sphere media background sample

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Het veldrijden is een zeer populaire sport in België, en in het bijzonder Vlaanderen. Maar hoe kom je in deze sport terecht? Welke fiets heb je nodig, en kan je je zomaar inschrijven voor wedstrijden? Wij spraken met Fabrice Chavez van Decathlon Alleur. Hij nam begin december 2024 deel aan het WK veldrijden bij de Masters in Hamburg.

Met legendes als Liboton, De Vlaeminck, Nys, Wellens en Albert bij de mannen en onder meer Cant bij de vrouwen stonden we in ons land jaren garant voor veelvuldige zeges en titels. Vandaag zien we vaker en vaker renners de combinatie maken tussen veldrijden in de winter en koersen op de weg nadien. Maar wat maakt het veldrijden nu zo bijzonder? Zal de sport kunnen blijven opboksen tegen het steeds populairder wordende gravelbiken? En hoe begin je als rookie aan een veldritcarrière? Wij legden een reeks vragen voor aan onze collega Fabrice Chavez.

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Starten met gravelbike

In dit artikel - ook met onze collega Fabrice - lees je al wat veldrijden zo’n aantrekkelijke sport maakt in Vlaanderen (en binnenkort ook in Wallonië?). Maar wat moet een beginner nu precies weten (of hebben) om zijn eerste stapjes in de cyclocross te zetten? “Er bestaan natuurlijk cyclocrossfietsen, maar als beginner heb je dat niet per se nodig”, legt Fabrice uit. “Een gravelbike kan ook perfect. Die heeft namelijk veel gelijkenissen. In principe moet je op een gravelbike alleen de banden vervangen. En hier in Luik op de lokale wedstrijden zie je soms zelfs ook mountainbikes opduiken. Dat verschil is natuurlijk al groter, want de geometrie van de fiets is totaal anders. Maar het is niet uitgesloten. Je hoeft de investering voor een specifieke fiets dus niet meteen te maken.”

Op het eerste zicht lijkt een cyclocrossfiets inderdaad als twee druppels water op een gravelbike. Maar wat is het verschil dan precies? “Opnieuw de geometrie”, vult Fabrice aan. “Een gravelbike leunt dichter aan bij een koersfiets en is iets comfortabeler dankzij de langere bovenbuis. Op een cyclocrossfiets is die korter, wat zorgt voor wat minder comfort maar een beter reactievermogen, ideaal voor het steeds heen en weer slingeren in de bochten.” Wil je meer weten over de verschillen tussen cyclocrossfietsen en gravelbikes? In dit artikel (LINK) lees je er alles over.

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Techniek leren in Vlaanderen

Mooi, de fiets hebben we al. Maar wat heb je daarnaast nog nodig om een nieuwe veldritkampioen te worden? “Eigenlijk identiek hetzelfde als wanneer je op de weg zou gaan rijden. Een helm, schoenen en aangepaste kledij. Meer is het niet. Klaar voor de training”, lacht Fabrice. En in die training, daar zit natuurlijk het grote verschil met fietsen op de weg. Veldrijden is een sport waarbij je heel veel kleine manoeuvres moet uitvoeren. Veel bochtenwerk, ploeteren in de modder, slippers vermijden en regelmatig af en op je fiets springen op minder goed berijdbare stukken of trappen. En die techniek, die leer je door … “Enorm veel te oefenen”, pikt Fabrice meteen in. “Ik heb het geluk gehad om vaak trainingen en wedstrijden in Vlaanderen af te werken. Daar ligt het niveau echt hoog. Ik zag hoe zij het deden en daar heb ik heel veel van geleerd. Daarnaast kijk ik naar alle veldritten van de profs op televisie. Ook daar leer je veel van. Je ziet hoe ze op hun fiets zitten, hoe hun voeten op de pedalen staan, hoe ze de bochten nemen en hoe ze remmen. Door naar anderen te kijken leer je al best veel.”

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Populariteit gravel

Trainen, allemaal goed en wel, maar kan ik ook wedstrijden meedoen als beginner? “Dat kan zeker”, legt Fabrice uit. “Je kan een daglicentie kopen en je hiermee online of via Facebook inschrijven voor een wedstrijd, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Ter plaatse inschrijven op de dag van de wedstrijd kan ook, maar dan wordt er geen rekening gehouden met je ranking en start je gewoon helemaal achteraan.”

En moeten we ons binnenkort geen zorgen maken over het veldrijden, aangezien het gravelbiken steeds aan populariteit wint? “Dat denk ik niet”, vertelt Fabrice. “Voor mij zijn het echt twee verschillende sporten. Ik heb ze beiden al beoefend, en je voelt echt wel dat je niet dezelfde inspanning levert. Niet iedereen zal evenveel van beide sporten houden. De twee kunnen perfect naast elkaar bestaan. Wat niet wegneemt dat het wel degelijk mogelijk is om zowel veldrijden als gravelbiken leuk te vinden.”

Is het moeilijk om te starten met veldrijden? Eigenlijk niet? Je hebt zelfs nier per se een cyclocrossfiets nodig. Een gravelbike - of zelfs een mountainbike - kan ook om te beginnen. Daarnaast leer je de technische aspecten het best door naar anderen te kijken op wedstrijden of op de televisie. Klaar om te starten? Let's go!

Veldrijden, hoe kan je dat leren?

Fabrice Chavez

Decathlon Alleur

Fabrice werkt in onze winkel van Alleur op de afdeling "Dienst na verkoop" in het atelier. In zijn vrije tijd is hij altijd op zijn fiets te vinden. Zo doet hij aan veldrijden en neemt hij deel aan wedstrijden in de Masters-categorie. Begin december 2024 behaalde hij nog een 18de plaats op het wereldkampioenschap in Hamburg. 

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Le cyclo-cross, un sport culte en Flandre. Et bientôt partout ?

Veldrijden, een cultsport in Vlaanderen. En binnenkort overal?

Veldrijden mag dan in Vlaanderen de harten van veel liefhebbers veroveren, in Wallonië en de rest van de wereld is het helaas minder populair.

teaser

Veldrijden en gravel: wat zijn de verschillen?

Ze mogen dan op elkaar lijken, toch zijn veldrijden en gravelbiken totaal andere disciplines. Er zijn veel gelijkenissen, maar ook verschillen.