Thuis fitnessen

Sport en het coronavirus: de vragen die elke sporter zich stelt

Over heel België hebben clubs, zwembaden en sportscholen hun deuren gesloten voor meerdere weken. Dit om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met alle gevolgen van dien ... Desondanks is het perfect mogelijk om in beweging te blijven met inachtneming van de opgelegde instructies. Wij leggen uit hoe!

Het coronavirus verstoort ons dagelijks leven. Culturele, folkloristische en sportieve activiteiten, ongeacht hun omvang of aard, staan tot minstens 3 april stil. Dit om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

Als gevolg daarvan zijn alle sportclubs gesloten. Sporters, groot of klein, amateurs of professionals, worden in hun trainingen belemmerd. Het is aan ons als individu om verantwoordelijk te reageren op de hygiënemaatregelen die van essentieel belang zijn voor het collectieve welzijn. Deze situatie is ons allen onbekend en roept veel vragen op over de manier waarop we het sporten kunnen verderzetten. Wij proberen die vragen voor jullie te beantwoorden

 

Kan ik verder sporten?

Als je niet ziek of verzwakt bent, wordt sporten niet verboden of ontmoedigd. Integendeel, bewegen en een frisse neus halen is juist goed voor de gezondheid, zoals dat op elk moment van het jaar het geval is. De maatregelen die op federaal niveau zijn genomen, dwingen de sporter echter om zich aan te passen. Alle clubactiviteiten, zowel in competitieverband als training, worden geannuleerd. Fitnesszalen en openbare zwembaden zijn ook gesloten. Maar niets weerhoudt de sporter om te trainen voor sporten die geen toegang tot deze infrastructuren vereisen, zoals lopen, fietsen of wandelen.

Sporten met twee

Mag ik sporten in gezelschap van anderen? 

Premier Sophie Wilmès verwees naar het verbod op "alle sportactiviteiten", in die zin dat ze meerdere mensen op dezelfde plaats tegelijk samenbrengen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat mensen met elkaar in contact komen die normaal gezien niet met elkaar in contact zouden komen. Trainen samen met je joggingclub wordt dus afgeraden, maar lopen of fietsen met je gebruikelijke trainingspartner wordt, met inachtneming van de aanbevolen hygiënemaatregelen, wel toegelaten.

Dien ik een masker te dragen bij de training?

Nee, dit heeft geen enkel nut. Het wordt enkel aangeraden een masker te dragen als je zelf ziek bent of deel uitmaakt van het medisch personeel tijdens een interventie. Of je nu wel of niet gaat sporten, een masker verandert niets aan deze aanwijzing.


 

Wordt trainen in de stad afgeraden?

Het is raadzaam om promiscuïteit te vermijden, d.w.z. 1m50 afstand houden tussen elkaar. Hoewel het wordt aangeraden om drukke plaatsen zoveel mogelijk te vermijden, verbiedt dit de beoefening van sport in een stedelijke omgeving niet. Vermijd gewoon fysiek contact met andere mensen of het in contact komen met objecten in de stad die regelmatig worden aangeraakt, zoals bijvoorbeeld knoppen van verkeerslichten. Het virus kan afhankelijk van de omstandigheden tientallen minuten, uren tot zelfs dagen overleven op inerte oppervlakken.

thuis sporten

Helpt sport om de ziekte te voorkomen? 

Sport is een van de elementen, samen met voeding en slaap, die het lichaam in staat stelt om gezond te zijn/blijven. Wanneer men op regelmatige basis traint, helpt dit het immuunsysteem te versterken en wordt het risico op luchtweginfecties en andere veelvoorkomende ziekten tot de helft gereduceerd. Wees echter voorzichtig, als je verzwakt bent of al wat ziek bent, wordt het niet meer aangeraden om te blijven sporten. Je immuunsysteem kan worden verstoord door de fysieke stress die door het sporten wordt opgelegd om de ziekte te bestrijden.

Hoe blijf ik in vorm na het wegvallen van mijn sportactiviteiten?  

Doelen helpen sporters vooruit kijken. Spijtig genoeg liggen alle wedstrijden op dit moment stil. Om in vorm te blijven is het belangrijk om een nieuw doel te stellen, om gemotiveerd te blijven. Gezien de annuleringen van verschillende evenementen kan men nu meer persoonlijke doelen gaan stellen, zoals het ontdekken van nieuwe plaatsen, afvallen of een trainingsschema voor jezelf opstellen . Dit nieuwe doel kan een doel blijven na de crisis van het coronavirus. Het kan ook een gelegenheid zijn om een pauze in te lassen en opnieuw te beginnen. Herstel is immers een cruciaal onderdeel voor een goed geconstrueerde training.