Hoe blijf je in vorm tijdens de feestdagen? Tips en recepten

Hoe blijf je in vorm tijdens de feestdagen? tips en recepten

Eind december, voor velen betekent dat een aaneenschakeling van feestmaaltijden. Maar hoe vermijd je die overtollige kilo's op de weegschaal? Het evenwicht vinden is niet eenvoudig. Maar onze nutritioniste Marie de Giey geeft je graag wat tips mee.

De kalkoen van oma, de amaretto van papa, de kerststronk van je kleine zusje ... De feestdagen draaien elk jaar rond dezelfde tradities. En terecht, ze stimuleren je mentale welzijn. Om het nieuwe sportjaar echter niet meteen met enkele kilo's te veel in te zetten, wilt onze nutritioniste Marie de Giey (Instagram : @myokinawa.be en website: www.myokinawa.be) je graag enkele tips en gezonde recepten meegeven. Zo blijf je in vorm tijdens, maar ook na de feestdagen.

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Hoe geniet je van een goede maaltijd zonder spijt achteraf op de weegschaal?

- Gooi je niet volledig op de aperitief. De bedoeling is dat dit je eetlust net opwekt. Onnodig dus om jezelf nu al vol te duwen. Over de aperitief hebben we het zo meteen uitgebreider ...

- Eet bewust en iets trager, zodat je niet altijd moet bijnemen. Geniet van elke hap!

- Opgepast, want ook jezelf alles verbieden is niet goed! Dit zijn een paar dingen waar je best op let tijdens de feestmaaltijden. Ten eerste, kook vis! Vis heeft een hoge voedingswaarde en een laag vetgehalte. Ideaal voor een lichte, maar toch feestelijke maaltijd! Gravlax-zalm, tartaar van Sint-Jakobsschelpen of vis in een papilotte zijn uiterst smaakvolle alternatieven waar je je niet schuldig voor dient te voelen.

- Wit vlees (kalkoen, kip, konijn ...) is minder vet en dus ook meer aan te raden.

- Breng tot slot evenwicht in je bord door voldoende vezels. Bijgerechten van fruit en groenten mag je zo veel eten als je wilt. Maar weet je niet goed welke groenten? Dit zijn enkele voorbeelden van de huidige seizoensgroenten: kolen, bloemkool, prei, wortelen, broccoli, pompoen, spinazie ...

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Welke minder vette alternatieven zijn er voor de aperitief?

Chips, nootjes, vleesjes en kaasjes ... We houden er allemaal van. Maar wist je dat er alternatieven bestaan met minder calorieën, maar toch evenveel smaak?

- We denken in de eerste plaats natuurlijk aan aperitiefgroentjes (worteltjes, bloemkool, koolrabi, komkommer, radijsjes, tomaten), zonder al te veel saus!

- Maak zelfgemaakte hummus, spreads en tapenades van groenten en peulvruchten (rijk aan vezels): kikkererwtenhummus, avocadoguacamole, linzentapenade met zongedroogde tomaten, olijventapenade ...

- Op de blog van Marie vind je tal van ideeën voor gezonde aperitieven! 

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Welke alcoholische drankjes?

- Het is niets nieuws, maar we willen het toch graag herhalen: drinken doe je best met mate. Maar sommige alcoholische drankjes zijn meer aan te bevelen dan andere. We denken in het bijzonder aan rode wijn. 

- Rode wijn bevat anti-oxidanten die celveroudering tegengaan. Kleine tip: drink een glas water tussen elk glas alcohol om uitdroging - en dus een kater de volgende ochtend - tegen te gaan.

- Opgelet met de voornamelijke zoete frisdranken die vaak toegevoegd worden aan sterkere alcoholische dranken.

- Om je alcoholverbruik te beperken zijn er natuurlijk ook altijd alcoholvrije drankjes: kombucha, kefir, gemberconcentraat ... Probeer ze gerust eens uit, je zal het je niet beklagen.

