zonnebescherming-bij-het-snorkelen

Zonnebescherming bij het snorkelen 

.

Binnenkort is het vakantie, staat je snorkeluitrusting al klaar? Maar, heb je wel gedacht aan zonnebescherming voor je toekomstige snorkeluitstapjes? Ontdek hier onze tips om jezelf goed te beschermen!

zonnebescherming-bij-het-snorkelen

Een goede zonnebescherming bij het snorkelen

Om 100% zorgeloos te snorkelen, trek je je uitrusting 'zonnebescherming' aan.  

Zonnestralen zijn sowieso een zware beproeving voor onze huid. Bij een snorkeluitstapje worden de risico's echter nog verveelvoudigd omwille van meerdere factoren:~- De zonnestralen weerkaatsen op het wateroppervlak en belagen je huid bij hun terugkeer nog een keer, nu onder een andere hoek (onderkant van je armen, van je kin enz.), ook je netvlies ontsnapt er niet aan. ~- Wanneer je de zeebodem observeert, ligt er een ander gevaar op de loer: het vergrootglaseffect! Dit wordt veroorzaakt door het fijne waterlaagje op je rug tijdens het snorkelen. Dat laagje verhoogt de intensiteit van de uv-stralen. Die laatste dringen trouwens door in de zee tot op een diepte van 25 cm! Het gevolg? 's Avonds voelen je schouders, je rug en je bovenbenen warm en pijnlijk aan…~- Is het bewolkt? Bedek je toch maar, want het risico op zonnebrand blijft bestaan: 40 tot 95% van de uv-stralen dringt door in het water, zelfs door de wolken heen.~- In de zee heb je het lekker fris… maar voel je dus ook minder de warmte van de uv-stralen. Zonnebrand kan dus ongemerkt toeslaan...

Een snorkeltop of een shorty snijdt de uv-stralen de pas af

Om je te beschermen tegen een zonnesteek...  

Met uv-topjes, zoals het model Neofun van Subea, kun je je rug en je schouders beschermen. Deze neopreen snorkeltop beschermt je doeltreffend en belemmert je niet in je bewegingsvrijheid. Je trekt het makkelijk aan en uit dankzij de rits op de buik!~Welke beginnende snorkelaar kent niet dat pijnlijke gevoel van zonnebrand op de bovenbenen, waardoor je zelfs niet meer kunt gaan zitten na een heerlijke dag in het water? Voorkom dit en trek een shortypak aan: een combinatie van een shorty en een top in neopreen.~Andere beschermengelen: shorts in polyester. Die zijn vaak bedoeld om aan surfsporten te doen, maar zijn ook prima geschikt om je bovenbenen te bedekken wanneer je net onder het wateroppervlak voortglijdt.

zonnebescherming-bij-het-snorkelen

Een fullsuit voor snorkelaars

Om je helemaal te beschermen tegen het zonlicht.

Heb je een lichte huid? Kies dan voor een snorkelpak dat ook je armen en je benen tegen de zon beschermt! Het beschermt je bovendien tegen de kou en tegen eventuele schaafwonden wanneer je in aanvaring komt met een koraalrif. Wanneer je gaat snorkelen bij gematigde temperaturen, is een snorkelpak met een dikte van 3 tot 5 mm een aanrader. Maar als je deze zomer tropische kusten opzoekt, volstaat een pak met een dikte van 1 tot 3 mm.

ZONBESCHERMING

Zonnebrandcrème

Voor de onbeschermde zones!

 

Je bent nu van kop tot teen uitgerust. Maar sommige zones blijven nog ontbloot: gezicht, oren, enkels… Pak je waterproof zonnebrandcrème! Voor een betere hydratatie is een zonnebrandcrème vaak te verkiezen boven zonneolie. Maar of je nu voor crème of olie kiest, smeer je sowieso om de twee uur in!

Let op, als je de kans krijgt om te snorkelen in koraalrijk water kies dan voor een merk waarvan de chemische componenten het koraal niet beschadigen... (want het grootste deel van de verkochte zonnebrandcrèmes is slecht voor het koraal). Het is ook daarom dat je de voorkeur moet geven aan zonnebescherming in de vorm van textiel...