Vo2 max, hemoglobine en hartslag
Als je regelmatig sport, of als je al eens te laat bent geweest, weet je dat je ademhaling en hartslag versnellen naarmate je je zwaarder inspant. Dit is heel logisch: je spieren verbruiken zuurstof om energie te produceren. Maar ook hier bestaat er een verschil tussen heren en dames.
Laten we eerst de VO2 Max bekijken, dat is het maximale zuurstofopnamevermogen. Simpel gezegd is dit jouw vermogen om tijdens een lichamelijke inspanning zuurstof op te nemen, door je lichaam te vervoeren en te verbranden. Je zou het kunnen omschrijven als je zuurstofkraan. En het debiet wordt dan berekend in milliliter per minuut en per kilo lichaamsgewicht. De VO2 max ligt bij heren gemiddeld tussen de 45 en 50 ml/min/kg en bij dames opnieuw lager, namelijk 35 tot 40 ml/min/kg.
Een van de belangrijkste oorzaken is het hemoglobinegehalte in het bloed, dat lager ligt bij dames. Kleine herinnering: hemoglobine is de stof die de zuurstof uit je longen via de bloedbaan naar de organen brengt.
Om die lagere zuurstoftoevoer te compenseren, zal het vrouwelijk lichaam dus al eerder een beroep doen op de hartslag. Dan hebben we het over de HFmax (of maximale hartslag, als je geen fan bent van afkortingen), het maximale aantal slagen dat je hart in één minuut kan maken. Het principe is eenvoudig: als er bij elke slag minder zuurstof wordt vervoerd, moet je hart dus vaker slaan.
Hoewel de HFmax verschilt van persoon tot persoon, en afhankelijk is van leeftijd en conditie, stellen we vast dat dames een gemiddelde HFmax van 174 slagen per minuut hebben, en heren een van 169 slagen per minuut.
Maar aangezien we het hier over ongelijkheid hebben, voel je het vast al aankomen: met een gemiddeld 30% kleinere hartspier bereiken dames hun HFmax veel eerder, bij een ongeveer 10% lagere snelheid.