kind-dagelijks-sporter

Kinderen: dagelijkse sporters?

Het schooljaar is weer begonnen, en dus moet je kind ook weer een sport kiezen. Vergeet evenwel niet dat je kind eigenlijk al elke dag aan sport doet. En die sport heet wandelen.

WANDELEN IS ENORM HEILZAAM VOOR VOLWASSENEN, EN VOOR KINDEREN IS HET ZELFS NOG BETER. JE HOEFT JE RUG MAAR TE DRAAIEN EN KINDEREN LEVEN ZICH VOLLE BAK UIT, ZONDER HUN STAPPEN TE TELLEN. EN ZO BLIJVEN ZE FIT EN GEZOND! WAT LEVERT DEZE FYSIEKE ACTIVITEIT HEN OP? EEN KLEINE BLOEMLEZING VAN DE VOORDELEN VAN EEN SPORT DIE WE BEOEFENEN ZONDER DAT WE ONS ERVAN BEWUST ZIJN...

Wandelen, sport nummer één van je kind.

Baby's beginnen doorgaans te lopen rond hun twaalf maanden (geen nood, het blijft je lieve kleine baby). En vanaf dan is wandelen gewoon dagelijkse kost. Je doet het je hele leven lang, net als hardlopen, zwemmen, dansen, werpen, vangen, springen…

Je vergeet het misschien, maar voor je een professionele judoka, begenadigd danser of een visje in het water wordt, ben je als kind al een prima wandelaar.

kind-wandelen-eerste-sport

50 Miljoen stappen

Op de leeftijd van 10 jaar heeft een kind al 50 miljoen stappen gezet! Dat is het equivalent van 1 keertje helemaal de wereld rond, niet slecht, toch!? Je kleinste haalt ook gemakkelijk de 10.000 stappen per dag. Op 5-jarige leeftijd zet een kind zelfs gemiddeld 14.000 stappen per dag. Niet slecht, als je weet dat het als volwassene verdomd lastig is om aan de 10.000 te geraken.

80% Wandelen

Vraag je je nog af of je kind nu eigenlijk wel sport door te wandelen? 80% van hun lichaamsbeweging bestaat uit wandelen. Als je het zou doortrekken naar een volwassene, dan komt dat neer op het equivalent van een marathon elke dag.

voet-kind-behoefte-schoen

En hoe zit het met de voeten?

Nu je al deze cijfers kent, moeten we het ook even hebben over de voeten van je kind. Wist je dat de voet 25% van alle botten in ons lichaam bevat en essentieel is voor onze ontwikkeling.   Tot de leeftijd van 12 jaar blijven de voeten van je kinderen groeien en zich vormen, ze hebben dan ook nood aan maximale vrijheid.

Vrijheid? Jep, en dus in mindere mate steun, in tegenstelling tot de gangbare opvattingen over kinderschoenen. Nemen we het voorbeeld van de hand. Beeld je in dat je je kind 12 jaar lang bokshandschoenen laat dragen. Denk je dat het de vingers naar behoren zal kunnen bewegen en later even behendig zal zijn met de handen? De kans is heel groot dat de vingers zich niet juist ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de voeten van je kind.

Om je kind niet te beteugelen en ervoor te zorgen dat het zich heel natuurlijk kan ontwikkelen, kies je best voor flexibele, soepele schoenen. Zo zal het gemakkelijker wandelen en zich ontwikkelen.  

