Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-titel

Deze goede gewoontes zorgen voor het comfort van je paard in de kou

Nu het kwik een duik neemt zal je paard snel in slechte doen zijn als je te veel, te snel van hem vraagt. 

Nu het kwik een duik neemt zal je paard snel in slechte doen zijn als je te veel, te snel van hem vraagt. Wij geven je enkele tips om je paard zo comfortabel mogelijk te beschermen tegen de kou.

Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-voorbereiding

De voorbereiding in de stal

Denk altijd eerst aan het comfort van je paard. Laat het deken nog even op je paard liggen als je aan de voorbereiding begint. Anders voelt het een beetje alsof je plots in een T-shirt staat terwijl je net daarvoor een lekker warme jas aan had. Begin je voorbereiding dus met het deken aan.

Borstel je paard en trek hem zijn beschermingen aan (beenkappen, fleecebandages, springschoenen). Maak pas daarna het deken overal los (borstsluiting, gekruiste singels en bilriemen) zodat het gemakkelijk op de grond kan vallen zonder dat het ergens blijft haken mocht je paard ergens van schrikken. Vouw het deken dan dubbel, van de schoft tot de achterhand, zodat de lendenen warm blijven. Zo kan je beginnen aan de verzorging van de voorkant van je paard (schouders + rug) en het opzadelen, om dan uiteindelijk op het laatste moment het deken af te halen en te vervangen door een uitrijdeken.

Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-te-paard

En eenmaal op je paard?

Hoe kouder het is, hoe langer de opwarming moet zijn, en hoe rustiger je moet beginnen!

Stap eerst 10-15 minuten, met het uitrijdeken, om de spieren van je paard goed op te warmen. Zo voorkom je een thermische schok, en laat je je paard geleidelijk aan op gang komen. Als je paard wat overenthousiast is (wat kan gebeuren, zeker bij jonge paarden), laat het dan eerst met zijn uitrijdeken rondlopen aan een longeerlijn, zodat het zich uit kan leven. Dat is geen ideale oplossing, want zo kunnen de spieren niet geleidelijk opwarmen, maar het verzekert wel jouw veiligheid!

Stap wat rond, en laat de teugels lang, zodat je paard zich goed kan uitrekken. Begin met een aantal rechte lijnen, en daarna een paar rondjes. Vervolgens breng je het beetje bij beetje in de juiste houding. Sluit af met een zijwaartse oefening, met een schouderbinnenwaarts. Let er natuurlijk op dat je de linker- en rechterkant zo evenwichtig mogelijk traint. Je kunt je paard ook enkele overgangen laten maken (stap/halt/stap) om zijn aandacht te trekken.

Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-te-paard2

Dit is ook het moment voor je eigen opwarming! Aarzel niet om wat te stretchen voor je je paard bestijgt. Zit je eenmaal op je paard, neem dan ook de tijd om je eigen spieren op te warmen.

Na de eerste 10-15 minuten in stap kan je beginnen draven, nog altijd met het uitrijdeken. Houd het comfortabel voor je paard, en laat het zijn neus laag houden, zodat het de bovenlijn kan strekken. Maak je geen zorgen als het in het begin wat traag draaft, dat is normaal. Geef het de tijd om op gang te komen. Neem ook hiervoor de tijd, laat het een tiental minuten draven, en voer het tempo telkens een beetje op...

Nu is je paard klaar voor de training. Je kunt het uitrijdeken afhalen, en beginnen aan de training zoals je gewoon bent. Pas op met jonge of schrikachtige paarden, die kunnen tijdens deze stap nog wel eens rare bewegingen maken. Vraag in dat geval voor je eigen veiligheid of iemand je kan helpen!

Laat je paard aan het einde van de training nog even wandelen, zodat het kalm en droog terug naar de stal kan. Aarzel niet om het uitrijdeken terug op je paard te leggen, zodat het zonder koud te krijgen kan uitwandelen.

Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-slot
Alt/pantalon-kipwarm-fouganza-hiver-teaser

Ken je de Kipwarm al?

Deze maand stellen we je dé ultieme winterbroek voor: de Kipwarm. De broek maakt al enkele jaren deel uit van ons assortiment.Maar dit jaar hebben we ze in een nieuw jasje gestoken. Tijd om ze te (her)ontdekken!

Alt/paardrijden-bij-koud-weer-teaser

Tips en uitrusting voor paardrijden bij koud weer

Paardrijden is niet altijd even vanzelfsprekend. De winter is een lastig seizoen voor ruiters. Geen nood, het Fouganza-team geeft je wat tips en legt uit welke uitrusting aan je nodig hebt om de kou het hoofd te bieden.

paardendekens: enkele handige weetjes korte tekst

Paardendekens: enkele handige weetjes

Je weet ongetwijfeld wat een paardendeken is. Je gebruikt het ongetwijfeld de hele winter lang, maar ken je ook alle eigenschappen en handigheidjes!We zetten ze even voor je op een rijtje. Je zal je paardendeken bekijken alsof het iets helemaal nieuws is!