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Ideetjes voor lichte maar smaakvolle recepten voor de feestdagen

Als aperitief: rillette van zalm

Hoeveelheid: 6 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten

- 550 g verse zalm
- 1 potje yoghurt natuur
- 1 citroen
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 kleine sjalot
- Verse peterselie en dille
- Peper en zout

Bereiding 

Kook de zalm. Laat afkoelen en verkruimel hem in stukjes. Verwijder de graten indien nodig. Meng met olijfolie. Snipper de sjalot en snijd de peterselie, voeg dille en citroensap toe aan het mengsel. Voeg de yoghurt toe en kruid naar smaak met peper en zout.

Laat 2 uur afkoelen.

Voedingstip

"Een gezonde versie van de rillette, voornamelijk gemaakt van vis. Het bevat ook goede vetten dankzij de olijfolie."

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Voorgerecht: salade van boerenkool met sinaasappel

Hoeveelheid: 4 personen
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten

- 4 "takjes" boerenkool ​
- 1 wortel​
- 1 sinaasappel​
- 1 handvol cranberry's
- 1 handvol pecannoten
- 50g verkruimelde fetakaas

Voor de vinaigrette​

- 2 eetlepels amandelolie
- 2 eetlepels pompoenzaadolie
- 1 eetlepel ciderazijn
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 1 eetlepel amandelpuree
- 1 theelepel volkoren mosterd
- 1 snuifje zout

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en meng met een vork. Verwijder de bladeren van de boerenkool, spoel ze af, droog ze en hak ze fijn. Meng de dressing met de boerenkoolbladeren, zodat ze de dressing opnemen.

Rasp je wortel in tagliatelle en meng ze samen met de partjes sinaasappel, cranberry's, pecannoten en fetakaas in een kom.

Meng alles door elkaar en serveer gekoeld!

Voedingstip

"Dankzij de vele micronutriënten wordt boerenkool gezien als "superfood" dat in staat is de meeste andere groenten te onttronen."

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Hoofdgerecht: brochette van zeeduivel met vanille

Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten

- 4 brochettestokjes
- 4 stukken zeeduivel zonder vel
- 2 vanillestokjes
- 20 cl kokosroom
- 10 cl droge witte wijn
- 1 klein stukje verse gember
- 1 biologische limoen
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
- Garnituur: hazelnoten en platte peterselie

Bereiding

Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden. Laat de zaadjes met een mes in de kokosroom vallen. Rasp de geschilde gember en voeg het toe aan de kom. Breng op smaak met zout en peper. Roer de citronschil erdoor.

Dep de stukken zeeduivel droog. Snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm, en bak ze in een pan met olijfolie gedurende 5 minuten. Leg de zeeduivel apart op een bord. Giet de witte wijn in de pan om hem te blussen. Breng 1 minuut aan de kook om de wijn te laten inkoken en schraap de bodem van de pan om de sappen op te vangen. Giet het mengsel over de zeeduivel.

Prik de stukken zeeduivel op de stokjes. Giet de kokos-vanilleroom erover en bestrooi met een paar hazelnoten en platte peterselie.

Voedingstip

"Zeeduivel bevat veel mineralen en voorziet het lichaam van calcium en fosfor (noodzakelijk voor de gezondheid van de botten), jodium

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Bijgerecht: wortel- en mandarijnpuree met hazelnoot

Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten

- 800 gram bio-wortelen
- 1 mandarine​
- 50 ml geroosterde hazelnootolie
- Peper en zout

Bereiding

Was de wortelen en bewaar de schil.

Snijd de wortelen in kleine stukjes en stoom ze (of kook ze als je geen stomer hebt) gedurende 20-25 minuten.

Doe de gekookte wortelen, de gepelde mandarijnen en de geroosterde hazelnootolie in je blender. Mix alles tot een gladde en homogene massa.

Voeg indien nodig een beetje water toe. Breng op smaak met peper en zout, en geniet!


