hoe-train-je-je-buikspieren-tijdens-het-zwemmen

Hoe train je je buikspieren tijdens het zwemmen?

Je hebt het vast al duizend keer gehoord: zwemmen is goed voor alles. En voor iedereen. Ook je buikspieren vallen daaronder.Om deze te versterken springen we dus het zwembad in. We hebben niets tegen buikspieroefeningen op de grond. Maar we voelen ons nu eenmaal beter in het water!

Je hebt het vast al duizend keer gehoord: zwemmen is goed voor alles. En voor iedereen. Ook je buikspieren vallen daaronder.Om deze te versterken springen we dus het zwembad in. We hebben niets tegen buikspieroefeningen op de grond. Maar we voelen ons nu eenmaal beter in het water!

Zwemmen om je buikspieren te versterken

Heb je alles geprobeerd, maar zijn buikspieroefeningen toch niet echt jouw ding? Houd je toch echt meer van baantjes zwemmen?Wees dan gerust: zwemmen is ook goed voor je buikspieren. Maar je moet het natuurlijk wel met aandacht doen.

Het masserende effect van het water helpt tegen cellulitis en verbetert de kwaliteit van je huid. Door te zwemmen kweek je spieren. En word je strakker. Zonder risico op blessures. Dankzij de weerstand van het water lever je een zwaardere inspanning. Hoe meer inspanning, hoe meer spieren. En dat allemaal zonder al te veel moeite.En het beste van alles: je hebt het zelf niet eens door! ;-)

Denk eraan dat je je buikspieren voor alle zwemslagen nodig hebt. Sla dus geen enkele slag over. Ook de schoolslag niet, want deze slag is ideaal om je buikspieren te trainen.

Bij crawl spreek je vooral je schuine buikspieren aan. Denk eraan dat sterke schuine buikspieren zorgen voor een platte buik en een mooie taille. Vergeet ze dus zeker niet! Kleine tip: strek je armen goed bij elke beweging. Voel je je schuine buikspieren trekken? Dat is een goed teken.

Goed (of slecht) nieuws: vlinderslag is de beste slag om je diepe buikspieren te trainen. Wil je buikspieren van beton? Of indruk maken op je medezwemmers? Dan heb je alvast twee goede redenen om aan de slag te gaan!

Voel je je nog niet helemaal op je gemak, begin dan met enkele drills om vlinderslag te leren. Je werkt dan aan je techniek én aan je buikspieren. Ik vertel je er later meer over! ;-)

Welke slag je ook kiest: het is belangrijk dat je je op je slag concentreert tijdens het zwemmen.De juiste vormspanning is het allerbelangrijkste. Zo verbeter je je hydrodynamica en blijf je aan het wateroppervlak. En zo verstevig je ook je buikspieren.  In feite hangt alles samen.

Tijdens het zwemmen moeten je spieren aangespannen zijn. Vooral je rug- en buikspieren. Je moet ze voelen. En vooral niet ontspannen! Je kunt beter iets minder zwemmen, dan op de verkeerde manier!

Nog een tip: werk op het droge aan je vormspanning. Doe enkele oefeningen buiten het water, waardoor je je vormspanning beter kunt aanhouden tijdens het zwemmen. De meeste bekende is de plank. Ga op de grond liggen en steun op je ellebogen en je tenen. Span je buikspieren aan. Hou deze houding 30 seconden vol en doe dit een aantal keer na elkaar.

Iedereen weet dat je volhardend moet zijn om resultaten te boeken. En geduldig. Plan iedere week 2 tot 3 zwemsessies van ongeveer 45 minuten. Zoals je weet is dat zeker geen afzien... verre van zelfs!;-)

Zwemvliezen, plankje en pullbuoy: kom maar op met die accessoires!

Je hebt al enkele banen schoolslag, crawl, en de meest dapperen onder ons ook vlinderslag, gezwommen. Dan is het nu tijd om er een plankje, zwemvliezen en andere zwemaccessoires bij te pakken, en je te wagen aan enkele oefeningen met beenslagen en golfbewegingen.

