6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan gekend om hun mythische klimmetjes. Zin in een pittig fietstochtje? Michael deelt graag zijn 6 favoriete hellingen met jou.

Maart en april staan traditiegetrouw bol van de kasseiklassiekers op de fiets. Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen, E3-Prijs Harelbeke en natuurlijk de Ronde Van Vlaanderen ... Allemaal doen ze de gekende (en minder gekende) heuveltjes aan van de Vlaamse Ardennen. Voor Michael D'hooge, content leader bij Decathlon België en woonachtig regio Deinze, kennen deze klimmetjes geen geheimen meer. Hij deelt ons zijn 6 favoriete beklimmingen die hij meermaals opneemt in zijn trainingsritjes.

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Elverenberg + Vossenhol (Brakel)

1,3 km aan 4,8% gemiddeld

Misschien niet meteen de meest bekende klim, maar met een maximaal stijgingspercentage van 9 procent is deze tweetrapsraket toch ook geen doetje. Over de totale lengte overbrug je zo'n 60 hoogtemeters. De top ligt op 88 meter hoogte. Hij maakt onder meer deel uit van het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij tussen de Berendries en de Muur Van Geraardsbergen wordt beklommen.

Michael over de Elverenberg + Vossenhol: "Het is een klimmetje in twee trappen. Je start in de mooie vallei van de Berendries tussen de weides en boerderijen, om na een vlakker stukje ferm te moeten terugschakelen om de top te bereiken."

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Fortuinberg (Ronse)

1,1 km aan 8,7% gemiddeld

Ook al zijn de klimmetjes in Vlaanderen vaak een stuk korter dan de Waalse tegenhangers, toch moeten ze qua percentages ook niet altijd onderdoen. Deze Fortuinberg in Ronse mag dan niet de grootste naam zijn, de cijfers liegen er niet om. Steilste 100 meter aan 14,5%, met stukken die regelmatig de 20% aantikken. Gelukkig gewoon op asfalt, maar door de steiltegraad niet minder zwaar dan zijn broertjes die wel de kasseien nemen.

Michael over de Fortuinberg: "Het muziekbos in Ronse met zijn Kanarieberg zal menig fietsliefhebber bekend in de oren klinken. De Fortuinberg ligt op diezelfde flank, maar is net iets idyllischer en rustiger. Maar niet minder lastig!"

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Schapenberg (Klijpe)

1,5 km aan 7,4% gemiddeld

Doet opnieuw misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar onbekende pareltjes ontdekken is eens zo leuk, toch? De Schapenberg is niet voor doetjes. Waar hij gezapig begint, neemt hij na 500 meter opeens een ferme snok naar boven. Vanaf dan is het op een klein stukje vlak na spartelen tot boven. Net voor de top word je nog getrakteerd op een stuk dat vlot boven de 17% gaat. Best je pijlen niet te vlug verschieten dus.

Michael over de Schapenberg: "We blijven in de buurt van Ronse, en opnieuw kies ik voor een minder bekende kant van een bekende klim uit het parcours van de Ronde Van Vlaanderen: de Hotond. De Schapenberg bevindt zich aan de zuidkant van de Hotond en is smaller en vooral stiller. Maar ... ook een pak pittiger!"

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Karnemelkbeekstraat (Ronse)

1,1 km aan 6,9% gemiddeld

Vaste kost jaarlijks in de E3 Prijs Harelbeke, deze Karnemelkbeekstraat. Sinds 2019 vind je er zelfs een bordje terug met daarop "E3-col", een klassieker dus. De helling staat ook bekend onder een andere naam, namelijk "Kraai(berg)" of de "Helling Van Kraai". Hij begint rustig en rechttoe rechtaan, maar wordt steeds zwaarder naar het einde toe. De maximale percentages (12,6%) mogen dan wel meevallen, het is vooral de opeenvolging van deze steile stukken die van de Karnemelkbeekstraat een energieslokop maken.

