Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-titel

Voedings-supplementen voor je paard

Waarom geef je je paard een supplement en de welke is interessant voor jouw paard?

Het is zover. Het kwik neemt weer een duik. De schitterende namiddagtochtjes in de zomer zijn weer even verleden tijd. De winter klopt aan de deur: de bomen verliezen hun bladeren, de dieren krijgen hun wintervacht. Hoe zorg je ervoor dat je paard deze koude periode goed doorstaat? We geven je meer inzicht in de beschikbare voedingssupplementen en hoefverzorgingsproducten, zodat je paard in topvorm de winter door kan komen!

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter

Waarom je paard een voedingssupplement geven?

Doorgaans hebben paarden in de winter minder (of helemaal geen) toegang tot gras. In een weide gaat het gras verloren tussen andere planten, die niet de nodige voedingswaarde bieden voor je paard.   

Daarom heeft het in de winter niet genoeg aan de korrels die je hem normaal geeft. Deze korrels zijn weliswaar vaak zo uitgebalanceerd mogelijk samengesteld, maar in de tussenseizoenen is het vaak goed om je paard bepaalde voedingsstoffen extra te geven. Dat geeft een boost aan zijn immuunsysteem, en helpt hem de kwakkelende temperaturen te trotseren...

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-vitamines

Vitamines

Mineraal- en vitaminesupplementen versterken het lichaam en versterken het immuunsysteem. De aangeraden duur van een kuur is twee tot vier weken. Paarden maken zelf vitamine C aan: als je daar te veel van geeft, kan dat de natuurlijke productie verminderen ... en een vicieuze cirkel in gang zetten. Geef je paard dus enkel één kuur vitamine C, en niet continu.   Bij het aanbreken van de winter is het wel aangeraden om je paard vitamine A, B, D en E (in vet oplosbaar) bij te voeren. - vitamine A: werkt als antioxidant en stimuleert (in combinatie met zink) het immuunsysteem; - vitamines B: verschillende functies, waaronder aanmaak van rode bloedcellen en de stimulering van het immuunsysteem en de darmflora; - vitamine D:  speelt een rol in de contractie van de spieren en in het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem; - vitamine E: antioxidant.

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-knoflook

Knoflook

Een knoflookkuur wordt aangeraden voor het positieve effect op de ademhaling en het bloedvatenstelsel, maar ook omdat ze bacterie- en viruswerend werkt. Ze geeft bovendien nog een extra boost aan het immuunsysteem. Knoflook is rijk aan vitamine B en C, mineralen (selenium en ijzer) en sporenelementen (calcium en fosfor). Je kunt het krijgen in de vorm van een poeder of schilfers die je door de korrels kunt mengen. Trouwens: knoflook werkt in de zomer ook goed als muggenverdrijver. Daar hebben we het begin volgend jaar nog wel eens over :)

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad mag je enkel gekookt geven. Het is rijk aan eiwitten en omega 3, en voert de koolhydraten en vetten aan die zo nodig zijn nu je paard veel meer energie gebruikt (verandering van seizoen, vachtgroei...). Het heeft een zeer brede werking: het verbetert de kwaliteit van de vacht, manen en hoeven, het bevordert de spijsvertering en het kalmeert het maag-darm-stelsel: zo ga je koliek tegen! Trouwens: je kunt ook een papje van lijnzaad maken om een hoefzweer in te laten weken.

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-olie

Olie

Levertraan is nog een bron van vitamines (vitamine A, D, en E). Je kunt er ook wat slaolie, met een goede omega 3/omega 6-verhouding, aan toevoegen om ervoor te zorgen dat je paard die onmisbare sporenelementen en vetzuren binnenkrijgt. De olie helpt de spijsvertering en draagt bij aan het voorkomen van koliek en constipatie.

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-zoutsteen

Zoutsteen

Je kunt een zoutsteen binnen bereik van je paard plaatsen. Zoutstenen zijn rijk aan mineralen en sporenelementen, en laten je paard op eigen houtje innemen wat het nodig heeft. Er bestaan ook zoutstenen met een smaakje, om ze nog aanlokkelijker te maken voor je paard.

Alt/zorgen-voor-je-paard-winter-biotine

Biotine

Biotine kan je paard zelf aanmaken, en helpt bij de ontwikkeling van zijn vacht, manen en hoeven. Dit voedingssupplement geeft het echter nog een duwtje in de rug, om de kwaliteit van het hoefhoorn te verbeteren. Biotine werkt preventief, en kan je het hele jaar door geven. Let op: het gaat hier om een vrij lange kuur, je merkt de effecten pas na 3 maanden.

We hopen dat je nu wat meer inzicht hebt in de verschillende voedingssupplementen die je paard kunnen helpen.

Met dank aan Isabelle, Laurène, Aurélie en Marjorie voor al hun tips!

Alt/angelique

Angélique

Ik ben al gepassioneerd door paarden sinds ik 4 jaar oud was. En ik kan er maar niet genoeg van krijgen! Twee jaar geleden kwam mijn droom uit toen "Cantad", een Arabische volbloed van 6 jaar oud, in mijn leven kwam. Ik hou van schrijven, maar niet zo van spelfouten (als je er eentje ziet, geef me dan een seintje en ik verbeter ze meteen!), en ik heb het genoegen om onze Fouganza-tips mee te geven.

klei

Welke verzorging na een inspanning of wedstrijd?

Het seizoen van de grote wedstrijden komt er met rasse schreden aan. Wil je dat je paard in topvorm is op D-day, dan is het belangrijk dat je het na een intensieve training of wedstrijd goed verzorgt.

Alt/kleine-gewoontes-comfort-paard-koud-teaser

Deze goede gewoontes zorgen voor het comfort van je paard in de kou

Bij deze winterse temperaturen heeft je paard wat meer begeleiding nodig voor je ermee op pad gaat. Ontdek hier welke gewoontes je jezelf kunt aankweken om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken.

Alt/paardrijden-bij-koud-weer-teaser

Tips en uitrusting voor paardrijden bij koud weer

Paardrijden is niet altijd even vanzelfsprekend. De winter is een lastig seizoen voor ruiters. Geen nood, het Fouganza-team geeft je wat tips en legt uit welke uitrusting aan je nodig hebt om de kou het hoofd te bieden.