Beenslagen en golfbewegingen hebben als grote voordeel dat je er je buikspieren maximaal voor nodig hebt. Om deze bewegingen goed te kunnen uitvoeren, moet je immers sterke spieren hebben. Je kunt er niet omheen. Het zal de moeite zeker lonen!

Laten we van start gaan met beenslagen, met een plankje erbij. Ga op je rug liggen, met je handen naar voren uitgestrekt, en hou je vast aan het plankje. Je lichaam moet goed horizontaal blijven. Maak kleine en soepele beenbewegingen om vooruit te komen, zonder je knieën te buigen. Let op! Je voeten mogen niet uit het water komen.

Na enkele banen doe je deze oefening nogmaals, maar nu met zwemvliezen aan. Je kunt het best kiezen voor korte zwemvliezen, die ideaal zijn voor buikspiertrainingen.

Hou je armen deze keer achter je hoofd. Je kunt je plankje nog steeds gebruiken (of achterwege laten). Je ligt nog steeds op je rug. Vergeet niet om je buikspieren steeds goed aan te spannen. Deze oefening vraagt wat wilskracht, maar is niet moeilijk. Het moeilijkste is ervoor zorgen dat je niet botst met andere zwemmers! ;-)

Krijg je geen genoeg van accessoires, neem er dan je pullbuoy bij. En zwem eens een aantal banen crawl. Probeer niet met je benen te zwemmen, want het zijn je buikspieren die het werk moeten doen. Dat kan je ook doen met een plankje dat je verticaal tussen je dijen klemt.

Probeer tot slot eens wat golfbewegingen.Begin met een plankje.Denk eraan dat je deze beweging vanuit je borstkas moet beginnen en moet laten doorlopen tot je hielen. Als dat je te moeilijk lijkt, dan kun je korte zwemvliezen dragen, die je helpen om de beweging af te maken.

Voor golfbewegingen moet je al je spieren goed aanspannen. Ze zijn dus ideaal om je buikspieren te trainen. Bovendien is het wel stijlvol om als een zeemeermin of een dolfijn te zwemmen!

hoe-train-je-je-buikspieren-tijdens-het-zwemmen

Vlinderslag zwemmen (of toch bijna)

Het is zover, we snijden het gevoelige onderwerp opnieuw aan: vlinderslag en de fameuze golfbewegingen. Wie het al kan, mag stoppen met lezen... hoewel je technisch nooit té goed kunt zijn. De anderen, geen paniek, het volstaat om enkele goede drills te doen. Dus iedereen mag verder lezen. ;-)

Vlinderslag is de beste zwemslag om je buikspieren te trainen. Beheers je de techniek nog niet helemaal, doe dan enkele drills. Hierdoor word je niet alleen beter, maar rek je meteen ook je buikspieren. Twee vliegen in één klap!

Concentreer je om te beginnen op je golfbewegingen. Ga op je buik in het water liggen met je armen voor je uitgestrekt, deze keer zonder plankje, span je buikspieren goed aan en duw je met je benen af tegen de rand van het zwembad. Probeer zo ver mogelijk te komen door golfbewegingen te maken onder water. Herhaal deze oefening meerdere keren.

Varieer door je golfbewegingen ook eens aan het wateroppervlak te maken, of terwijl je op je rug zwemt, steeds met je armen voor je uitgestrekt. Heb je deze beweging onder de knie, dan kun je aan de slag met golfbewegingen vanuit de borstkas. Strek een arm uit en hou de andere langs je lichaam. Zwem vooruit door zijdelingse golfbewegingen te maken. Deze oefening is erg goed om je buikspieren te trainen!

Sluit af met een basisdrill: vlinderslag met één arm. Twee tot drie banen zijn genoeg. Het belangrijkste is dat je je concentratie behoudt. Zwem in golfbewegingen vooruit, met één arm, terwijl je je andere arm tegen je lichaam houdt.Net als bij crawl haal je zijdelings adem. Concentreer je hier op je golfbewegingen, niet op de coördinatie van je armen.