Moet je rijker en vetter eten als het koud is?
Om je te wapenen tegen de kou heb je geen extra calorieën nodig! Dankzij ons metabolisme is ons lichaam in staat om onze interne temperatuur te behouden, hoe koud het buiten ook is: dat heet warmteregeling. Als het koud is schakelt je metabolisme een versnelling hoger om meer energie, en dus warmte te produceren. Om die energie te produceren gaat je metabolisme eerst je suikerreserves aanspreken. Als die glucosereserves uitgeput zijn, schakelt je organisme over op je vetreserves. Dat mechanisme treedt echter pas in werking na een langdurige blootstelling aan de koude, en dan spreken we over minstens 6 à 7 uur aan één stuk.
Bij een kortere blootstelling aan (intense) kou, zelfs voor een of twee uur per dag, hoeft je organisme deze vetreserves dus niet aan te spreken. Geloof de mythe dus niet langer: van meer calorieën krijg je niet meer energie. Oké, we geven toe dat je opkikkert van een lekkere warme maaltijd als het koud is. Maar vergeet die raclette of glühwein!