Podcast: Wat kan je doen tegen fietsdiefstal?

Podcast: wat kan je doen tegen fietsdiefstal?

Fietsdiefstal voorkomen, hoe doe je dat precies? We praten erover met Gilles De Backer, een van onze opleidingexperts fietsen.

De fiets nemen is goed voor je gezondheid en de natuur, maar jammer genoeg worden massa's fietsen jaarlijks gestolen in België. Kan je daar als fietser eigenlijk zelf iets aan doen? Wij hadden Gilles De Backer, opleidingsexpert fietsen voor Decathlon België te gast in onze studio en legden hem (onder andere) deze vraag voor.

Podcast: Wat kan je doen tegen fietsdiefstal?

Waar parkeer je best je fiets als er op het werk geen specifieke stalling is?

Gilles: "Er zijn verschillende oplossingen, maar ik zou eerst en vooral beginnen het de oorzaak van het probleem proberen aan te pakken. Probeer op je bedrijf toch echt een plaats te voorzien waar fietsen veilig staan. Is dat niet mogelijk? Weet dan dat de meeste steden hier ook oplossingen voor hebben. Openbare plaatsen bijvoorbeeld, want dan staat je fiets in het zicht. Je fiets staat er natuurlijk tussen een hele hoop andere fietsen, waardoor je hem als het ware kan camoufleren. Daarnaast zijn er ook soms openbare fietsstallingen met camerabewaking, vaak aan de stations. Bpark is bijvoorbeeld zo'n bedrijf dat instaat voor het veilig stallen van je fiets. Zij hebben bijvoorbeeld in Brussel alleen al 37 plaatsen waar je je fiets veilig achter slot en grendel kan opbergen. Is er geen fietsstalling in de buurt. Bevestig je fiets dan met een slot aan een vast voorwerp, iets dat vast in de grond staat."

Ik rijd zelf vaak met een oude fiets rond, want als die gestolen wordt is het niet zo erg. Dat is natuurlijk niet de juiste instelling.

Rijd je best met een oude fiets om diefstal te vermijden?

"Ik betrap mezelf er wel op dat ik ook op een oudere fiets rijd, met de achterliggende gedachte dat als deze zou gestolen worden, dat het niet zo erg is. Maar dat is natuurlijk niet de juiste instelling. Zo zorg je ervoor dat mensen verschillende fietsen gaan kopen, eentje voor het woon-werkverkeer, eentje om naar de sportclub te gaan of eentje voor je vrijetijdsbesteding. Maar eigenlijk moet je fiets natuurlijk zo goed mogelijk aansluiten bij je noden, en moeten we altijd het recht kunnen hebben om de fiets te kiezen die we zelf willen. Ik zou die niet opteren om zelf op een "wrak" te rijden, maar kies voor de fiets die je graag ziet en waar je graag op rijdt, en rust deze uit met de nodige beveiliging."

Podcast: Wat kan je doen tegen fietsdiefstal?
Podcast: Wat kan je doen tegen fietsdiefstal?

Bestaan er fietssloten die onfeilbaar zijn?

"Daar moet ik helaas negatief op antwoorden. Sowieso blijft de fietsmarkt groeien en wordt de kwaliteit van accessoires steeds beter. Maar iemand die gespecialiseerd is in het stelen van fietsen, heeft vaak ook het materiaal om ieder slot open te krijgen. Is het met een kniptang, een betonschaar of met een slijpschijf ... Op een bepaald moment zal ook het sterkste slot begeven. Maar dat betekent niet dat je je niet beter kan beschermen dan iemand anders. Het belangrijkste is dat je niet één, maar liefst minimum twee sloten gebruikt. Een van die twee sloten heeft dan best een keurmerk of label. Die labels zijn belangrijk voor je fietsverzekering. De verzekering zal namelijk pas tussen komen wanneer je kan aantonen dat je fiets werd vastgemaakt met een slot van het ART-label. De prijzen variëren zeer sterk, en gaan van € 60 tot toch wel € 350, afhankelijk van het gekozen merk."

Benieuwd naar het vervolg? Bovenaan deze pagina vind je de links naar ons podcastkanaal op de verschillende media. Hier gaan we verder met het volledige verhaal van Gilles, die nog veel meer tips voor jullie in petto heeft.

Podcast: Wat kan je doen tegen fietsdiefstal?

Gilles de backer

Opleidingsexpert fietsen bij decathlon belgië

"Probeer op je bedrijf toch echt een plaats te voorzien waar fietsen veilig staan. Is dat niet mogelijk? Weet dan dat de meeste steden hier ook oplossingen voor hebben. Openbare plaatsen bijvoorbeeld, want dan staat je fiets in het zicht. Je fiets staat er natuurlijk tussen een hele hoop andere fietsen, waardoor je hem als het ware kan camoufleren."