Week van het hart - Robert Tensi : « Niets is onmogelijk »

Week van het hart - robert tensi : « niets is onmogelijk »

In 2008 onderging Robert Tensi een dubbele bypassoperatie. Sindsdien is hij terug beginnen sporten, en niet zomaar een beetje.

In 2008 onderging Robert Tensi een dubbele bypassoperatie. Sindsdien is hij terug beginnen sporten, en niet zomaar een beetje. "Ik wil tonen dat het mogelijk is om te blijven sporten, ook na een hartoperatie", zegt hij vastberaden.

Week van het hart - Robert Tensi : « Niets is onmogelijk »

Dubbele coronaire bypassoperatie

Robert Tensi was chef-kok bij de marine en sport stond bij hem lang op een laag pitje. Toen hij jonger was, zwom hij echter veel baantjes in het plaatselijke zwembad in Spa. Voor zijn beroep moest hij elk jaar verplicht een inspanningstest afleggen vanaf de leeftijd van 50 jaar. En gelukkig maar.

"In 2008 merkte mijn cardioloog dat er iets mis was. Ik liet me verder onderzoeken in het Universitair Ziekenhuis van Luik en men stelde vast dat mijn kransslagaders geblokkeerd waren. Het moet gezegd worden, op de boot bewogen we natuurlijk niet veel. Maar drinken en eten, dat deden we wel voldoende. Men zegt vaak dat je een marinier herkent aan zijn buik (lacht). Bovendien maakte mijn lichaam cholesterol aan. Ik kreeg geen hartaanval, maar werd zo snel mogelijk geopereerd, zodat er proper werk kon afgeleverd worden. En dus kreeg ik een dubbele coronaire bypassoperatie., terwijl mijn hart nog wel gewoon klopte."

Week van het hart - Robert Tensi : « Niets is onmogelijk »

Opnieuw in het water

Nadat hij een revalidatieproces had doorlopen, nam Robert de controle over zijn leven weer over. Dit alarm was een trigger. "Ik stopte met sporten toen ik op de boot meeging. Ik was bijna breder dan dat ik lang was. Maar na mijn operatie wilde ik mezelf niet laten gaan. Het is niet omdat er een kabeltje springt, dat de motor kapot is. Als het gemaakt is, start het weer op. Dus begon ik weer te sporten. Eerst triatlon, ik nam deel aan 2 Iron Mans. Maar ik ben beter in zwemmen dan in lopen."

Zoals je ziet is Robert's verhaal nauw verbonden aan het water. "In het water toen ik jong was, op het water iets later, en nu opnieuw erin", lacht hij. "Ik zwem tussen de 5 en 7 kilometer per week, en ik doe ook aan krachttraining. Op mijn 69ste doe ik 10 tot 12 uur aan sport per week."

Week van het hart - Robert Tensi : « Niets is onmogelijk »

« doe niet zomaar iets »

Robert heeft het competitiebeest in zich ondertussen teruggevonden. Hij zoekt vandaag zijn geluk in open water, en stapelt de mooie prestaties ook op. 3de plaats op het wereldkampioenschap Oceanman in Dubai (+60 jaar) in 2018 en een overwinning in zijn leeftijdscategorie op de Oceanman in Valencia in hetzelfde jaar. Dit jaar (2022) heeft hij zich gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen die eind oktober in Griekenland plaatsvinden. "Ik wil mensen in beweging krijgen", zegt de open water-zwemmer. "Het is niet omdat je een hartoperatie hebt ondergaan, dat je moet gaan zitten en niets doen. Je moet bewegen, maar niet zomaar. Laat je bijstaan door een cardioloog, en werk met een hartslagmeter. Wat mij betreft, ik word gevolgd door een dokter, een cardioloog ... Ik heb regelmatig bloedonderzoeken. Als je je lichaam vraagt bepaalde inspanningen te leveren, moet je niet zomaar iets doen. Niets is onmogelijk, het is alleen een kwestie van er leren slim mee omgaan!"