5 hellingen in Wallonië voor op je bucketlist

5 hellingen om "naar uit te fietsen" in Wallonië

De Waalse klassiekers staan bol van de klimmetjes met klinkende namen. Onze copywriter Nicolas loodst je doorheen zijn 5 favoriete heuveltjes.

De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn twee klassiekers waar elke wielerliefhebber jaarlijks naar uitkijkt. Waarom? Vanwege de mythische beklimmingen natuurlijk. En omdat ze helemaal niet zo ver van huis zijn. Wil je je graag eens aan een echt klimmetje wagen in ons land? Onze copywriter Nicolas Bronfort deelt graag de 5 favoriete beklimmingen uit zijn regio met jou.

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

La Redoute (Remouchamps)

2 km aan 8,8% gemiddeld

Beginnen doen we met misschien wel de bekendste helling uit ons land, of toch zeker uit Wallonië. La Redoute. Op een lengte van 2 kilometer overwin je 180 hoogtemeters, op een klim die op bepaalde stukken vlot 15% aantikt. Absoluut geen doetje dus, en een goed stel benen is aangewezen om deze kuitenbijter te lijf te gaan.

Nicolas over La Redoute: "Het is misschien niet de lastigste klim uit de regio, maar hij blijft toch pittig door die passage aan 16%. Ik hou ervan omdat deze klim iets legendarisch heeft, vooral ook omdat de wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik vaak op de flanken van La Redoute in een beslissende plooi valt. Remco bewees dat nogmaals met zijn aanval op de top in 2022, maar ik onthou toch vooral de legendarische tweestrijd tussen VDB en Bartoli. Op de top staat een bankje waarop je van het uitzicht kan genieten, of waar je gewoon weer even op adem kan komen."

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

Rue sur Steppes (Fraipont)

2,1 km aan 8,5% gemiddeld

Minder bekend dan La Redoute is hij zeker, maar dat maakt de ontdekking natuurlijk ook leuker. Veel moet de Rue sur Steppes qua gemiddeldes zeker niet onderdoen. Met zijn 182 hoogtemeters en min of meer zelfde lengte en gemiddeld stijgingspercentage zijn de waarden quasi naast elkaar te leggen. Steilste stuk? 15,2%.

Nicolas over de Rue sur Steppes: "Ik kende deze klim eigenlijk niet vooraleer ik Tom Dumoulin er over hoorde praten in een interview enkele jaren geleden. Vanuit de vallei van de Vesder beginnen nog enkele leuke, minder gekende klimmetjes die zeker de moeite waard zijn, zoals Drolenval. De Rue sur Steppes is een steile beklimming op een zeer smalle weg, die plots onverwacht opduikt vanuit het station van Fraipont. Hij slingert doorheen de velden en planten, het is een zeer rustige plek om te fietsen."

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

Col du Rosier (Ruy)

4,4 km aan 5,8% gemiddeld

Ook de Col du Rosier, of "De Rosier" in de volksmond, kennen we van het parcours uit Luik-Bastenaken-Luik. Met zijn 4,4 kilometer vanop de oostkant is dit een zeer lange, maar niet heel zware klim, gezien de relatief lage stijgingspercentages. De steilste 100 meter tikken net geen 10% aan. Na 4,4 kilometer heb je wel - niet te onderschatten - 257 hoogtemeters afgelegd. Een walk in the park is het dus ook allesbehalve.

Nicolas over de Col du Rosier: "Opnieuw een helling die bekend staat voor zijn jaarlijkse aanwezigheid in een van onze grootste klassiekers. Voor mij is de oostkant, vanuit Ruy, de "echte" Rosier. De klim is lang en onderweg kom je enkele echt wel mooie bochten tegen, maar de percentages zijn niet onoverkomelijk. Op de top kan je weer afdalen richting Spa of naar La Gleize, via Borgoumont. Ik beklim de Rosier graag omdat je hem op je eigen tempo kan doen, zonder kapot te gaan. Maar opgepast aan de voet en aan de passage in het dorpje Andrimont, want daar is het net iets steiler."

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

Côte de la Lemmeterie (Chaudfontaine)

2,7 km aan 5,5% gemiddeld

De Côte de la Lemmeterie (soms ook Côte de la Casmatrie genoemd) vertrekt in de buurt van Chaudfontaine en overwint zo'n 150 hoogtemeters. Opnieuw zijn de pentes nooit heel steil, waardoor het aangenaam klimmen is. Het steilste stuk tikt net de 10% aan.

Nicolas over de Côte de la Lemmeterie: "De staat van de weg is op sommige plaatsen slecht, maar deze klim is toch echt de moeite waard! Dankzij de haarspeldbochten voel je je net als in de bergen. Vanaf de militaire begraafplaats, bijna op de top, heb je een prachtig zicht op de basiliek van Chèvremont en de stad Luik op de achtergrond. Ook de Financietoren en het station van Luik-Guillemins kan je goed zien vanop deze klim."

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

Côte de Xhierfomont (Stoumont)

3 km aan 5,5% gemiddeld

Met zijn lengte en gemiddelde stijgingspercentage doet de Côte de Xhierfomont een beetje aan de bovenstaande Côte de Lemmeterie denken. Het aantal overwonnen hoogtemeters ligt op 166 en het steilste stuk bedraagt 10,5%. De cijfers liggen dus in lijn, maar lijkt de klim er ook echt op?

Nicolas over de Côte de Xhierfomont: "Ook op deze klim begin je eraan met een aantal haarspeldbochten. Ondanks enkele steilere passages blijft de klim vrij toegankelijk, zelfs voor niet-klimmers. Het uitzicht over de vallei van de Amblève is prachtig. Vanaf de top is de weg naar Rahier, Cheneux en La Gleize ook zeer aangenaam en niet erg druk."

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

Nicolas Bronfort

Copywriter & fervent fietser

Nicolas werkt sinds 2013 voor Decathlon in België en versterkte in 2021 het communicatieteam als copywriter. Wanneer hij niet aan het werk is, vind je hem vaak terug op de weg. Niet met de auto, maar om te fietsen of lopen. Met de koersfiets focust zich hij sinds enkele jaren ook hier en daar op een amateurwedstrijd.

Dit kan je ook interesseren:

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

Zin in een ritje op de koersfiets? Naast een aangepaste tenue zijn er nog enkele accessoires die je comfort en veiligheid kunnen doen toenemen.

starten met wielrennen

Wielrennen: onze beste tips om ermee te starten

Heb je je racefiets gekozen? Dan vind je hier enkele tips om maximaal plezier te beleven aan je ritten en in alle veiligheid de weg op te gaan.