Voedingstip
"Een groentepuree is rijk aan complete koolhydraten. Ideaal om bij je zeeduivel te eten."

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Dessert: sinaasappelsalade met kerstkruiden

Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 5 minuten

Ingrediënten

- 4 sinaasappels
- 1 kopje water (+/- 30cl)​
- 50 g volkoren suiker
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje​
- 1 kruidnagel
- 1 steranijs
- Topping: muntblaadjes en kaneel

Bereiding

Schil de sinaasappels en snijd ze in dunne plakjes.

Doe ze in een kom.

Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Voeg de kruiden toe en laat 3-4 minuten sudderen. Giet de hete siroop over het fruit.

Meng en laat 2 uur in de koelkast staan.

Serveer als carpaccio, en bestrooi met kaneel en een paar blaadjes verse munt.

Voedingstip

"Een licht dessert, rijk aan vitamine C!"

Wat eet je best tussen de feesten door?

Vergeet niet te bewegen!

- Vermijd kleine snacks: hou het bij 3 maaltijden per dag (+1 à 2 stukken fruit)

- Gouden regel: voorzie altijd 50% groenten op je bord. Deze bevatten oplosbare en onoplosbare vezels die helpen bij het elimineren van toxines en het verbeteren van de spijsvertering. Geef de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden groenten! Hoe kleurrijker het bord (groene, gele, oranje, rode groenten ...), hoe meer antioxidanten het bevat.

- Begin de dag met een groot glas water, want ons lichaam is uitgedroogd als we wakker worden. Gehydrateerd blijven (met water!) is hét wapen om te herstellen van vette en zoute producten en alcohol, die je lichaam hebben uitgedroogd. Tot twee liter per dag, inclusief kruidenthee. 

- Zak niet weg in de zetel, maar blijf actief en beweeg! Neem de trap in plaats van de lift, speel een partijtje voetbal met de kinderen, ga fietsen of wandelen ... Beweeg minstens gedurende 45 minuten per dag.

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils
Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

En na de feestdagen?

3 Detox-tips

Als je ons advies voor tijdens de feestdagen niet helemaal hebt gevolgd, hebben we nog wel een paar tips om je weer op het goede spoor te krijgen in het nieuwe jaar ... Hier zijn drie detox-tips van Marie de Giey om weer in vorm te geraken.

- De meest effectieve: een 'back to nature' detox bestaande uit groentebouillons. Pas op, deze kuur moet begeleid worden door een voedingsdeskundige.

- De makkelijkste: 1 dag groentebouillon per week. Het doel hiervan is om het spijsverteringsstelsel tot rust te brengen en weer meer energie te krijgen.

Recept voor groentebouillon

- 1 groene kool
- 3 witte preien
- 4 stengels selder
- 2 venkelbollen
- 3 wortels
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 takjes tijm

Kook water (begin met koud water) gedurende 1 à 2 uur op een laag vuurtje. Zeef nadien de bouillon door al het vocht uit de groenten te persen. Zo haal je zo veel mogelijk uit je groenten.

- Op lange termijn: zorg voor 50% groenten op je bord bij elke maaltijd (lunch en avondeten). Varieer tussen rauwe groenten, soepen, gegrilde groenten, gestoomde groenten ... Hoe meer verschillende texturen/bereidingen je hebt, hoe beter het is voor je lichaam om een optimale vertering en een maximum aan voedingsstoffen te hebben.

Comment rester en forme pendant les fêtes ? Recettes et conseils

Marie de giey

Voedingsdeskundige (fr/nl/en) my okinawa

Mijn missie is om voeding toegankelijk te maken voor iedereen. Het is een zeer ruim begrip, maar oh zo belangrijk in ons dagelijks leven! Het veranderen van voeding kan zo'n invloed hebben op onze gezondheid, stemming en energie. Je zet kleine stapjes, en later zie je de effecten van een gezonde en complete voeding op jezelf, je gezin en de mensen om je heen.