Ga wandelen!

buiten-wandelen-met-kinderen

Op de vraag of het een goed idee is om een stukje te wandelen met je kind, in het weekend of om naar school te gaan, is het antwoord volmondig ja.  Trouwens, bij kinderen jonger dan tien die energie te over hebben, maar waarbij men al heel vroeg hartritmestoornissen, een groeistoornis, astma of suikerziekte vaststelt, is wandelen het perfecte middel om te sporten en fit en gezond te blijven.~"Die kinderen hebben doorgaans wat moeite om hun kameraadjes bij te houden. En dat kan voor frustratie zorgen. Door te wandelen zijn ze geruster dat ze alsnog in staat zijn om sociale relaties te onderhouden. Bovendien zijn ze zo extra gemotiveerd om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen", aldus Adrien Lelong, osteopaat uit Rijsel. Het is ook een prima gelegenheid om jezelf te motiveren en een gezellig momentje door te brengen met het hele gezin, nietwaar?     

kinderen-lichaamsbeweging-voordelen

De fysieke troeven van lichaamsbeweging

De voordelen van lichaamsbeweging bij kinderen zijn legio:

- Sterkere botten om vallen en schokken op te vangen.

- Een sterker immuunsysteem, om invloeden van buitenaf, zoals verkoudheden, keelontstekingen enz. te weerstaan.

- Gezondere organen, denken we aan hart en longen.

- Getrainde spieren, om sterker te worden en kleine alledaagse inspanningen te vergemakkelijken, zoals trappenlopen bijvoorbeeld!

- Een gewicht op peil en minder risico op zwaarlijvigheid.

- Minder belasting op de wervelkolom en dus minder risico op rugkwalen, bijvoorbeeld veroorzaakt door hun zware boekentas. "Fysieke activiteit bij kinderen heeft eigenlijk geen echte contra-indicaties. Behalve dan wanneer er een ziekte aan het licht komt. En uiteraard is een jaarlijks bezoekje aan de huisarts een must", aldus onze osteopaat.   

En dan zijn er nog de psychologische voordelen!

Ben je niet helemaal overtuigd van de fysieke voordelen (wat ons weinig waarschijnlijk lijkt), dan zet Adrien ook nog even de mentale en sociale voordelen op een rijtje. Want die kunnen je misschien verrassen...

● Endorfines:

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van endorfines en hun kalmerende werking. Je weet wel, die hormonen die vrijkomen in de hersenen wanneer we sporten. Ons brein krijgt meer zuurstof en kan beter ontspannen, wat bijzonder heilzaam is voor de werking van je geheugen. Die staat van rust beperkt eveneens het risico op neurodegeneratieve aandoeningen en zorgt ervoor dat je kind goed slaapt. Het gevolg? Betere schoolresultaten, dankzij een beter mentaal welzijn, een scherpere concentratie en betere leer- en geheugencapaciteiten.

● Stress bestrijden:

Voor kinderen die zich vanalles afvragen en stress en angst voelen, kan fysieke activiteit de ideale uitlaatklep zijn.

lichaamsbeweging-kind-sociale-relaties

● Sociale banden smeden:

Door andere kinderen te ontmoeten die zelf ook sporten, maakt je kind vrienden. Het voelt zelfwaardering, gaat zich sneller ontplooien, door fysiek actief te zijn ontwikkelt het een positief lichaamsbeeld. Het leert het eigen lichaam kennen en ernaar te luisteren

Respect voor de regels en voor de ander zijn trouwens essentiële waarden in het leven, en sport is een speelse en concrete manier om die in de praktijk te brengen.

● Voordelen voor elk kind:

Lichaamsbeweging kan verlegen kinderen assertiever maken. Door te sporten, gaan ze meer in zichzelf geloven en onmoeten ze nieuwe mensen. 

Bij zenuwachtige, gestresseerde kinderen heeft sporten vooral een kalmerende werking, dankzij de endorfines die vrijkomen. Ook voor hun lichaamscontrole en zelfbeheersing is het een prima hulpmiddel.

Het klopt dat dagelijks bewegen essentieel is voor kinderen, maar vergeet nooit dat het ook leuk moet blijven. Zo is sport zowel goed voor de fysieke als voor de mentale gezondheid van je kind.

En er is nog meer! Al die voordelen die je kind ervaart terwijl het beweegt, gelden ook voor jou!