nordix walking in een bos

Meer energie? verhoog je slaapkwaliteit

Bye bye vurige zomer. Naar de winter toe wordt diepe, deugddoende slaap een must om vitaal en vrolijk te blijven. Een grote hulp: voldoende bewegen. We delen graag nog wat andere gouden nachtrusttips met jou.

Sport jezelf naar een betere slaap

Door te sporten gooi je stress en zittende uren van je af. Zuurstof en nuttige hormonen zoals endorfine en dopamine gaan naar alle hoekjes van je lichaam. Je hartslag en stofwisseling verbeteren. De keerzijde van de medaille: ‘s avonds intensief bewegen maakt dat je lichaam meer tijd nodig heeft om in slaapstemming te  omen. Sport dus bij voorkeur ‘s morgens, ‘s middags of in de vroege avond.

fietsen in buitenlucht en zonlicht

Buitenlucht en zonlicht

Wandel of fiets minstens drie keer per week een half uur op een aangenaam tempo. Een licht verhoogde hartslag en ademhaling is voldoende. De beweging en het buiten zijn - het liefst in de natuur - verlagen je stressniveau. Even uitwaaien helpt je dus beter slapen. Overweeg nordic walking of sportief wandelen. Het spreekt al je spieren aan en de combinatie van de wandelhouding met de zwaaibeweging van de stokken, maakt dat je automatisch dieper ademt.

Schermvrije (tijd)zone

Licht beïnvloedt ons bioritme het hardst. Als het donker is, stijgt het melatonineniveau in je bloed om je in slaapmodus te brengen. We hebben collectief last van te veel beeldschermprikkels, en het felle ‘blauwe’ licht van televisie, computer, tablet en smartphone houdt ons wakker. Hou die apparaten dus uit de slaapkamer en vermijd ze een paar uur voor je gaat slapen.

nature hiking

Investeer in een goed bed

Bij welke matras en kussen jouw lichaam en slaap gebaat zijn, is heel persoonlijk. Gelukkig zijn er oplossingen op maat, ook als de rug van je partner iets anders nodig heeft dan de jouwe. Laat je adviseren en test uitgebreid. Richt je slaapkamer ‘zen’ in. Kies verduisterende gordijnen. Hou de temperatuur rond de 18° en ventileer de ruimte elke dag.

Luister naar je lichaam

Negeer signalen als geeuwen, zware oogleden of zwarte vlekjes zien niet. Kruip gezellig onder de wol. Geef je lichaam ook overdag af en toe bewust vijf minuten vrijaf.

Stimulerende middelen

Cafeïne pept op en kan uren in je bloed blijven zitten. Alcohol laat je wel sneller in slaap vallen, maar ondermijnt je slaap kwaliteit. Terwijl lindebloesem-, lavendel- en kamillethee echte slaapmutsjes zijn.

Warm bad(je)

Een warm bad voor het slapengaan ontstrest en maakt je loom. Je kan ook enkel je voeten een kwartiertje laten baden. Voeg wat detoxzout en/of zuivere etherische olie van lavendel toe. Tip: meng een achttal druppels etherische olie door een klein glaasje melk en giet dit mengsel in je bad.

adem met je bruik

Adem met je buik

Ontspannen en in slaap vallen gaan hand in hand. Adem langzaam maar diep in door je neus, tot in je buik. Hou je adem daar drie seconden vast. Adem rustig en lang uit door je mond. Herhaal en voel hoe relax je wordt.