Michael over de Karnemelkbeekstraat: "Het is een lange kuitenbijter die rustig start, maar naar het einde toe meer en meer pieken kent. Dat einde komt er trouwens pas na de bocht met een lange uitloper. Ideaal moment en ideale plaats om je fietsvrienden te verrassen met een demmarage (als er nog iets in de benen zit)."

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Kortekeer (Maarkedal)

1 km aan 6,3% gemiddeld

Super lang is hij inderdaad niet, en de zwaarste uit het lijstje zal hij ook niet zijn, maar de Kortekeer heeft wel naam en faam verworven, mede dankzij zijn aanwezigheid in de Ronde Van Vlaanderen natuurlijk. De 63 hoogtemeters haspel je af op een een klim met redelijk stabiele stijgingspercentages, maar verkijk jezelf er zeker niet op, want de bochten zijn verraderlijk. In de buurt kan je nog afdraaien naar de beroemde Taaienberg en Paterberg indien gewenst. En natuurlijk zijn de Koppenberg en Oude Kwaremont dan ook niet ver meer ;-).

Michael over de Kortekeer: "Zeker de moeite om op te nemen in je parcours als je in de buurt bent van de mythische Koppenberg. Mooie, steile bochtjes. Tip: blijf best in het zadel zitten als je niet wilt dat je achterwiel wegslipt."

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Kruisberg (Ronse)

700 m aan 7,9% gemiddeld

De kortste van het lijstje, maar ... neen, niet de minst zware! Je kent hem vast wel van de combinatie Kruisberg-Hotond in de finale van de Ronde Van Vlaanderen. En niet alleen de forse stijgingspercentages zijn hier een moeilijkheid, maar ook ... kasseien! Met bepaalde stukken tot 16% hobbel (of strompel) je naar boven, om dan vaak na een kleine afdaling de Hotond voorgeschoteld te krijgen. Trek dus zeker niet te hard door op de Kruisberg, want boven komen betekent nog niet meteen klus geklaard.

Michael over de Kruisberg: "Ook al ligt het zwaartepunt van de Ronde Van Vlaanderen de voorbije jaren in en rond Oudenaarde, de klimmetjes in Ronse blijven voor mij toch net dat tikkeltje unieker. De Kruisberg is een ferme kasseiklim waar je meteen de Hotond kan aanbreien als je een goede dag hebt."

6 hellingen om "naar uit te fietsen" in de Vlaamse Ardennen-bis

Michael D'hooge

Content leader Decathlon België

Michael is naast content ook vooral vaak bezig met de koers. Zelf woont hij natuurlijk quasi op het parcours van menig voorjaarklassieker, maar ook zelf is hij vaak actief op de koersfiets. En dat moet ook wel, want zijn hoofdsport is eigenlijk triatlon. Een echte sportliefhebber die graag zijn grenzen verlegt.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

De 5 favoriete hellingen in Wallonië van onze fietsexpert

5 hellingen om "naar uit te fietsen" in Wallonië

De Waalse klassiekers staan bol van de klimmetjes met klinkende namen. Onze copywriter Nicolas loodst je doorheen zijn 5 favoriete heuveltjes.

Hoe rijd je op kasseien? Onze praktische tips

Hoe rijd je op kasseien? Onze praktische tips

Wil je je graag eens op de kasseien uitleven? Top! Je zal stevig op de pedalen mogen duwen, maar dat is niet alles. Ontdek de tips van onze expert.

topbanner

De kasseiklassiekers: tips & tricks

Haast alle voorjaarsklassiekers hebben een versie op maat van wielertoeristen. Zin om deel te nemen? Neem dan wel best onze tips over het rijden op kasseien in acht!

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

6 onmisbare accessoires voor je koersfiets

Zin in een ritje op de koersfiets? Naast een aangepaste tenue zijn er nog enkele accessoires die je comfort en veiligheid kunnen doen toenemen.