Podcast - sport et cycle menstruel : comment adapter son activité sportive ?

Podcast - sport en de menstruatiecyclus: wat is de invloed op onze prestaties?

Is de menstruatiecyclus nog steeds een taboe onder vrouwen in de sportwereld? We bespreken het met Morgane Leten, mede-oprichtster van Guudwoman, een merk van gezondheidsproducten voor vrouwen die de menstruatiegezondheid van vrouwen verbetert.

De laatste jaren hebben veel vrouwelijke atleten zich uitgesproken om het taboe over menstruatie in de (top)sport op te heffen. Maar de menstruatiecyclus (of vrouwelijke cyclus) gaat niet alleen over menstruatie, verre van. Hoe kan je je sportactiviteiten aanpassen aan de verschillende fases van de vrouwelijke cyclus? Het is slechts een van de vragen die we Morgane voorlegden.

Beluister onze podcast met morgane leten

Liever met beeld?

Podcast - sport et cycle menstruel : comment adapter son activité sportive ?

Hoe zit de menstruatiecyclus juist in elkaar?

"De meeste mensen denken bij het woord menstruatiecyclus enkel aan de dagen dat de vrouw aan het bloeden is. Maar er bestaan natuurlijk meerdere fases. Je hebt de fase voor de ovulatie (eisprong, nvdr.) en de fase na de ovulatie. Om het mooi uit te leggen, kan je de cyclus vergelijken met de vier seizoenen. De cyclus start op de eerste dag dat je aan het bloeden bent, die noemen we de winter. Net zoals in de winter ga je warmte opzoeken en blijf je vaker binnen. Vaak gaat het gepaard met minder energie en blijf je al eens vaker lang in bed liggen. Daarna volgt de lente, nieuwe energie, je voelt je beter. Vooral te danken dankzij het hormoon oestrogeen dat begint te stijgen. Doorheen je cyclus heb je twee belangrijke vrouwelijke hormonen. Het andere is progesteron. Tijdens de ovulatie - de zomer - bereikt de oestrogeenwaarde zijn piek. Op dat moment ben je ook als vrouw het meest vruchtbaar. Je beleeft een zeer leuke periode, je hebt veel meer energie en je voelt je als vrouw zelfzekerder, aantrekkelijker, gelukkig en alert. Na de ovulatie belanden we in de premenstruele fase, en die vergelijken we dan weer met de herfst. Een periode waarin je oestrogeenwaarde opeens gaat dalen. Hier speelt ook je progesteron een belangrijke rol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je iets rustiger gaat voelen. Je energie keert weer naar binnen. Het is een periode die 10 à 14 dagen duurt, een periode waarin je echt naar je lichaam moet luisteren. Want de "herfst" van de cyclus is een periode waarin vele vrouwen klachten ondervinden."

Podcast - sport et cycle menstruel : comment adapter son activité sportive ?

Heeft de menstruatiecyclus invloed op onze sportprestaties?

"Absoluut. Een grote invloed zelfs. Doorheen je cyclus fluctueren je hormonen. Daardoor voel je je ook elke week anders. In de eerste helft van je cyclus - van menstruatie tot ovulatie - heb je meer energie en is het bijvoorbeeld makkelijker om spieren op te bouwen. Maak daar dan ook gebruik van. Je kan bijvoorbeeld elke dag gaan sporten. Of intensiever, want tijdens deze periode recupereer je ook sneller. Terwijl je in de tweede helft van je cyclus, wanneer het progesterongehalte begint toe te nemen, ga je minder energie voelen en wordt het iets lastiger om snel te recupereren. Hou daar dus zeker rekening mee. Ga niets forceren. Doe tijdens deze periode niet je meest intensieve trainingen. Ga bijvoorbeeld wandelen in plaats van te crossfitten, doe een rustige yogasessie ... Er zijn voldoende opties om uit te kiezen. En bovendien creëer je ook variatie in je sportleven. Ben je iemand die bijvoorbeeld competitie loopt? Je kan natuurlijk blijven lopen, maar plan tijdens de tweede helft van je cyclus dan zeker niet je zwaarste trainingen in."

Podcast - sport et cycle menstruel : comment adapter son activité sportive ?

Veel vrouwen of meisjes ervaren pijn tijdens de menstruatie. wordt sporten dan afgeraden?

"Sowieso is iedere vrouw anders, en iedere cyclus ook. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Maar beweging is wel belangrijk. Te veel bewegen kan dan weer de klachten gaan verergeren. Maar beweeg zeker, omdat je je daardoor beter gaat voelen. Meer dan 90% van de vrouwen ervaart 'symptomen' tijdens de menstruatie, maar dat wil niet zeggen dat het 'normaal' is. Het is vaak een signaal van je lichaam, om te zeggen dat er iets niet klopt. Ervaar je heel veel pijn? Dan is het belangrijk om te onderzoeken waar die pijn vandaan komt. Bij Guudwoman geloven we niet in kant-en-klare oplossingen. Niet enkel bewegen, niet enkel op je voeding letten zal de problemen oplossen. Wij gaan meer voor een holistische aanpak van verschillende zaken waar je rekening mee kan houden."

Benieuwd naar meer deskundig advies van Morgane? Beluister dan zeker onze podcast, waar je op nog meer vragen van de menstruatiecyclus een antwoord krijgt.

Podcast - sport et cycle menstruel : comment adapter son activité sportive ?

Morgane leten

Co-oprichtster guudwoman

Toen Morgane na 10 jaar stopte met de pil, kwamen haar maandstonden maar niet terug Ze wachtte maanden, maar er gebeurde niets Ook kreeg ze last van hormonale acne en heftige moodswings Ze besloot naar de dokter te gaan en kreeg de diagnose PCOS.

Deze hormonale stoornis maakt zwanger worden lastig En hoewel veel vrouwen last hebben van PCOS, is de oorzaak ervan nog steeds niet helemaal bekend Artsen konden Morgane dan ook niet helpen en het was een eenzame reis.

Ze schoolde zich om tot Nutrition & Fertility Expert en ontdekte dat een gezonde levensstijl en de juiste supplementen een positieve impact hebben op je cyclus.

Na veel research en testen ontstond eindelijk Guud Woman met een eigen lijn supplementen die het beste van actieve en natuurlijke ingrediënten combineren om jouw cyclus te verbeteren.