steamer scd 100 w 5-5 mm

Hoe kies je de juiste duikclub?

.

Persluchtduiken kan je niet enkel op vakantie leren! In Vlaanderen staan het hele jaar door clubs en scholen klaar om jou naar een duikbrevet toe te begeleiden. In dit artikel bekijken we de clubs en scholen van de Nederlandse Liga voor Onderwateronderzoek en Sport (NELOS)

De NELOS telt in Vlaanderen meer dan 150 clubs met professionele instructeurs die je op vrijwillige basis begeleiden. Via de website van de NELOS kan je eenvoudig een club bij jou in de buurt terugvinden.

Subea geeft je hierbij enkele tips als ruggesteuntje.

Wat wil je doen in je duikclub/-school?

Probeer zeker eens een kennismakingsles te volgen voor je definitief bij een club inschrijft. De club stelt begeleiders en materiaal ter beschikking en na je lidgeld betaald te hebben ben je zelfs verzekerd.

Het kan wel zijn dat je een kleine bijdrage moet betalen voor de toegang tot het zwembad. Daarna is het aan jou om na te denken wat je echt wilt bereiken in een duikclub: wil je van jezelf een betere duiker maken, wil je gewoon in het gezelschap van andere gepassioneerde duikers vertoeven of wil je tijdens de winter eerder je conditie op peil houden?

diving gloves scd 100 6 5mm

Door jezelf de juiste vragen te stellen, kun je een betere keuze maken en vind je ongetwijfeld de duikclub/-school die aan al je verwachtingen voldoet. Onthoud ook dat bepaalde clubs ook nog andere activiteiten aanbieden zoals kinderduiken (vanaf 8 jaar tot 14 jaar), vrijduiken, zwemmen met zwemvliezen, onderwaterhockey, aangepast duiken (voor personen met een handicap), onderwaterfotografie en -filmen, het bestuderen van de onderwaterfauna en -flora ... en nog tal van andere activiteiten!

  Welk type duikclub kies ik?

Alle clubs die ingeschreven zijn bij de NELOS vallen onder deze categorie. Het idee is dat je samen met vrienden plezier beleeft aan de sport en kennis en ervaringen met elkaar uitwisselt. In een vereniging worden de kosten over het algemeen gedeeld en je kunt er gebruikmaken van heel wat materiaal. Je betaalt jaarlijks lidgeld voor de groepsverzekering via de NELOS en om eventueel de entreegelden voor het zwembad te betalen.

Je krijgt trainingen in het zwembad maar je kan jezelf ook verbeteren met de hulp van vrijwillige begeleiders. Alle clubs van de NELOS gaan regelmatig duiken of nemen je mee op stage om je techniek bij te schaven en nieuwe ervaringen op te doen. De meeste clubs trekken hiervoor zelfs naar het buitenland. Het hele jaar door wordt er gedoken in overstroomde steengroeves, meren, aangelegde sloten, in Zeeland of in de Noordzee.

steamer scd 500 m 5-5 mm man

Je krijgt een kwaliteitsvolle opleiding van de vrijwillige begeleiders die je zowel in het zwembad als in open water met raad en daad bijstaan. Dankzij de vele oefeningen ben je perfect voorbereid om je eerste brevet te behalen en nadien verder te groeien. Je brevet wordt internationaal erkend door de Confédération Mondiale d’Activités Sous-Marines (CMAS) en beantwoordt aan de geldende Europese normen (EUF/ISO). Houd echter wel rekening met een kleine homologatiekost.

Kortom, ben je op zoek naar de gezelligheid van het 'clubleven'? Wil je graag tijd doorbrengen met andere gepassioneerde duikers? Wil je niet te diep in de buidel tasten? Dan is een duikvereniging echt iets voor jou!

  Denk aan je veiligheid  

In Franstalig België is de LIFRAS erkend door de ADEPS (Administration de l’Education Physique et des Sports) en in Nederlandstalig België is de NELOS (Nederlandse Liga voor Onderwateronderzoek en Sport) erkend door zijn Vlaamse tegenhanger, "Sport Vlaanderen". De twee liga's vormen samen de Belgische Federatie voor Onderwateronderzoek en -Sport (BEFOS), een stichtend lid van de CMAS (Confédération Mondiale d’Activités Sous-Marines).

Hoewel duiken vooral ontspannend is, brengt de sport toch ook een zeker risico met zich mee. Het opstellen en naleven van strenge veiligheidsnormen en de kwaliteit van de opleidingen van de clubs/scholen van de NELOS zorgen ervoor dat alle activiteiten veilig kunnen verlopen.

2016_Tribord_Diving

Win informatie in over de school

Vergeet zeker niet om informatie in te winnen over de duikschool voordat je een definitieve keuze maakt. Je trekt er best altijd goed voorbereid naar toe! Neem eens contact op met de club of ga ter plaatse een kijkje nemen zodat je al een beeld kan vormen van de sfeer. Je kan dan meteen een praatje slaan met de begeleiders en de installaties bekijken. Verder kan je ook al informatie inwinnen over het benodigde materiaal en de verzekeringsattesten. Daarna kan je beginnen dromen over het brevet dat je zou willen behalen.

Je bent nu helemaal klaar om de perfecte duikclub/-school te kiezen. Vergeet dus niet om je goed in te lichten voordat je je keuze maakt en houd steeds het volgende in je achterhoofd: plezier maken!