sporten tijdens de zwangerschap

Wat is het nut van sporten als je zwanger bent?

Het feit dat je een baby verwacht, betekent niet dat je elke vorm van lichaamsbeweging moet opgeven. Integendeel: sporten wordt zelfs aanbevolen aan zwangere vrouwen (mits akkoord van hun arts), weliswaar met een gematigde intensiteit en met aanpassing van de beoefende disciplines. We leggen het je uit!

Sport voor zwangere vrouwen? Ik geef je graag alle voordelen van sporten tijdens de zwangerschap. Ik heb trouwens voor de gelegenheid een osteopaat, een verloskundige en een leraar aangepaste bewegingsactiviteiten samengebracht! Inderdaad, al deze knappe koppen alleen voor jou ;)

Is het gevaarlijk om te sporten tijdens de zwangerschap?

Volgens verloskundige Thaïs Lefebvre-Richard is sporten tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, integendeel! Respecteer je gevoel en ontdek de voordelen van sport voor je lichaam tijdens de zwangerschap. Maar wees voorzichtig: tijdens de hele duur van je zwangerschap, en niet alleen in het begin, moet je impactsporten zoals gevechtssporten of activiteiten met een hoog valrisico vermijden. Dit is niet het moment om nieuwe stunts uit te proberen ;)

Wat zijn de signalen waarop je moet letten als je tijdens de zwangerschap sport?

 

De beslissing om al dan niet te sporten moet je pas nemen na een gekwalificeerd medisch advies ter zake van je arts. Voor verloskundige Thaïs moet je luisteren naar je lichaam en in het bijzonder aandacht hebben voor je buik, of die abnormaal hard is, of bijvoorbeeld trekt. Let ook op contracties en vermoeidheid. Forceer jezelf nooit en neem bij de minste twijfel contact op met je verloskundige of je arts.  

 

Waarom sporten als je zwanger bent? 

"Blijven sporten tijdens de zwangerschap helpt om de gewrichten en spieren te stimuleren", zegt osteopaat Caroline Bonnière. "Dankzij disciplines als yoga of pilates kunnen aanstaande moeders stretchen en houdingen aannemen die gericht zijn op soepelheid en ondersteuning. Deze oefeningen zijn ook belangrijk om de verschillende spiergroepen voorzichtig te blijven trainen. De rug bijvoorbeeld wordt maand na maand zwaar op de proef gesteld door het gewicht van de baby.".

Draag zorg voor je ruggengraat en rugspieren: door ze sterk te houden, voorkom je bepaalde pijnen.

sporten tijdens de zwangerschap

Podcast sportadvies

Sport & zwangerschap: wat kan in welk trimester?

Vandaag in sportpraat: sporten tijdens je zwangerschap. We praten met Chloe en Marie, twee ervaringsspecialisten die je hun tips geven per trimester in je zwangerschap. Luisteren naar je lichaam is key en onthouden dat elke zwangerschap verschillend kan zijn. Beluister ook zeker de eerste aflevering ( #6) die we maakten met Chloe rond dit onderwerp!

Sporten tijdens je zwangerschap: een gezond lichaam in een gezonde geest

Laten we eerlijk zijn, zin in eten en tussendoortjes is een van die kleine pleziertjes als je zwanger bent. En het zou zonde zijn er niet aan toe te geven! Wandelen, zwemmen, zachte gym, fietsen en steppen helpen allemaal om energie te verbranden en gewichtstoename te beperken. 

"Blijven sporten bevordert de bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op zwangerschapsdiabetes", vervolgt Caroline Bonnière. "Er zijn zo veel voordelen". Ook voor de moraal: "Tijdens deze periode stellen groepslessen pilates of zachte aquagym de aanstaande moeders in staat zich niet alleen te voelen en ervaringen te delen."

En Anthony Gallet gaat verder: "Het is vooral de bedoeling zoveel mogelijk naar je lichaam te luisteren.". Dat is het uitgangspunt om je sport en ritme te kiezen en je goed te voelen ... En welke sport je ook kiest, zorg ervoor dat je vanaf het eerste trimester van je zwangerschap altijd de goedkeuring van je arts hebt en nooit enig risico neemt!

Welke sport kan ik beoefenen tijdens de zwangerschap?

9 SPORTEN DIE JE KUNT DOEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP.

Sportactiviteiten voor zwangere vrouwen zijn gevarieerd, er zijn er voor haar, voor de baby, voor het koppel samen met de baby. De enige beperking is de manier waarop de zwangerschap wordt beleefd. Het is een kans om jezelf te leren kennen en een band met je baby op te bouwen. Als je sportief bent ken je je lichaam beter, en zal je de inspanning beter kunnen inschatten. Ben je niet meteen het sportieve type, dan zou ik de voorkeur geven aan rustige activiteiten (yoga, pilates, wandelen, aquagym) die je in staat stellen je zwangerschap beter te beleven en je helpen bewust te worden van je veranderende lichaam ...

Welke sporten kan ik beoefenen in de vroege zwangerschap?

Volgens verloskundige Thaïs Lefebvre-Richard kun je doorgaan met de sporten die je voor je zwangerschap deed, maar moet je de intensiteit en de duur ervan verminderen. Als je sport echter worstelen is, raad ik je natuurlijk aan een iets rustigere activiteit te zoeken! In het algemeen moeten gevechtssporten of sporten met een verhoogd valrisico tijdens de zwangerschap 'on hold' gezet worden

wat is het nut van sporten tijdens de zwangerschap

Welke sport kan ik beoefenen tijdens de zwangerschap?

Wandelen, zwemmen, aquagym, yoga en zelfs dansen! Ontdek in dit artikel welke sporten je kunt beoefenen als je zwanger bent. Altijd met toestemming van je arts of verloskundige uiteraard ;)

Enkele makkelijke oefeningen voor zwangere vrouwen?

Verloskundige Thaïs Lefebvre-Richard is wat terughoudend als ik haar deze vraag stel: ""Er bestaan versterkende en stretchoefeningen, bijvoorbeeld om de rug te ontlasten, maar ik toon de oefeningen liever aan mijn patiënten om ervoor te zorgen dat ze de beweging begrijpen en goed uitvoeren. Ik wil niet dat ze zichzelf pijn doen."" Dus als je op zoek bent naar oefeningen om thuis te doen, aarzel dan niet om de vraag te stellen aan je verloskundige en/of je leraar aangepaste bewegingsactiviteiten! Anderzijds geeft Thaïs me de toelating om enkele buikademhalingsoefeningen met jou te delen, oefeningen die je helpen ontspannen en wat meer ruimte geven aan de baby.

sporten na de bevalling

Dossier: sport en zwangerschap

Want het is inderdaad aan te raden om door te gaan met lichaamsbeweging als je een baby verwacht!

Als er geen contra-indicaties zijn, kunnen aanstaande moeders bijvoorbeeld nog tot ongeveer de 4e maand van de zwangerschap blijven hardlopen, zonder zich te forceren en vooral door naar hun lichaam te luisteren. Want dat is wat belangrijk is: je moet aandacht hebben voor de veranderingen die in je lichaam plaatsvinden en niets forceren.

Ik wil onze deskundigen bedanken voor hun onmisbare inzichten in het thema zwangerschap en sport! Onze osteopaat Caroline Bonnière, verloskundige Thaïs Lefebvre-Richard,  en onze leraar aangepaste bewegingsactiviteiten Anthony Gallet.

En jij, heb jij al kunnen sporten tijdens je zwangerschap? Ben je volop bezig? Dan is het tijd om je ervaringen te delen!