Meer energie
Koolhydraten vormen de basis van de voeding van elke geoefende sporter. Ze zijn onmisbaar voor het herstel van de spieren, aangezien ze de glycogeenvoorraad weer op peil brengen en energie leveren voor fysieke inspanning.
Een sporter dient dan ook dagelijks, verspreid over alle maaltijden, naar verhouding 5 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht in te nemen: dat komt bijvoorbeeld neer op 300 gram koolhydraten voor iemand die 60 kilo weegt.
Complexe koolhydraten, of langzame suikers, zijn de hoofdleverancier van energie voor ons lichaam. Ze worden langzaam verteerd door het lichaam, en bieden dus voor langere tijd energie. Ze komen onder andere voor in:
Banaan: een banaan wordt langzaam verteerd, en is handig om te eten en om mee te nemen.
Zwarte bonen: rijk aan koolhydraten (ongeveer 41 gram per 200 gram), maar ook aan eiwitten. Langzame suikers, ideaal voor een goed herstel.
Volkorenrijst of bruine rijst: verteert langzaam, waardoor je als sporter je eetlust goed onder controle kunt houden. Je haalt het meest uit deze rijst als je ‘m eerst twee uur laat weken in water van 40°C, en daarna kookt.
Havervlokken: verminderen het hongergevoel, en zorgen ervoor dat er minder vet wordt opgeslagen.
Zoete aardappel: zeer rijk aan koolhydraten, maar ook aan vezels en bètacaroteen.
Volkorenbrood: kan ter afwisseling in allerlei varianten worden gegeten. Het is belangrijk om regelmatig volkorenbrood te eten, aangezien het een uitstekende energieleverancier is.
TIP: eet twee tot vier uur voor de training een koolhydraatrijke maaltijd, en een uur voor de training nog een klein tussendoortje. Voorzie daarnaast binnen twee uur na de training een maaltijd met 50 gram koolhydraten om je batterijen weer op te laden!