trekking in het bos

Een boswandeling als heilzame therapie

Katriina Kilpi, wetenschappelijk onderzoekster en Metsämieli-coach gidst ons door de bomen van het bos.

Je spieren stretchen na het sporten is evident, maar ook je hersenspieren verdienen het om te regenereren. Hoewel de mentale voordelen van een boswandeling meermaals zijn bewezen, neemt de sportende Belg amper tijd om langdurig in een bos te vertoeven. Niet toevallig werd ‘Bosbad’ geïntroduceerd als welzijnshype van 2018. Een bosbad ofwel ‘Shinrin-Yoku’ komt overgewaaid uit Japan, maar kent met Metsämieli ook een Finse variant. Katriina Kilpi, wetenschappelijk onderzoekster en Metsämieli-coach gidst ons door de bomen van het bos.

Een bosbad, wat is dat precies? 

Een bosbad is geen gewone boswandeling, maar een moment van rust en kalmte waar we door onze zintuigen de helende bosomgeving ervaren. Een momentje voor zelfreflectie. Er bestaat geen verkeerde manier om een bosbad te nemen, zolang je je maar ontspant, want enkel dan heeft het effect.~Wanneer je meer aanwezig bent in het moment en in je eigen lichaam, lees je je eigen gevoelens en behoeften beter waardoor je klaarder naar het leven kijkt en misschien creatievere oplossingen bedenkt voor bepaalde uitdagingen in je leven. Het Japanse Shinrin-Yoku focust op tijd doorbrengen in het bos op een rustige manier, terwijl Metsämieli meer gaat focussen op de positieve effecten van het bos op je geest en bestudeert het hoe je je mind skills kan trainen. Twee manieren dus om een bos op een andere manier te 'beleven'. Het gaat dus verder dan enkel een wandeling maken in het bos. 

Kan je bosbaden vergelijken met mindfulness of meditatie?

Ja, maar in een superieure ruimte. Het kan moeilijk zijn om je geest te kalmeren in een stille kamer waar elk klein geluid je aandacht forceert. In het bos nodigen de geluiden van de wind en de vogels en al het groen je eerder uit. Er zit zoveel detail en ritme in de natuur, en net dat ritme werkt positief en kalmerend op mensen. Zoals golven op een strand, is bosgeluid constant en volgt het eenzelfde tempo. Die vormentaal van de natuur wordt onverwacht heel vlot vertaald door onze hersenen.

trekking in het bos

Wat is de taak van een metsämieli-gids?

Ik maak het bos terug toegankelijk voor mensen, ik help hen letterlijk te vertragen en breng hen naar het hart van het bos, naar het hier-en-nu, weg van alle storende factoren. De mentale voordelen komen als logisch gevolg als je maar lang genoeg tijd in het bos doorbrengt.~Ik begeleid een zintuiglijke ervaring waar het zelfs aangeraden is om een blad aan te raken, de textuur van schors te voelen, zelfs je schoenen uit te doen. Natuurlijke materiaal aanraken maakt ons immuunsysteem bovendien ook sterker.

Het is nooit het doel van mijn wandeling om mensen aan het huilen te brengen, toch gebeurt het regelmatig. Vaak omdat mensen, onder invloed van het bos plots naar zichzelf leren luisteren. Nadat je wat tijd in het bos doorbrengt, beginnen je gedachten te verhelderen en kunnen onverwachte gevoelens naar boven komen.

Het is dan wel een Finse filosofie, maar in Finland bestaat er geen markt voor wat ik doe. Finnen zijn het gewoon om lang op zichzelf in een bos te vertoeven. In mijn ervaring beleven Belgen het bos liever in groep. Wanneer ze een bos binnengaan, stappen ze stevig door, ze mountainbiken of joggen, volgen het pad, zijn druk in gesprek...Ze sporten, maar vergeten oog te hebben voor zichzelf, laat staan voor het bos. ~Wie zich niet op zijn gemak voelt om alleen het bos in te trekken, kan een beroep doen op een gids. Die begeleid je dan wel, maar laat je toch op jezelf het bos ervaren. Een gids helpt om de drempel te verlagen en 'faciliteert' het bos als het ware. ~~ 

 

Hoe gaat het in zijn werk? 

We spreken af in een bos dat groot en stil genoeg is. We gaan naar een plek die uitnodigt om trager te wandelen of stil te staan. In de eerste fase is het stil, hierdoor krijg je ademruimte, Je lichaam begint al binnen enkele minuten te kalmeren. Na wat zintuigoefeningen begint je hoofd ook te kalmeren, is er ruimte voor introspectie en ordenen je gedachten zich als vanzelf. Je hebt wat meer speling in je hoofd en kan je zaken rustig vanuit een ander oogpunt bekijken en problemen het hoofd te bieden.~We eindigen altijd positief met een zitoefening waar je 100% aandacht hebt voor je omgeving. Daar merk je de kleinste zaken op: Een mier die iets wegdraagt, een hol bij een boom, een dier dat er naartoe loopt ...~~Mijn wandelingen duren minstens 2 uur, maar het bos-effect gaat nog een hele tijd mee in je lichaam. Onderzoek wijst uit dat een intensief bosbad van een weekend nog zichtbaar is in je bloed na een maand ( minder stresshormoon bvb). Er zijn aanbevelingen als 5 uur natuur per maand als ideale stressremedie voor een stadsmens, maar ik zou hier liever geen dosis op zetten: breng maar zoveel mogelijk tijd in de natuur door!

Hoe ben je ertoe gekomen om metsämieli-gids te worden ? 

Ik was altijd al aangetrokken door natuur, opgroeien in Finland maakt dat wel evident. Nabij mijn huis had ik een plekje in het bos waar ik vroeger heenging wanneer ik me niet goed voelde, waarna het als vanzelf beter ging.

Door mensen te begeleiden maak ik ze bewust van het belang van een bos of een andere wilde groene plek in hun nabije omgeving. Wie er voeling mee heeft, begrijpt dat een bos in feite een life support system is. Bossen zijn de longen van onze aarde, maar ook de kalmte voor onze geest. Zonder één van de twee is er geen leven mogelijk op deze planeet. 

katrina

Probeer het zelf met katriina’ s tips

| Makkelijk geïrriteerd, zit je memorycard vol? Tijd om naar het bos te trekken!~| Focus niet te veel op het niet fout willen doen, het bos-effect is altijd positief.~| Laat je de eerste keer begeleiden door een gids, doe mee aan een workshop ~| Ga diep genoeg het bos in, weg van alle onnatuurlijke geluiden.~| Doe je schoenen uit, sommige bossen hebben blotevoetenpaden.~| Een uurtje bosbad is heerlijk ontspannend na je sport, een trektocht, of lange wandeling: Sport helpt voor de endorfines het lichaam. De welverdiende stilte achteraf is een beloning voor je geest.  Zorg er wel voor dat je niet te veel afkoelt!~| Gebruik de herinnering aan je plekje in dat bos en pas hem toe wanneer je nood hebt aan rust in je hoofd.