sphere media background sample

5 dingen die je (misschien) nog niet wist over gewichtheffen

Gewichtheffen is een van de oudste sporten. Het vereist kracht, flexibiliteit, coördinatie en explosiviteit. Maar hoe goed ken jij deze sport?

Vroeger met één of twee armen

Gewichtheffen staat sinds de eerste editie van de moderne Olympische Spelen in 1896 op het programma. In die tijd werd de sport beoefend met één of twee armen ... Na een afwezigheid op de 4 volgende edities van de Spelen, maakte de sport een comeback op de Spelen van 1920 in Antwerpen. Sindsdien staat gewichtheffen steevast op het programma van de Olympische Spelen. Ondanks de vele dopingschandalen die de reputatie van de sport hebben aangetast, heeft het toch zijn status als essentiële sport behouden. Des te meer omdat gewichtheffen (als training) ook vaak gebruikt wordt in andere sporten om progressie te boeken.

Bij de mannen was gewichtheffen dus al van in het begin een olympische sport. Bij de vrouwen geldt dit pas vanaf de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

De twee huidige bewegingen bij gewichtheffen

Gewichtheffen bestaat uit twee bewegingen: de 'snatch' en de 'clean & jerk'.

Voor beide bewegingen geldt:

- de startpositie van de stang is hetzelfde (op de grond)
- de positie van de gewichtheffer is grotendeels gelijk

De voeten van de gewichtheffer moeten op heupbreedte uit elkaar staan, met de stang dicht bij de schenen en de heupen iets hoger dan de knieën. De rug moet recht zijn, de schouders boven de stang en de handen moeten gepositioneerd zijn in overeenstemming met de beweging: een brede greep voor de snatch en een smallere (schouderbreedte) greep voor de clean & jerk.

5 choses qu vous ne saviez (peut-être) pas sur l'haltérophilie

De snatch

Bij de snatch moeten gewichtheffers de stang met gestrekte armen in één beweging van de grond tot boven hun hoofd tillen, voordat ze op hun benen gaan staan. 

5 choses qu vous ne saviez (peut-être) pas sur l'haltérophilie

De clean & jerk

Bij de clean & jerk moeten gewichtheffers de stang eerst op schouderhoogte brengen (clean) en dan in één beweging op armlengte tillen (jerk), boven hun hoofd.

Puntentelling

Atleten hebben recht op drie pogingen voor elke beweging: de snatch en de clean & jerk. Alleen de beste poging per beweging telt. Het totaal van de beste prestaties (in kilo's) in deze bewegingen bepaalt de winnaar: de atleet met het hoogste totaal wordt uitgeroepen tot winnaar.

5 choses qu vous ne saviez (peut-être) pas sur l'haltérophilie

Wereldrecords

Bij de mannen staan de wereldrecords (+109 kg) op naam van de Georgiër Lasha Talakhadze. Hij tilde 225 kg in de snatch en 267 kg in de clean & jerk, wat een totaal oplevert van 492 kg. Hij behaalde zijn wereldrecord op 17 december 2021 in Tasjkent (Oezbekistan).

Bij de vrouwen is het de Chinese Li Wenwen die zich wereldrecordhoudster mag noemen. In 2019 tilde zij 147 kg in de snatch en 186 kg in de clean & jerk. Goed voor een totaal van 332 kg.

(Cijfers bijgewerkt in juni 2024)

En hoe doen onze Belgen het?

België heeft sinds 1896 vier olympische medailles gewonnen in het gewichtheffen, waarvan drie op eigen bodem in 1920. Frans de Haes won goud in de -60kg klasse, Louis Willequet zilver in de -67 kg klasse en Florimond Rooms brons in dezelfde categorie. Recenter herinner je je misschien nog de zilveren medaille van de grote Serge Reding (+90 kg), die hij behaalde in Mexico City in 1968.

Bovenaan de ranglijst na de Spelen van 2020 (of 2021) vinden we (nog steeds!) de Sovjet-Unie met een totaal van 62 medailles (39 gouden, 21 zilveren en 2 bronzen). China volgt met hetzelfde aantal gouden medailles, maar minder zilveren (15) en bronzen (8). Het lijdt echter weinig twijfel dat China na de Spelen in Parijs de ranglijst zal aanvoeren. 

Nu weet je alvast iets meer over de sport gewichtheffen. Wil je het eens proberen? Begin dan best te oefenen met lege stangen, want het is belangrijk om de technieken goed onder de knie te krijgen voordat je gewichten toevoegt. Het beste is natuurlijk om je te wenden tot een club waar je op de nodige begeleiding kan rekenen.

sphere media background sample

5 dingen die je (misschien) nog niet wist over atletiek

Men zegt wel eens dat atletiek aan de basis ligt van alle sporten. Maar wist je dit al over de koning der sporten en zijn disciplines?

Extreme sportieve records: en dat in "slechts" 24 uur tijd

Extreme sportieve records: en dat in "slechts" 24 uur tijd

24 uur lang sporten is al een ongelooflijke prestatie op zich, maar van deze records val je vast en zeker achterover als je ze leest!

Top 5 van historische atletiekrecords | Decathlon

Top 5 van historische atletiekrecords

Ontdek de atletiekrecords die tot op de dag van vandaag standhouden. Welke vind jij het meest indrukwekkend?