Vijand nr. 3: jacobskruiskruid - jacobaea vulgaris
Er zijn veel verschillende soorten kruiskruid, maar in weiden vind je meestal jacobskruiskruid. Deze plant bevat giftige stoffen, pyrrolizidine-alkaloïden, die de lever ernstig beschadigen wat kan leiden tot de dood van het paard.
De plant is giftig, zowel levend in de weide als gedroogd in het hooi. Alle delen van de plant zijn trouwens giftig. Als ze in de weide grazen, hebben paarden er normaal gesproken weinig interesse in. Toch eten sommige paarden deze plant wel op, zelfs al er genoeg gras voorhanden is. Als je kruiskruid opmerkt in de weide, moet je dus bijzonder waakzaam zijn. Trek het met wortel en al uit.
Als het perceel gemaaid wordt, is het absoluut noodzakelijk om het kruiskruid uit te trekken voordat er gemaaid wordt. Eenmaal gemaaid en gedroogd, kan deze plant immers makkelijk geconsumeerd worden. En op die manier kan een paard vergiftigd worden. Die vergiftiging kan acuut of chronisch zijn. Meestal is er sprake van een chronische vergiftiging. De dodelijke dosis jacobskruiskruid voor een paard wordt bereikt na inname van 3 tot 5% van zijn lichaamsgewicht. Dat betekent ongeveer 300 gram per dag, gedurende 50 dagen. Maar ze kan ook worden veroorzaakt door een inname van 50 tot 100 g kruiskruid per dag gedurende zes tot acht weken.