Zwemmen: transpiratie
Zoals we eerder al zeiden, moeten zwemmers net zoals sporters uit het water hun lichaamstemperatuur regelen en de warmte die ze genereren tijdens de inspanning afvoeren. Het lichaam beschikt daarvoor over enkele specifieke technieken in een wateromgeving:
• Geleiding: de overdracht van warmte uit een warme omgeving bij contact met een koudere omgeving (in dit geval van het lichaam met het water)
• Transpiratie: afvoer van zweet door verdamping op het huidoppervlak In tegenstelling tot sporters uit het water transpireren zwemmers echter heel weinig. Aangezien evaporatie van zweet zo goed als onmogelijk is in water, is het wel degelijk door geleiding dat oververhitting voorkomen wordt. Uit studies blijkt dat de transpiratie van zwemmers niet ophoudt tijdens intensieve inspanningen in het water. Terwijl een hardloper na een uur intensieve training tot 2 liter water kan verliezen, is dat voor een zwemmer maar 560 ml ... Een behoorlijk verschil! Een zwemmer die transpireert, zwemt dus niet in het zweet ;-)