voor en treffen ieder van ons wel eens. Maar hoe ontstaat rugpijn?
Je wervelkolom wordt stevig belast in het dagelijkse leven. In de meeste gevallen heeft rugpijn een mechanische oorsprong: het gaat dan om spiercontracturen, problemen met het gewricht tussen twee ruggenwervels (hernia, spondylolisthesis) en artrose (eerder vanaf 40 jaar), stuk voor stuk factoren die rugpijn bevorderen.
Rugklachten kunnen zich voordoen wanneer je te lang in een slechte houding blijft zitten, maar ook in geval van verkeerde bewegingen tijdens een activiteit (dan gaat het om een lumbago, een plotse en hevige pijn) of bij herhaaldelijke schokken of repetitieve bewegingen. Ook andere factoren kunnen de oorzaak zijn: een gebrek aan fysieke activiteit (te weinig tonus in de lendenen of buikspieren, te weinig soepelheid in de hamstrings), overgewicht, stress...
De broze lumbale zone vraagt extra aandacht. De lumbale spieren of lendenspieren, die zich in de onderrug bevinden, spelen een cruciale rol in de staat van je ruggengraat. Daarom helpt een gespierde rug om spanningen in de botten en gewrichten van de ruggengraat te voorkomen en te verlichten.