trekking-bivak

De sleutels voor een geslaagde bivak

Een bivak bereid je voor lang voor dat moment waarop je je tentje opzet in de ongerepte natuur! Materiaal kiezen, een plek uitzoeken, vooraf informatie inzamelen, praktische tips: deze gids helpt je bij elke stap zodat de volgende keer vrij kamperen een veilige én fijne ervaring wordt.~ 

Overnachten in de bergen is een geweldige ervaring. En om te verzekeren dat je de volgende keer zo aangenaam mogelijk slaapt in de natuur, geven wij je de belangrijkste stappen voor een geslaagde bivak!

De veiligheid, een onlosmakelijk onderdeel van elke voorbereiding van een bivak in de bergen

Voor vrij kamperen moet je je net als bij “gewoon” kamperen houden aan een aantal veiligheidsprincipes en aan de reglementering. 

Wij raden aan om een aantal dagen voor je vertrek het volgende te doen:
- De weersverwachting voor je bestemming bekijken.
- Informatie inwinnen over de geldende wetgeving: voor wildkamperen gelden strakke regels, je mag dus je tentje niet eender waar opzetten.
- Je uitrusting controleren: als je je tent al lang niet meer hebt gebruikt, is het verstandiger om die eerst op te zetten zodat je weer weet hoe dat gaat en eventuele gebreken kunt vaststellen. 

Van haringen, tentbogen en reparatieset tot het materiaal om je potje te koken en het grondzeil: alles moet door je handen gaan.

Een geschikte plek uitzoeken: doorslaggevend om veilig te bivakkeren!

Een goede bivakplek is essentieel om zoveel mogelijk te genieten van de genoegens van een overnachting in het wild. De gulden regel? Je veiligheid moet altijd belangrijker zijn dan de schoonheid van het landschap. Per slot van rekening ben je hier om te slapen!

Je bivakplek moet:
- Neutraal gebied zijn, ver van een landbouwveld (mogelijkheid dat er bij zonsopgang landbouwmachines op komen rijden, beschadiging van jonge plantjes), ver van een weide (uitwerpselen, teken enz.) en van een rivier (opstijgend vocht, veel insecten).
- Vlakke grond zijn, zodat je 's nachts niet wegglijdt, maar ook om een minimum aan comfort te garanderen en te vermijden dat je in een plas komt te liggen indien het zou beginnen te regenen. Verwijder takken en keitjes van de plek waar je gaat slapen.
- Beschut zijn tegen de wind: om schade te vermijden door sterke wind of een 's nachts opstekende storm wordt aangeraden om een tent niet met de opening naar de berg toe op te zetten. Zo vermijd je dat een windvlaag met volle kracht onder je tentdoek terechtkomt.

Een veelgemaakte fout: geen rekening houden met valwind die van de toppen komt en wordt veroorzaakt doordat een koude luchtmassa langs de helling naar beneden stroomt. Door de zwaartekracht kan die luchtstroom bijzonder hoge topsnelheden bereiken. 

De sleutels voor een geslaagde bivak

Onze tips voor een comfortabele nacht in het wild

In de bergen maken een paar details soms het verschil. 

Enkele praktische tips die hun nut al ontelbare malen hebben bewezen:
- Voorzie een lamp per persoon zodat iedereen veilig over en weer kan lopen.
- Neem een extra fles water mee om de gloeiende resten van je kampvuur te doven wanneer je gaat slapen.
- Bescherm jezelf tegen de nachtelijke kou, die je zelfs in de zomer kan verrassen. Een goed luchtbed en een aangepaste slaapzak moeten volstaan. In de winter is het aan te raden een isolerend schuimmatje onder je luchtbed te leggen.
- Bescherm jezelf tegen de vochtigheid 's ochtends, vooral wanneer je onder de blote hemel slaapt. Een ademende en waterdichte slaapzakhoes voorkomt dit soort van ongemak. Voor een XXL comfort kun je daarnaast ook een lakenzak gebruiken

- Prikkel de reukzin van dieren in de omgeving niet en laat de resten van je maaltijd dus niet in de buurt van je tent liggen. Je kookgerei afwassen en etensvoorraden veilig opbergen zijn garanties voor een rustige nacht. Lees ook onze tips om te koken tijdens het kamperen.
- Zorg ervoor dat je bij het ontwaken warme koffie kunt drinken, door 's avonds je gaspatroon in je slaapzak te stoppen. Een trucje om ervoor te zorgen dat het gaspatroon niet bevroren is bij zonsopgang!

Goed uitgerust en helemaal opgekikkerd ben je klaar om opnieuw op pad te gaan!